• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

28.12.2018

22:31 >> 22:36

(VIDEO) SRPSKI PINK PANTERI UKRALI ŠEIKOVE DIJAMANTE, pobegli iz pritvora u Hrvatskoj, POLICIJA IM NE MOŽE NIŠTA!

Vesti

(VIDEO) SRPSKI PINK PANTERI UKRALI ŠEIKOVE DIJAMANTE, pobegli iz pritvora u Hrvatskoj, POLICIJA IM NE MOŽE NIŠTA!

Podeli vest

Državljani Srbije Dragan Mladenović (54) i Goran Perović (54), članovi "Pink Pantera", osumnjičeni za krađu tri miliona vrednih dragulja iz Duždeve palate u Veneciji, još su na slobodi u domovini, dok je trojicu Hrvata, njihovih saučesnika, hrvatska policija izručila Italiji

Ukradeni dijamanti i nakit su iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija.

Most uzdaha

Hrvati Vinko Tomić (60), Zvonko Grgić (43) i Želimir Grbavec (48) privedeni su u domovini na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji važi unutar Evropske unije i posle dve nedelje pritvora u Remetincu, avionom italijanske vojske prevezeni do Aerodroma "Marko Polo di Tesera" u Veneciji.

Operaciju njihovog privođenja, ali i izručenja, italijanska policija nazvala je "Most uzdaha" po najčuvenijem venecijanskom mostu koji povezuje Duždevu palatu, iz koje su ukrali nakit vredan tri miliona evra, s bivšim zatvorom, snimili su venecijanski policajci.

Izručena trojka prebačena je u zatvor "Santa Marija Mađore". Tu će im se uskoro pridružiti i četvrti saučesnik Vladimir Đurkin (48).

Državljani Srbije Dragan Mladenović i Goran Perović izručenje Italiji su izbegli zahvaljujući činjenici da u našoj zemlji, koja nije članica EU, ne važi evropski nalog za hapšenje.

Oni su 3. januara prilično diskretno s izložbe "Blaga mogula i maharadža", koja je bila izložena u Duždevoj palati u Veneciji, odneli par minđuša od platine i dijamanata vredne milion dolara i broš od platine i rubina vredan dva miliona dolara.

Reč je o vrednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdulah al-Tani pozajmio Italijanima za izložbu.

Imali i pomagačicu u palati

U krađi im je najverovatnije pomagala još nepoznata osoba, verovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palatom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupoceni nakit. U džep su stavili zlatni broš iglu te par platinastih naušnica s dragim kamenjem. Carinska je vrednost ukradenih predmeta oko 33 hiljade evra, ali na komercijalnom nivou doseže do tri miliona evra.

Istraga je pokazala da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči gde je i šta je ukradeno.

Polakim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palate, a kada se upalio alarm, pobegli su u susednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palate ukradene stvari poskrivećki prosledili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka.

(FOTO) SUROVO UBISTVO U ZEMUNU IMA NOVU POZADINU! Blagojevića RAZNELI bombom zbog SUKOBA IZ DEVEDESETIH!

Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenje, proizlazi da je vredne eksponate uzeo lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Italijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Fejsbuku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palate.

Harali po celom svetu

Ovi Pink panteri nisu ojadili samo Veneciju. Kada su uhapšeni u Hrvatskoj, otkriveno je da je ova grupa, a posebno uhapšeni Vinko Tomić, povezan sa brojnim spektakularnim pljačkama širom sveta.

Reč je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švajcarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrednog 8 miliona švajcarskih franaka, u martu 2011. u Bazelu, s izložbe "Baselworld 2011."

- Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cela mi je porodica preko noći ostala na ulici. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi - pisao je tako Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrednih više od milion dolara.

Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Nemačku gde ne može da nađe posao. A onda je posao našao njega - počeo je da se bavi kriminalom i tako da izdržava porodicu.

Pink Panter iz Srbije pobegao policajcima

Srbin Dragan Mladenović (54), koji je uhapšen zbog ove pljačke, pobegao je hrvatskog policiji nakon samo jedne provedene noći u pritvoru!

Strani mediji bruje o neočekivanom bekstvu Mladenovića, koji se sumnjiči da je kao član organizovane grupe Pink panter sudelovao u krađi nakita vrednog milione. O njegovom bekstvu, kako pišu mediji, postoje dva scenaria.

Mladenović je istog dana kada je priveden napao policajca u službenim prostorijama na graničnom prelazu Tovarnik.

SRBIJA ZANEMELA! Otac vezao DETE (12), gurnuo mu čarapu u usta, a onda je počelo STRAVIČNO IŽIVLJAVANJE!

On je potom pobegao u Srbiju prešavši granicu, a hrvatska policija je objavila da je Mladenović prešao granični prelaz Šid gde je stavljen pod nadzor srpske policije.

O nešto drugačijem begu pisali su italijanski mediji. Prema njihovim navodima, Mladenović je nasamario policajce rekavši im da mora u toalet.

Službena lica su ga potom ispratila do toaleta, a policajac je ostao da ga sačeka ispred vrata. Videviši da Mladenović duže vreme ne izlazi iz prostorije, policajac je otvorio vrata i shvatio da unutra nema nikoga i da je Mladenović pobegao kroz prozor.

Većina iz bivše Jugoslavije

Kriminalna organizacija Pink Panter privukla je pažnju drskim krađama, a kad je policija 2003. godine pronašla jedan od dijamanata ukradenih u Londonu kod sumnjivaca koji ga je sakrio u kutiju s kremom, paralela s istim trikom u filmu Blejka Edvardsa o inspektoru Kluzu donela im je novo ime.

Bivši Interpolov inspektor Ron Noble uporedio je Pink Panter s terorističkom organizacijom. Naime, radi se o velikoj mreži koju tvore desetine, ako ne i stotine saradnika, rade u malim ćelijama, a predvodi ih misteriozni glavešina. Većina pripadnika je iz bivše Jugoslavije, borili su se u ratu, svako na svojoj strani, a onda su krenuli na zapad i završili kao kriminalci. I sarađuju. Svako od njih dobije procenat, a plen prosleđuju dalje.

- Gotovo da je reč o umetnosti. Krađa bez nasilja, bez oružja, bez ikakve strke. Rade kao dobro podmazan stroj - divio im se jedan američki detektiv.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija