• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Auto Klub

30.01.2023

19:43

NOVI UDAR NA KAMIONE I AUTOBUSE!? Čeka se datum kada će svi morati da imaju jednu stvar

Pixabay

Društvo

NOVI UDAR NA KAMIONE I AUTOBUSE!? Čeka se datum kada će svi morati da imaju jednu stvar

Podeli vest

Predlog bi trebalo da otkrije konačan cilj o nultoj emisiji štetnih gasova za teška vozila

Već je poznato da će putnička i laka komercijalna vozila u Evropskoj uniji preći na struju od 2035. godine, a sada su Holandija, Belgija, Danska i Luksemburg pozvali EU da odredi datum do kad novi kamioni i autobusi moraju da imaju nultu emisiju CO2.

Pre nešto više od dva meseca, Evropska unija postigla je konačan dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. godine. Cilj zakona je brži prelazak na električna vozila sa nultom emisijom.

Pored toga, Evropska komisija bi trebala da sledećeg meseca predloži strože standarde i za teška teretna vozila kako bi se uskladila sa ciljevima EU u vezi sa klimatskim promenama. Kako bi ubrzali proces, Holandija, Belgija, Danska i Luksemburg pozvali su Evropsku uniju da odredi konačan datum do kojeg novi kamioni i autobusi koji se prodaju u Evropi moraju da imaju nultu emisiju ugljen-dioksida.

Predlog bi trebalo da otkrije konačan cilj o nultoj emisiji štetnih gasova za teška vozila. Iako navedene četiri zemlje nisu precizirale datum primene, navode da mora biti u skladu sa ciljem EU da do 2050. ima nulte emisije gasova u celokupnoj privredi.

- Predstojeća revizija standarda CO2 za teška teretna vozila pruža jedinstvenu priliku za slanje snažnog signala tržištu i podsticanje pravovremene tranzicije - navodi se u zajedničkom dokumentu četiri zemlje.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija