• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: D.K.

Autor: D.K.

20.01.2023

22:44

BUGARKA NE MOŽE DA NAPUSTI SRBIJU SA BEBOM! Od muža ni traga ni glasa, a on jedini može da da saglasnost da mala Lena ide u Bugarsku

printscreen

Društvo

BUGARKA NE MOŽE DA NAPUSTI SRBIJU SA BEBOM! Od muža ni traga ni glasa, a on jedini može da da saglasnost da mala Lena ide u Bugarsku

Podeli vest

Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić (36) prolazi kroz pravi pakao od kada se u toku putovanja kroz našu zemlju neočekivano porodila u Nišu 7. oktobra prošle godine. Nije ni slutila da neće moći da izađe iz Srbije i otputuje sa bebom

 

Naime, Borjana je od 2019. godine u zakonitom braku sa srpskim državljaninom iz Mladenovca. Međutim, oni nisu u kontaktu već nekoliko meseci, pa je zbog toga i nastao problem. Njen suprug se u bebinoj krštenici navodi kao otac, tako da bez njegove saglasnosti devojčica ne može da dobije pasoš i napusti Srbiju.

- Obraćala sam se raznim institucijama. Tražila sam pomoć od Ambasade Bugarske ovde u Nišu. Nisu hteli da mi pomognu sa obrazloženjem da sam udata za srpskog državljanina i da oni tu ništa ne mogu da učine. Kada sam dobila srpsku krštenicu za Lenu, otišla sam do Ambasade da pokušam da joj napravim privremeni bugarski pasoš. Reklisu mi da je zakon isti u Srbiji i Bugarskoj – potreban je potis i saglasnost drugog roditelja – objašnjava Borjana za Informer.

Borjana već nekoliko meseci ništa ne zna o svom suprugu. Načula je da se trenutno nalazi u Nemačkoj.

Foto: printscreen

Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom

- Kada sam išla u policiju da ga tražim, rekli su mi da 2022. godine nije registrovano da je napuštao srpsku granicu. On se ne interesuje za dete. Njegova majka ga nije videla nekolio meseci i uopšte ne zna ništa o njemu. Naši venčani kumovi takođe nemaju predstavu gde bi on mogao biti – kaže Bugarka.

Borjana sa ćerkom Lenom trenutno živi u iznajmljenom apartmanu u Nišu. Ova Bugarka jedva sastavlja kraj s krajem, ali zahvaljujući vlasnici Dragani Vukadinović i njenim prijateljica koje joj donose hranu, pelene i sve potrepštine za bebu, uspeva da preživi.

- Hvala Bogu što mi Dragana i njena drugarica Tatjana pomažu. Da nema njih, ne znam gde bih završila. Verovatno na ulici – kaže Borjana.

Svaka vrsta pomoći joj je dobrodošla, jer redovne prihode nema.

- Čak i najmanja pomoć mi mnogo znači. Pogotovo Leni. Apelujem na sprske državne organe da mi pomognu. U Bugarskoj imam roditelje. Moj otac je u sve upućen.Pomaže mi finansijski koliko može. Nema neku veliku platu, a s druge strane i oni imaju svoje rashode – ističe naša sagovornica.

Dragana Vukadinović, vlasnica apartmana “Happy star” u Nišu gde Borjana trenutno boravi sa bebom, nesebično je pružila pomoć ovoj ženi u nevolji.

Foto: printscreen

Vlasnica apartmana Dragana Vukodinović sa Borjanom i Lenom

- Borjana je tražila sobu. U tom trenutku sam imala jednu slobodnu sobu. Nakon toga je došla i smestila se. Prošlo je samo dva dana i Borjana me je pozvala telefonim i rekla da ima porođajne bolove. Pozvala sam Hitnu pomoć i odmah su došli. U međuvremenu se porodila i ja sam otišla u porodilište. Ipak je ona strani državljanin i baš zbog toga sam htela sa nekim da popričam. Međutim, nikoga nije bilo briga za to. Moram to da kažem! Zvala sam policiju rekli su mi da to nije njihov slučaj, jer žena nije krivično gonjena. Odlučila sam da joj pomognem. Vratila se sa bebom iz porodilišta kod mene. Moj sin je veliki, pa sam uzela i oprala sve stvari koje sam čuvala kada je bio beba i dala Borjani. Lena ima sve, hvala Bogu. I to od samog početka. Obe će biti kod mene sve dok ne krenu za Beograd kako je obećao Centar za socijalni rad. I ja sam majka, imam sina od 19 godina i znam koliko je Borjani potrebna podrška u ovim trenucima. Moja prijateljica Tanja je mnogo pomogla. Sve je organizovala kako bi Lena dobila garderobu, kolica... Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su nam pomogli. Lena je došla u “Happy star” (srećna zvezda) i želim da je srećna zvezda prati kroz ceo život – kaže Dragana Vukadinović.

U pružanje pomoći Bugarki i njenoj bebi uključio se i niški Centar za socijalni rad (CZSR), kao i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju (MBPD).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija