• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/kurir.rs

27.05.2023

16:16

KAKVO NAS VREME ČEKA U JUNU Kad prestaje kiša, da li nam uskoro stiže leto

Pexels/Informer

Društvo

KAKVO NAS VREME ČEKA U JUNU Kad prestaje kiša, da li nam uskoro stiže leto

Podeli vest

Meteorolog otkriva kada će prestati pljuskovi i kada će se vremenske prilike stabilizovati

Prema najnovijoj prognozi meteorologa Ivana Ristića, padavine će prestati prvog dana juna.

- U Srbiji narednih dana sve manje sunca, a sve više oblaka povremeno sa kišom, pljuskovima, lokalno grmljavinom i gradom. Vetar slab i umeren promenljivog smera. Jutarnje temperature od 11 do 15 stepeni a najviše dnevne u manjem padu kretaće se od 21 do 26 stepeni. Prestanak padavina u četvrtak, 1. juna popodne najpre na severu zemlje. U petak i subotu, 2. i 3. juna kraća stabilizacija vremena, toplije, više sunca, samo ponegde kratkotrajni pljuskovi kiše. Nova promena vremena praćena kišom stiže već u nedelju, 4. juna - predviđa Ristić.

Prema prognozi RHMZ-a, u većem delu Srbije jun će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Zapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17 stepeni.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.7 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u proseku biti za oko 5 mm više u odnosu na višegodišnji prosek, dok će u Vojvodini, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će biti za 5 mm do 10 mm više u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 63 mm.

U prvim danima juna nas očekuje skoro 30 stepeni, temperatura će se kretati u proseku oko 28 stepeni. Od tog datuma se očekuje postepeni rast temperature sa lepim danima. U drugoj nedelji juna moguća je kiša samo jedan dan, a onda nas do kraja meseca očekuju pravi sunčani, letnji dani.

Prvog dana leta, 21. juna, očekuje se 29 s! tepeni, a do kraja meseca će živa u termometru preći podeljak sa 30 stepeni. Ne bi trebalo da bude kiše, a temperatura neće padati ispod 28 stepeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija