• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.12.2022

12:06

550 tona čepova za 10. godina solidarnosti! Desetogodišnjica postojanja udruženja „Čep za hendikep“

Čep za hendikep

Društvo

550 tona čepova za 10. godina solidarnosti! Desetogodišnjica postojanja udruženja „Čep za hendikep“

Podeli vest

Pružanje pomoći onima kojima je ona zaista potrebna, posebno je važno u današnje vreme koje nameće nove vrednosti i prioritete. Osobe sa invaliditetom često su zanemarene, a sredstva za kupovinu neophodnih pomagala uglavnom moraju sami da obezbede, najčešće putem raznih donacija

Akcija prikupljanja čepova plastičnih ambalaža i dalji proces njihove reciklaže, od kojih se novac donira u humanitarne svrhe, prva je pokrenuta od strane udruženja „Čep za hendikep“ 2012. godine, koje je 3. decembra obeležilo desetogodišnjicu postojanja.

Foto: Čep za hendikep

„Do danas smo prikupili oko 550 tona čepova i uručili 117 pomagala za osobe sa invaliditetom. Povod za pokretanje akcije bila je nepovoljna zakonska regulativa u Srbiji, koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala sa vremenskim periodom čekanja od 3 do 8 godina. Želeli smo da motivišemo ljude da učine dobro delo, koje će ujedno i doprineti zaštiti naše životne sredine. Buđenje ekološke svesti i senzibilnosti za osobe sa hendikepom predstavljaju primarni cilj same akcije, u koju je danas uključeno više stotina hiljada ljudi, a najviše mladih, na šta smo posebno ponosni“ , izjavio je Zoran Martinov, predsednik Udruženja i dodao da je akcija započeta u Udruženju paraplegičara u Zrenjaninu, koja se kasnije proširila na Beograd i Novi Sad, a danas se čepovi sakupljaju u većini gradova Srbije, ali i van naših granica.

Foto: Čep za hendikep

Pored 1500 škola i vrtića, više stotina ustanova, institucija i kompanija, i oko 5000 stambenih jedinica odazvalo se pozivu prikupljanja čepova. U saradnji sa Delegacijom EU u Beogradu, osoblje svih 27 ambasada Evropske unije prikuplja čepove, koji stižu diplomatskom poštom u Beograd. Doniranje čepova predstavlja mali gest, koji nekome obezbeđuje bolji život!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija