• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs

01.10.2018

12:52

ARKANOV UBICA OSTAO BEZ AZILA, VRAĆA SE U SRBIJU?! Ovo tvrde mediji u Južnoj Africi, a Gavrića ovde čeka 35 godina robija!

Vesti

ARKANOV UBICA OSTAO BEZ AZILA, VRAĆA SE U SRBIJU?! Ovo tvrde mediji u Južnoj Africi, a Gavrića ovde čeka 35 godina robija!

Podeli vest

Ustavni sud Južnoafričke Republike odbio je Gavrićevu molbu za azil uz obrazloženje da on nije politički progonjen u svojoj zemlji, preneli su na svojim sajtovima mediji Times Live i IOL

Dobrosav Gavrić (44), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, uskoro će biti u Srbiji pošto je Ustavni sud iz Kejptauna konačno odbio njegovu žalbu za azil u Južnoafričkoj Republici, prenose mediji Times i IOL.

Kako su preneli mediji iz Južnoafričke Republike, sud je u petak razmatrao još jednu u nizu Gavrićevih žalbi za dobijanje statusa izbeglice u toj državi.

- Ustavni sud je 28. septembra presudio da Dobrosav Gavrić nije kandidat za dobijanje izbegličkog statusa. Presuda je obrazložena time da on u svojoj domovini nije počinio politički zločin, zbog čega nije ni politički progonjen.

Foto: printscreen

Takođe, sudija je naglasio da je Gavrić u svojim izjavama pred njihovim sudom bio kontradiktoran, pošto je tvrdio da nije počinio ubistvo Arkana, već da je njegov progon politički motivisan - preneli su tamošnji mediji.

Koristio lažni identitet - zvao se Saša Kovačević


Dobrosav Gavrić je od bekstva iz Srbije do hapšenja 2011. u Kejptaunu živeo na teritoriji JAR sa svojom suprugom i dve ćerke. Koristio je lažni identitet, a prilikom hapšenja je koristio ime Saša Kovačević. U JAR je imao restoran i registrovanu firmu za uvoz i izvoz. Njegov identitet otkriven je pre sedam godina, kada je ubijen mafijaš Siril Bika. Tada je sa njim u kolima bio Gavrić, koji je radio za njega i koji je bio teško ranjen. Nakon što je u bolnici otkriveno njegovo pravo ime, on je uhapšen i od tada se nalazi u zatvoru u JAR.

Srbija je Južnoafričkoj Republici još u decembru 2011. podnela zahtev za izručenje Dobrosava Gavrića, koji je 2006. u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora zbog toga što je 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" ubio Željka Ražnatovića, kao i Dragana Garića (47) i Milenka Mandića (44).

- Međutim, osuđenik je mesec dana nakon zahteva Srbije podneo zahtev za dobijanje azila i od tada traje njegova pravna borba da ostane u JAR. On je, osim toga što je isticao da je politički progonjen, naglašavao i da mu je u Srbiji ugrožen život i da se plaši osvete za Arkanovo ubistvo - podsećaju mediji.

Prema rečima našeg izvora, interesantno je to da je Ustavni sud Južnoafričke Republike odabrao baš ovaj trenutak da Gavriću ukine pravo na status izbeglice.

- U proteklih šest meseci u Južnoafričkoj Republici ubijeno je čak troje Srba, koji su se dovodili u vezu sa Gavrićem. Prvo je u aprilu u Johanezburgu ubijen Milan Đuričić Miki, Gavrićev prijatelj i čovek koji je takođe bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Arkana. Potom je u julu u Johanezburgu izrešetan i Darko Kulić, a u septembru je na isti način likvidiran i trgovac dijamantima Đorđe Mihaljević - kaže izvor i dodaje da se veruje da je Arkanov ubica tokom sedmogodišnjeg boravka u tamošnjem zatvoru imao finansijsku podršku svojih zemljaka.

SRBI USRED KRVAVOG OBRAČUNA U AFRICI: Trgovac dijamantima 14. ŽRTVA RATA MAFIJE U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI!

Foto: printscreen

Hronologija

2000. - Gavrić ubio Ražnatovića, Garića i Mandića
2006. - Gavrić osuđen pred Višim sudom u Beogradu na 35 godina zatvora
2006. - Neposredno pre izricanja presude Gavrić pobegao iz Srbije u Ekvador
2007. - Iz Ekvadora došao u JAR sa lažnim bosanskim pasošem i turističkom vizom
2011. - Gavrić ranjen u JAR istovremeno kada je ubijen njegov saradnik Siril Bika

- Veruje se da je Gavrićevu odbranu finansirao Đuričić. On mu je navodno plaćao najbolje i najskuplje advokate, a posle njegove likvidacije spekulisalo se da je Dobrosav ostao bez novca za paprenu odbranu - kaže izvor i napominje da bi jedan od razloga zbog kojeg je sud iz JAR sada odlučio da Gavrića isporuči Srbiji i to što je ostao bez moćnih advokata.

- Još jedan razlog što mu advokati otkazuju jeste to što se plaše da bi i sami mogli da postanu meta mafije koja želi da dođe do njihovog klijenta koji je iza rešetaka. Takođe, vlasti Južnoafričke Republike žele da se reše Gavrića, koji važi za jakog igrača u podzemlju, jer navodno ne žele da on tamo bude ubijen - otkriva izvor.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 5 godina

Ovom čoveku treba dati državnu penziju, Orden zasluge za narod i vilu na Dedinju.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija