• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.12.2022

07:33

SLAVIMO JEDAN OD NAJVEĆIH I NAJRADOSNIJIH PRAZNIKA - MATERICE! Evo koje žene se danas vezuju i šta bi trebalo da daju za "OTKUP"!

printscreen

Društvo

SLAVIMO JEDAN OD NAJVEĆIH I NAJRADOSNIJIH PRAZNIKA - MATERICE! Evo koje žene se danas vezuju i šta bi trebalo da daju za "OTKUP"!

Podeli vest

Danas slavimo jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika. Materice se slave dve nedelje pred Božić. Prema običajima deca treba da porane i kanapom, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu majku

Kao što su roditelji prošle nedelje vezivali decu, tako danas mališani vezuju svoje majke.

Obično deca ustaju pre majke i vezuju je dok je još u krevetu, ali mogu je vezati i kasnije dok je u nekom kućnom poslu.

Majka se "brani", "zapomaže", "moli" da je odvežu jer je "u velikom poslu", ali deca ne pristaju dok ne dobiju "otkup". 

Otkupljuje se poklonima koji mogu biti skromni, poput bombone ili jabuke.

Važna je ljubav i prisnost koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice. Vezuju se i udate žene u okruženju,  komšinice, tetke, bake...

Foto: printscreen

Sprema se svečani, zbog Božićneg posta, posni ručak, koji okuplja celu porodicu.

Materice su, kao nekada, i danas prilika da se obraduju siromašna ili deca bez roditelja. Nekada su žene koje imaju udate ćerke bez dece, odlazile kod njih u posetu, noseći kolače i darove za otkupljenje, ćerki materijal za haljinu, zetu košulju.

U dubljem, crkvenom kontekstu, praznici Detinci, Materice i Očevi ne povezuju samo jednu generaciju, nego sve generacije roditelja i dece unazad.

To povezivanje seže do najdaljih, najstarijih vremena biblijske istorije kada se sećamo svih velikih žena iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija