• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

02.03.2023

10:57

ISTORIJSKI PODUHVAT NAŠIH STRUČNJAKA! Bliznakinja dala jajnik sestri kako bi mogla da ostane trudna - Lekari ostvarili višedecenijski san

printscreen

Društvo

ISTORIJSKI PODUHVAT NAŠIH STRUČNJAKA! Bliznakinja dala jajnik sestri kako bi mogla da ostane trudna - Lekari ostvarili višedecenijski san

Podeli vest

Lekari u Srbiji napravili su istorijski poduhvat! Urađena je prva transplantacija jajnika čiji su donor i primalac jednojajčane sestre bliznakinje. Sestra bliznakinja koja već ima dvoje dece dala je sestri deo jajnika kako bi i ova uspela da rodi dete.

To je prvo presađivanje jajnika u našoj zemlji i regionu, ali i prva transplantacija jajnika čiji su donor i primalac jednojajčane sestre bliznakinje koja je urađena van Amerike.

Ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu, profesor dr Milan Milenković kaže za Informer da oporavak pacijentkinje ide brzo, operacija je prošla uredno i sad se hormoni vraćaju u normalu.

- Sve je prošlo kako treba. Uradili smo transplantaciju jajnika čiji su donor i primalac jednojajčane sestre bliznakinje, od kojih je jedna ušla u prevremenu menopauzu, u ranim tridesetim godinama (što se često dešava kod jednojajčanih bliznakinja) i nije mogla da ima dete. Sestra koja je već rodila decu dala je jedan deo jajnika drugoj sestri da bi mogla da vrati normalno funkcionisanje hormona i samim tim ostane u drugom stanju - objašnjava ginekolog i dodaje da se očekuje da bi već krajem ove ili početkom naredne godine pacijentkinja mogla da ostane trudna.

Urogenitalni hirurg, prof. dr Miroslav Đorđević kaže da je zajedno sa dugogodišnjim poznanikom i kolegom profesorom Milenkovićem o ovome maštao još početkom ovog veka.

- Samo hoću da poručim da vizije svih nas mogu da se ostvare ukoliko radimo, sarađujemo i uključimo sve naše potencijale da dođemo do nekog cilja - ističe dr Đorđević.

Pre šest godina prvi put je u Srbiji urađena transplantacija materice, a obavljeno je i presađivanje testisa kod jednojajčanih blizanaca, i sada transplantacija jajnika.

- Mi smo jedinstvena zemlja u svetu gde se transplantacija genitalnih organa pokazala kao veoma uspešna. Imali smo sreće da su u sva tri slučaja kandidati bili jednojajčani blizanci i da nismo morali da uključujemo dosta tešku terapiju koja je neophodna protiv odbacivanja presađenog organa - objašnjava dr Đorđević.

Prema rečima lekara, svi ovi projekti i zahvati pripremaju se godinama, pa i decenijama.

- Doktor Milan Milenković vrlo dobro zna kroz šta je prošao tokom usavršavanja transplantacije materice u Geteborgu. Trenutno sam rukovodilac projekta u kojem se pripremamo za transplantaciju penisa - kaže Đorđević i dodaje:

- Uvežbavamo sve te tehnike da nema nekog nedostatka. Kada se uđe u salu, moramo da uspemo, a zato moramo da budemo pripremljeni.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jedva čelam

pre 1 godinu

Jedva čekam da vidim rezultate presadjivanja penisa. Ako uspe, a nadam se i verujem da hoce, ponudicu svoj bas ogtoman, zbog čega ne mogu da imam normalne seksualne odnose. Aj sto je dugačak, nego je i podebeo. Meni neka ugrade neki od 15-17 da se nauzivam kao svi normalni muskarci, ovo jos sto mi je preostalo "snage". O želji, volji i potencijalu da ne govorim. Ne mogu vise da se druzim uglavnom, sam sa sobom. Napred doktori.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija