• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.02.2023

16:00

NINDŽA PROGRAM ZA SRBE, JAPAN ODVOJIO BRDO NOVCA ZA TAJ PROJEKAT! Masahiro Ueki otkriva detalje, ovo ne smemo propustiti!

Fotoilustracija/Pixabay

Društvo

NINDŽA PROGRAM ZA SRBE, JAPAN ODVOJIO BRDO NOVCA ZA TAJ PROJEKAT! Masahiro Ueki otkriva detalje, ovo ne smemo propustiti!

Podeli vest

Daleki istok jedan je od najbrže rastućih regiona sa velikim brojem korisnika i visokom stopom usvajanja tehnologije. To srpskim startapovima pruža dobru priliku za izlazak na nova tržišta u širokom spektru oblasti kao što su gejming, zdravstvo i agrotehnologija.

Srpskim kompanijima koje imaju za cilj za posluju u tom delu sveta, pomoć pruža i Japanska agencija za međunarodnu saradnju kroz programe mentorske podrške. O tome za RTS govori Masahiro Ueki, glavni zastupnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju na Balkanu.

Masahiro Ueki kaže za RTS da Vlade Srbije i Japana dobro razumeju značaj digitalne revolucije i da je projekat Nindža, važan za ekonomski rast Srbije. Ueki navodi da će i Japan tragati za IT stručnjacima u budućnosti.

Gospodine Masihiro, Japan je bio na čelu elektronske revolucije, gde je on u digitalnoj revoluciji?

- Japanska vlada je formirala agenciju za digitalizaciju u Japanu. Ona se aktivno bavi tim procesom. Kad smo već kod toga, prošlog septembra je premijerka Ana Brnabić bila u poseti Japanu i tamo se srela sa predstavnicima te agencije.

Siguran sam da obe vlade razumeju značaj digitalne revolucije, i mi podržavamo digitalnu revoluciju u Srbiji.

Džajka je javna agencija japanske vlade koja je odgovorna za realizaciju japanske pomoći inostranstvu.

Podržavamo srpsku vladu u pogledu održivog rasta. Jedan od takvih pojekata je Nindža koji je važan za ekonomski rast Srbije, mi podržavamo startap kompanije u Srbiji, koje bi se razvijale i poslovale na tržištu Japana i Istočne Azije.

Za koju oblast digitalnih tehnologija su investitori iz Azije najviše zainteresovani, gde su najveće mogućnosti za upeh?

- Program Nindža je važan kako bi privukao investitore da ulažu u tehnologiju kao što su blokčejn i web3.

Naš projekat upravo podržava startap kompanije u Srbiji u tim oblastima, da se one ubrzano razvijaju.

Nadam se da će Nindža projekat doprineti razvoju startap kompanija u Srbiji i da će privući ulagače iz Azije.

Ima li Japan dovoljno IT stručnjaka, da li ste u potrazi za njima, ima li mesta za ljude iz Srbije, za srpske kompanije?

- Japan će tragati za IT stručnjacima u budućnosti. Kroz naš vodeći projekat podržavamo startap kompanije u Srbiji, da se one razvijaju kako bi mogle da doprinesu ne samo Japanu već i Srbiji.

Srbija je dobro geografski pozicionirana za povezivanje susednih zemalja i može da bude regionalni centar za startapove na Zapadnom Balkanu, štaviše, regionalni centar IT industrije u Evropi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 1 godinu

Japan,nindze,aha,bacili im 2 atomske i toliko ljudi pobili!!!Sada im samo Japanske PAPUCE vire iz AMERICKE GUZICE!!!!BRUKA OD NACIJE!!!!RAZOCARAN SAM NJOHOVOM NACIJOM.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija