• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Cvejić

18.09.2015

23:00

IMA LI PRAVDE U SLUČAJU TATON?! Suđenje monahu Savi zadnja šansa za istinu!

Vesti

IMA LI PRAVDE U SLUČAJU TATON?! Suđenje monahu Savi zadnja šansa za istinu!

Podeli vest

Osuđeni za "ubistvo" Brisa Tatona nadaju se da bi ponovljeni, ali pravedni postupak Đorđu Preliću i Dejanu Puzigaći, sada monahu Savi, mogao da spere ljagu sa njihovih imena

Ponovljeno suđenje Dejanu Puzigaći, sada monahu Savi, kao i Đorđu Preliću (30), za ubistvo Brisa Tatona 2009, možda je poslednja šansa da se utvrdi prava istina o ovom događaju, zbog kog je 12 "grobara" bez dokaza i drakonski kažnjeno sa 115 godina zatvora!

Taton umro od moždanog udara?

Zora Dobričanin pokušala je da dokaže da je Bris Taton preminuo zbog lošeg lečenja, odnosno, usled moždanog udara koji je nastupio posle preuranjene operacije aorte!
- Pregled skenerom je pokazao da je Taton imao hematom na mozgu i da se on ne širi. Takođe, utvrđeno je da mu je polomljeno šesto rebro, te da ima brojne krvne podlive po telu. Sumnjalo se još na pucanje aorte, zbog čega ga je hirurg Lazar Davidović operisao. Ovaj potez je upravo i bio koban za njega - podseća Dobričaninova i pojašnjava:
- Otvaranjem grudnog koša konstatovao je da nije bilo rupture i da se radilo o preuranjenoj operaciji koja je prouzrokovala povećanje pritiska i širenje hematoma, a potom i moždani udar.

Puzigaći i Preliću će biti obnovljen postupak jer im je izrečena kazna u odsustvu, pa se svi ostali osuđeni nadaju da će u budućem pravičnom postupku sprati ljagu sa svojih imena.

Prelić bi pred lice pravde trebalo da izađe 2. oktobra, a ubrzo za njim i Puzigaća, koji je prošle nedelje uhapšen na atinskom aerodromu posle šest godina bekstva.

Informer podseća čitaoce na brojne kontroverze tokom procesa, koji je okončan u rekordnom roku, s obzirom na broj optuženih, kao po principu "prekog suda".

Selektivna pravda

Zora Dobričanin, advokat Ivana Grkovića, osuđenog na 13 godina robije, ovaj slučaj izdvaja kao presedan u sudskoj praksi.

- Viši sud je listom odbijao da sasluša svedoke do kojih smo došli, njih troje, pa čak i naš predlog da se obavi rekonstrukcija. Ako tome dodamo misteriozni nestanak snimaka sigurnosnih kamera, kasni izlazak istražnog sudije, neusklađenost veštaka, medijsku blokadu i mnogo toga još, jasno se može zaključiti o kakvom je postupku bilo reči - naglašava Dobričaninova.

Branioci optuženih tvrde od početka da je i praktično i teoretski nemoguće da toliko mnogo mladića baci jednog u ambis kod podzemne garaže na Obilićevom vencu.

Posebno su se pozivali na činjenicu da je Taton preminuo 12 dana posle incidenta, te da se nikako nisu mogli teretiti za ubistvo, već za nanošenje teških povreda sa smrtnom posledicom.

Na osnovu "selektivnih" dokaza i posle svega šest meseci, u prvostepenom procesu čak 12 "grobara" je osuđeno za teško ubistvo pristalice francuskog Tuluza, što je dotad bilo nezabeleženo u sudskoj praksi.

Prvostepenom presudom kažnjeni su sa neverovatnih 240 godina, da bi Apelacioni sud naknadno "prepolovio" te kazne, iako je kvalifikacija dela ostala ista?!

Žarko Puzigaća, otac monaha Save, ne želi u sinovljevo ime da komentariše predstojeći postupak, ali ističe da mu je životna želja da se "konačno utvrdi puna istina u fer uslovima".

- Nikad nisam želeo da minimalizujem ulogu mog sina, na štetu ostalih. Ipak, činjenica je da postoje telefonski transkripti koji dokazuju da je u trenutku incidenta bio na 500 metara dalje, kod hotela "Balkan". Verovao sam da će sud pravično da utvrdi šta se tačno desilo i eventualnu krivicu svakog od njih ponaosob, ali se to nije desilo - kaže Puzigaća i s gorčinom dodaje:

- Novi postupak za sve nas je tračak nade, doživljavam tu mogućnost kao božju volju da se razotkrije prava istina, pa makar i posle šest godina. Pre nego što je uhapšen, sa sinom sam dogovorio susret na Svetoj Gori, ali on je priveden u Atini. Želim i da zahvalim našoj konzulki u Grčkoj jer je u toj našoj muci imala mnogo razumevanja za nas.

Nepodobni svedoci

Prateći sa distance kompletan tok postupka, svedočenja, izvedene dokaze i veštačenja, čak i laiku se

12 "zašto' bez odgovora

* Zašto je Tužilaštvo lažno prikazalo da je Taton ubijen 17. septembra, iako je preminuo 12 dana kasnije
* Zašto su "nestali" snimci sigurnosnih kamera
* Zašto je istražni sudija o svemu obavešten sa zakašnjenjem
* Zašto se toliko medijski eksploatisao postupak
* Zašto je Taton operisan preuranjeno
* Zašto nisu pozvani da svedoče ljudi koji su iz podnožja stepenica gledali šta se događa
* Zašto su uvedeni zaštićeni svedoci, iako nisu ništa konkretno posvedočili
* Zašto nije obavljena rekonstrukcija
* Zašto sudski veštaci posle svih izvedenih dokaza nisu utvrdili šta se tu stvarno dogodilo
* Zašto je uveden dan žalosti, s obzirom da se u sličnim ili težim slučajevima to nije događalo
* Zašto je na spomen-ploči unapred presuđeno "grobarima"
* Zašto i kako je moguće da u štampi pre početka postupka objave "13 ubica - 520 godina"

nameće utisak da je sud bio "nepravedan" u odmeravanju kazni, posebno imajući u vidu da ne postoje konkretni i pouzdani dokazi da su osuđeni na bilo koji način bili u kontaktu sa tragično preminulim Tatonom. Nijedan svedok, naime, to nije potvrdio!

S druge strane, posle pravosnažnosti presude, pojavljuju se čak tri očevica koja tvrde da je Taton sam pao. Branioci su, na osnovu njihovih overenih izjava, zatražili ponavljanje postupka.

Međutim, Apelacioni sud je posle silnih pravnih peripetija "prelomio" da se ne radi o "dokazima koji mogu bitno da izmene činjenično stanje".

Izvesno je da se tog 17. septembra 2009. godine desila krvava tuča i nasilje na Obilićevom vencu. Grupa navijača Partizana dobila je dojavu od konobara iz kafića "Ajriš pab" da se jedan navijač Tuluza penje na sto, da raširenim rukama imitira francuske borbene avione koji su svojevremeno bombardovali Srbiju. Tako su "grobari" krenuli da ga "prizemlje".

Uvidevši da će dobiti batine, po svemu sudeći, Taton pokušava da ih izbegne i spase se bekstvom. Izmičući poteri, nesrećni Bris pogrešno procenjuje visinu stepeništa pored garaže, skače i zadobija teške povrede. Sve to trebalo je da zabeleže video-kamere, kojih je u tom delu grada bilo mnogo, ali tih snimaka nema... 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Starlet

pre 8 godina

U vreme izvrsenja dela doticni nece biti da bejase monah, cenim. Faza "produhovljenja" nastupa kasnije, tako da nije pristojno pisati o njemu kao o svetovnom licu, barem ne u ovom kontekstu.

sergio

pre 8 godina

СЛОМИЛА МЕ НЕКА ТУГА, СРЦЕ ЋЕ МИ ПУЋИ А МОГ БРАТА НЕМА, НЕ ДОЛАЗИ КУЋИ !!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija