• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.12.2022

09:40

DOBRA VEST ZA MAME! PORODILJSKO ODSUSTVO ĆE TRAJATI DUŽE!

freepik

Društvo

DOBRA VEST ZA MAME! PORODILJSKO ODSUSTVO ĆE TRAJATI DUŽE!

Podeli vest

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević izrazila je očekivanje da će sredinom sledeće godine biti usvojen zakon prema kojem se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Kisić je za RTS rekla da je to sjajna vest za buduće roditelje, mera populacione politike koju je podržao i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukazala je da će majke na taj način imati više vremena da se posvete svojoj deci i porodici.

Kisić je istakla da to pokazuje koliko je naša država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.

-Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine-  rekla je ministarka Kisić.

To znači da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci. Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodala da je država na taj način izašla u susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da produže odsustvo, kako bi što više vremena provele sa svojom decom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija