• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.10.2018

15:09

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV AMERIČKE "FOKE" U BEOGRADU!

Vesti

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV AMERIČKE "FOKE" U BEOGRADU!

Podeli vest

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg američkog marinca, pripadnika elitne jedinice "Foke", Danijela Dejvida Korbeta i još trojice sprskih državljana kojom se terete za nedozvoljeno nošenje oružja

Korbet se od hapšenja 31. januara, nalazi u pritvoru koji mu je produžen 4. oktobra do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, a 17. oktobra Apelacioni sud je potvrdio ovo rešenje odbivši žalbe njegovih branilaca, rečeno je Tanjugu u sudu.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je krivično vanpretresno veće suda danas donelo rešenje kojim je potvrdilo optužnicu Višeg javnog tužilaštva, protiv Daniel David Corbetta i još trojice okrivljenih.

Optužnicom se terete za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a jedan okrivljeni i za krivično delo neovlašceno držanje opojnih droga.

"Ispitujući optužnicu Višeg javnog tužilaštva, krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da skup činjenica koje se navode u optužnici i proizlaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, neposredno potkrepljuju osnovanu sumnju da su optuženi učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret, na način kako je to opisano u navedenoj optužnici, te ujedno i opravdavaju podizanje optužbe u ovoj krivicnopravnoj stvari", navodi se u saopštenju suda.

Protiv ovog rešenja optuženi i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Viši sud u Beogradu u julu je bio vratio tužilaštvu na dopunu istrage optužnicu protiv Korbeta i trojice srpskih državljana.

Nova optužnica je podneta sudu 21. septembra, zajedno sa dopunskim veštačenjem pištolja koji je pronađen kod Amerikanca, a sa kojeg je izbrisan registarski broj.

Korbet, N.V, N.P. i N.A. se terete da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Korbet je uhapšen 31. januara u jednom stanu na Novom Beogradu, kada je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Hapšenje američkog marinca u Beogradu izazvalo je pažnju madija posle izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića da je on uhapšen u štek-stanu u Beogradu i da je kod njega nađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem. 

Korbet je, kako su preneli mediji, zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. 

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke". 

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta. 

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija