• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Crnomarković

01.09.2018

22:33

DOLIJAO! SRPSKA POLICIJA RASKRINKALA I UHAPSILA OZBILJNOG PREVARANTA! Lažni direktor 'Beograda na vodi' ojadio firme za čak 300.000 EVRA!

Vesti

DOLIJAO! SRPSKA POLICIJA RASKRINKALA I UHAPSILA OZBILJNOG PREVARANTA! Lažni direktor 'Beograda na vodi' ojadio firme za čak 300.000 EVRA!

Podeli vest

Vladeta Jovanović (61) iz Beograda oštetio veliki broj kompanija koje rade u "Beogradu na vodi". Lažno im se predstavljao kao Andrej Kamaraš, finansijski direktor jednog od investitora ovog projekta, firme "Al Mabar" iz Abu Dabija, i uzimao im novac za robu koju nikad nije isporučio

Vladeta Jovanović (61) iz Beograda uhapšen je u petak pod sumnjom da je ojadio firme koje rade na projektu "Beograd na vodi" za čak 300.000 evra! On se vlasnicima ovih preduzeća lažno predstavljao kao Andrej Kamaraš, finansijski direktor kompanije "Al Mabar investments-LLC" iz Abu Dabija, koja je jedan od investitora velikog prestoničkog projekta i uzimao od njih novac za robu koju im nikada nije isporučio.

Jovanović je vlasnicima firmi obećavao da će preuzetu

Pričao im bajke

Jovanović je vlasnicima firmi obećavao da će preuzetu robu plasirati na tržište Emirata, međutim, čim bi mu oni uplatili proviziju, on bi prekinuo svaki kontakt i nestao bez traga

robu plasirati na tržište Ujedinjenih Arapksih Emirata, međutim, čim bi mu oni uplatili proviziju, on bi prekinuo svaki kontakt i nestao bez traga

Lažni sajt

Ovaj prevarant je čak izradio lažnu veb stranicu www.almmaab.com, koja izgleda identično kao sajt kompanije "Al Mabar investments-LLC", i na njoj je ostavio e-mail adresu preko koje je komunicirao sa predstavnicima oštećenih firmi. 

- Jovanović je vlasnicima naših poznatih kompanija obećavao da će njihovu robu, koju su činili bela tehnika, frižideri i građevinski materijal plasirati na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za ovu uslugu "lažni direktor" tražio je proviziju unapred, a nakon što bi mu je firme uplatile, on bi gasio imejl adresu i nikad im se više ne bi javio. Da sve bude gore, nadležni sumnjaju da im se javio samo mali broj kompanija koje je Jovanović prevario i da, kada se sve bude otkrilo, iznos protivpravno pribavljenog novca može da dostigne i nekoliko miliona evra, kaže naš sagovornik iz ove istrage i dodaje

- Zbog gotovo

Profi prevara

Jovanović izradio sajt identičan onom koji ima firma "Al Mabar", falsifikovao kompletnu dokumentaciju, pečat i pasoš na ime Andreja Kamaraša

filmski izvedene prevare i činjenice da je falsifikovao kompletnu poslovnu dokumentaciju i overavao je lažnim pečatom koji je sam izradio, Jovanoviću nije bilo nimalo lako ući u trag jer vlasnici oštećenih preduzeća do samog kraja nisu ni na sekund posumnjali u njega, pa je u pomoć MUP-u u jednom trenutku pritekla i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

Niz krivičnih dela

Kako zvanično saopštavaju u MUP-u, uhapšeni prevarant Vladeta Jovanović počinio je veliki broj krivičnih dela prevara i falsifikovanja isprava.

- U saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, a na osnovu informacija Bezbednosno-informativne agencije, Vladeta Jovanović je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više krivičnih dela prevara i falsifikovanje isprave. Pored falsifikovane poslovne dokumentacije, pečata firme i napravljenog lažnog sajta, postoji i sumnja da je osumnjičeni koristio i falsifikovani pasoš Republike Slovačke na ime državljanina ove zemlje Andreja Kamaraša. Na taj način on je dovodio u zabludu predstavnike velikog broja firmi u Srbiji i prevario ih za najmanje 300.000 evra - otkrivaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

MUP moli građane za pomoć

U svom saopštenju MUP je preko medija zamolio građane da im dojave bilo koju informaciju koju imaju o ovom velikom prevarantu.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane koji su na bilo koji način bili u kontaktu sa Vladetom Jovanovićem ili su oštećeni njegovim prevarnim radnjama da se jave na telefon 011/3540-231  ili na imejl Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala vtkŽmup.gov.rs - stoji u saopštenju koje je Ministarstvo prosledilo svim medijima.

Preti mu 10 godina robije

Prema članu 208 Krivičnog zakonika, Jovanoviću za prevaru i falsifikovanje preti zatvorska kazna od šest meseci do pet godina i novčana kazna, a u slučaju da taj iznos prelazi 1.500.000 dinara (12.658 evra), kazna je od dve do čak deset godina. S obzirom da je Jovanović počinio više dela prevare i falsifikovanja i da je iznos za koji je oštetio uspešne domaće firme mnogo veći od onoga koji je zakon propisao, njemu preti maksimalna kazna od deset godina zatvora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojsha

pre 5 godina

Mene je prevario pre 6 godina za 2000 EUR, nije platio transporte za robu koju je uvozio. Kad god sam mu trazio da vrati dug, pretio mi je kasikarom. Da li je sad kasno da se prikljucim, jer moj problem nema veze sa Beogradom na vodi?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija