• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2023

13:42

Početak vršnjačke edukacije u pet beogradskih opština: Prevencija gojaznosti kod dece školskog uzrasta

Promo

Društvo

Početak vršnjačke edukacije u pet beogradskih opština: Prevencija gojaznosti kod dece školskog uzrasta

Podeli vest

Udruženje "Uvek zdrav stav" pokrenulo je vršnjačku edukaciju u školama obuhvaćenim projektom "Bustuj zdrave navike" koji je usmeren na podizanje svesti o gojaznosti i podsticanju zdravih navika kod dece u Srbiji, a uz podršku kompanije AstraZeneca.

Pet osnovnih škola u Beogradu: OŠ ,,Sveti Sava”, OŠ "Dr Arčibal Rajs", OŠ "Pavle Popović", OŠ "Lazar Savatić" i OŠ "Olga Petrov" prve su se uključile u ovaj važan projekat u okviru kog će učenici viših razreda osnovnih škola proći obuku kako bi postali vršnjački edukatori. Nakon obuke, njihova uloga će biti da dele svoja znanja, iskustva i savete o zdravom načinu života i razvoju zdravih navika sa svojim vršnjacima.

Foto: Promo

 

Vršnjačka edukacija kao deo trogodišnjeg projekta „Bustuj zdrave navike“ teži da podstakne rešavanje jednog od gorućih problema u Srbiji - gojaznost dece školskog uzrasta. Ova metoda ima brojne prednosti i važnost u oblasti obrazovanja i razvoja mladih, budući da se mališani lakše identifikuju sa svojim vršnjacima nego sa odraslima, što omogućava dublje razumevanje i prihvatanje poruka, razvoj komunikacionih veština, liderstva, empatije i samopouzdanja. 

Foto: Promo

 

Koliki značaj ima pokretanje ovog projekta istakao je direktor za Srbiju kompanije AstraZeneca, Aleksandar Tripković: „Fokus naše kompanije oduvek je bio na unapređenju zdravlja ljudi širom sveta, a upravo iz tog razloga realizujemo brojne projekte usmerene upravo ka mladima, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. U poslednjim decenijama, suočavamo se sa sve većim izazovima vezanim za gojaznost kod dece što nas je podstaklo da pokrenemo ovaj važan projekat i pokušamo da, na nešto drugačiji način, pristupimo deci i roditeljima i ukažemo im na važnost sticanja zdarvih navika već u ranom detinjstvu. Verujem da je odgovornost svih nas da se aktivno uključimo u rešavanje ovog problema i da zajedno sa partnerima i zajednicom radimo na stvaranju bolje budućnosti. “

Foto: Promo

 

Gojaznost u detinjstvu predstavlja zdravstveno stanje koje sa sobom nosi ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje, a pogađa sve više dece u Srbiji. Projekat "Bustuj zdrave navike" ima za cilj da edukuje decu, ali i roditelje o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi se poboljšalo njihovo celokupno blagostanje. U narednoj godini, planira se proširenje programa vršnjačke edukacije na još deset škola širom Srbije. 

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija