• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.06.2024

21:13

Nova pravila za vozače električnih trotineta! Nikolić: "U svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk"

Shutterstock/Tanjug

Društvo

Nova pravila za vozače električnih trotineta! Nikolić: "U svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk"

Podeli vest

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije pukovnik Vladan Nikolić naglasio je danas da vozači lakih električnih vozila, odnosno trotineta u svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk i zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Istakao je da ovi vozači spadaju u ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju i da je poseban razlog za uvođenje ovih propisa upravo njihova bezbednost.

- Zakonska je obaveza i još važnije može da zaštiti. Osim kacige, njhova uočljivost je propisana na odgovarajući način - kada se kreću kolovozom uključujući biciklističku traku, oni moraju, u svako doba dana, da nose reflektujući prsluk, a kada se kreću biciklističkom stazom i pešačko - biciklističkom stazom, onda samo u uslovima smanjene vidljivosti.Tada to ne mora biti ceo prsluk, može biti i neka reflektujuća materija na njemu - rekao je Nikolić.

Kazne za prekršaje koje počine vozači lakih električnih vozila mogu iznositi i od 120.000 - 140.000 i taj najveći iznos, objasnio je Nikolić je u slučajevima kada se kreću na autoputu, a posebno kada tom prilikom na trotinetu voze i dete.

- To je najteži prekršaj, svakako kao ravnopravni učesnici u saobraćaju prepoznato je i ako počine nasilničku vožnju, uzrokuju saobraćajnu nezgodu u kojoj je neko povređen, povrede nekoga. Prepoznato je ako učine nešto što ima obeležje krivičnog dela. Oni su potopuno ravnopravni učesnici u saobraćaju, sa određenim karakteristikama i određenim specifičnostima, ali snose odgovornost kao i svi drugi učesnici u saobraćaju - objasnio je Nikolić.

 

Kada je reč o testiranju vozača na prisustvo alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci u organizmu, čemu podležu i vozači trotineta, Nikolić je rekao da saobraćajna policija na godišnjem nivou zbog nedozvoljene količine alkohola iz saobraćaja isključi između 50.000 i 60.000 vozača.

- Mnogo manje zbog prisustva psihoaktivnih supstanci, ali tu se stvari ubrzano menjaju - manje takvih prekršaja smo otkrivali zbog toga što je tehnoogija otkrivanja takvih prekršaja bila drugačija. Sada imamo i neke brze testove - rekao je Nikolić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija