• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.09.2024

14:37

Mali Nikola iz Ivanjice održao čas humanosti! Našao ga u šumi i sada su nerazdvojni

Youtube/Printscreen/ Info LIGA Ivanjica

Društvo

Mali Nikola iz Ivanjice održao čas humanosti! Našao ga u šumi i sada su nerazdvojni

Podeli vest

Četrnaestogodišnji Nikola Todorović iz sela Močioci kod Ivanjice ima nesvakidašnjeg kućnog ljubimca. Reč je lanetu koje je našao u šumi dok je sa ocem brao jagode. Tek rođena životinja ležala je u travi ispuštajući tužne zvuke, potpuno bespomoćna i uplašena.

Nikola je je bez razmišljanja lane poneo kući i uz puno ljubavi i truda, udahnu mu nov, bezbrižan život.

- Ja sam ga tu uhvatio i ono je tek tad počelo da pišti. Doneli smo ga kući i bilo je tu možda dvadesetak dana. Svaku noć sam ustajao na svaka dva-tri sata da ga hranim. Prvo nije hteo da jede, jer nije mogao da navikne. Posle sam u neku posudicu stavio mleko, tada je počela lepo da jede i lepo je porasla, prešla na vodu i travu, sada ne pije više mleko. Posle sam ga prebacio u štalu i sada je poraslo baš. Samo sa mnom se igra i na mene je navikao - objašnjava Nikola.

Bambika, kako je Nikola nazvao svog kućnog ljubimca, nema roditelje, ali se pokraj njega oseća bezbrižno i voljeno i svaki dan, kada se vraća iz škole, beskrajno mu se obraduje.

- Ja kad uđem u štalu, ona je puna sreće. Počne da se igra i pišti kada izađem. Neće da pobegne, obično je oko mene i čim se uplaši, beži u štalu. Zna gde je sigurno. Planiram da je pustim u prirodu kad poraste, kad bude velika srna - kaže dečak.

Iako za ove životinje važi pravilo da su veoma bojažljive zahvaljujući porodici Todorović Bambika je postala veoma pitoma pa se odlično slaže i sa Nikolinim drugarima.

- Bilo je prelepo iskustvo, nismo da sada imali priliku da tako vidimo divlju životinju, ali kao da nije divlja! Bila je baš pitoma i igrala se sa nama, hranili smo je, trčala je kad nas je videla i nije se plašila ni malo - priznaje Nikolina drugarica Rada Tomić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, Marija Vuković Đedović, kaže da je za decu veoma važno druženje sa životinjama i prirodom.

- Deca iz seoske sredine imaju tu sreću da odrastaju u neposrednom kontaktu sa prirodom. Oni se od malena, ne samo u kući već i u školi uče da tu prirodu poštuju i da rastu zajedno sa životinjama koje ih okružuju. Na časovima često razgovaramo o lepotama prirode i snazi koju ona ima da nas inspiriše da budemo bolja bića. Odnos ovog dečaka sa životinjom svedoči o našoj potrebi da održavamo blizak odnos sa prirodom i da je lepšu predamo budućim generacijama - kaže Vuković Đedović.

Bambika je već četiri meseca u porodici Todorović. Ubrzo će izrasti u lepu srnu koja će možda potražiti život u svom prirodnom okruženju, ali je sigurno da ljubav i pažnju sa kojom je odgajana u porodici Todorović nikada neće zaboraviti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata
Partizan

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata

Vratio se! Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević (51) danas je drugi put promovisan u šefa stručnog štaba fudbalskog kluba Partizan. Vratio se posle četiri godine, mada deo navijača smatra da nikad nije trebalo ni da odlazi. Ipak, drugi deo smatra da ni on neće ništa popraviti, a ovde su samo neke činjenice koje su obeležile njegov prvi boravak u redovima posrnulog giganta iz Humske!

27.09.2024

15:21

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija