• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

19.01.2019

22:47

DRAMA NA PALIĆKOM JEZERU! Jedriličar propao kroz led, tri sata trajalo filmsko spasavanje!

Vesti

DRAMA NA PALIĆKOM JEZERU! Jedriličar propao kroz led, tri sata trajalo filmsko spasavanje!

Podeli vest

Dejan Grubišić jedrio po zaleđenom jezeru, kad je led pukao, a on upao u vodu na 300 metara od obale. Spašavali ga policajci, vatrogasci, ronioci, vojska, izvukli ga na obalu posle tri sata drame

Subotičanin Dejan Grubišić (40) u četvrtak je jedva spašen pošto je skoro tri sata proveo u ledenoj vodi, kad je tokom jedrenja po zaleđenom Palićkom jezeru led pukao pod njim, na oko 300 metara od obale!

Grubišića su spašavali vatrogasci, policajci, ronioci i vojnici, čak je i jedan dron nadgledao trosatnu akciju izvlačenja na obalu! Dejan i dvojica vatrogasaca završili su na kraju u bolnici zbog smrzotina!

Pogrešna procena

Neverovatna drama počela je oko 12 sati, kada je Dejan, zaljubljenik u ekstremne sportove, odlučio da sa jedriličarskom daskom krene na jezero. Leda je bilo, ali je tog dana temperatura bila deset stepeni Celzijusa, pa se on polako topio. Nažalost, Dejan je pogrešno procenio da će led biti dovoljno debeo da po njemu bezbedno jedri.

Jedan od Grubišićevih spasilaca ispričao nam je da je Dejanu pukao led pod nogama nasred jezera, na oko 300 metara od obale.

Ugroženi

Dvojica spasilaca koji su pokušavali da izvuku Dejana iz vode i sami su propali kroz led i upali u jezero

- Upao je u hladnu vodu i nikako nije mogao da se popne natrag na led. Srećom, prolaznici su sa obale primetili da je neko upao u vodu i odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć. Brzo su stigli vatrogasci i ronioci, zatraženo je i amfibijsko vozilo od preduzeća "Palić Ludaš" kako bi što bezbednije prišli Grubišiću - priča ovaj spasilac.

Međutim, pošto je led zbog visoke temperature postajao sve tanji, i spasilačke ekipe su imale mnogo muke da priđu jedriličaru, koji se jedva održavao na površini vode.

- Prvi pokušaji izvlačenja iz vode umalo su završili tragično, jer su dvojica spasilaca koji su pokušavali da izvuku Dejana iz vode i sami propali kroz led i upali u jezero. Zatim je usledio još jedan pokušaj izvlačenja, i kad se činilo da je Dejan već izašao iz vode, led je ponovo pukao i on je sa dvojicom hrabrih spasilaca ponovo ostao izolovan u ledenoj vodi, nasred zaleđenog jezera - opisuje ovaj spasilac.

Foto: Informer

Dejanov rođak: Plašili smo se da neće preživeti

Dragan M., rođak Dejana Grubišića, kazao nam je da je cela porodica strahovala da on neće preživeti toliko dugo u ledenoj vodi.
- Kad su ga konačno izvukli, strahovali smo i da ne bude težih posledica po njegovo zdravlje. Ipak je dugo bio u vodi čija je temperatura bila oko nula stepeni. Dejan je još na ispitivanju i posmatranju u bolnici, verujemo da ga je ipak spaslo to zimsko odelo koje je nosio. Zahvalni smo svim spasiocima na nadljudskim naporima. Sad smo odahnuli svi, posebno Dejanovi supruga i dvoje dece. Dejan je, inače, iskusan jedriličar, vreme je u četvrtak bilo lepo i pokrenuo ga je taj sportski adrenalin. Međutim, led je uvek deblji pri obali, a na sredini jezera je neujednačene debljine. Dejan je imao peh da naleti na takav tanak led - kaže Dragan.

U tom trenutku su već tri života bila ugrožena i u pomoć su pozvani i vojnici, ronioci i jedriličari, kako bi se pronašli što lakši čamci, kojima su potom tri ekipe upućene prema sredini jezera. Za to vreme zaleđenu površinu jezera osmatrao je i jedan dron.

Spaslo ga odelo

Među spasiocima je bio i ronilac Milan Pavković, koji je svojim iskustvom i savetima želeo da pomogne Dejanu kako bi posledice smrzavanja organizma, zbog dugog boravka u hladnoj vodi, bile što manje.

Tek oko 15 sati spasioci su lakim čamcem uspeli da priđu Grubišiću i dvojici vatrogasaca. Izvukli su ih iz vode i pomoću konopaca su svi preko leda dovučeni na obalu.

Pukom srećom, niko od njih nije teže povređen, ali su zadobili smrzotine prvog stepena, zbog čega su zbrinuti u bolnici. Što se Dejana tiče, njega je spasla odeća namenjena za jedrenje u zimskim uslovima, koja je sprečila teže posledice po njegovo zdravlje.

 

(VIDEO) PETORO SRPSKE DECE ZATRPALA LAVINA! DRAMA U BUGARSKOJ, potraga trajala celu noć, SPASIOCI IZVUKLI MALIŠANE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikanor

pre 5 godina

"...Dejan je imao peh da naleti na takav tanak led - kaže Dragan."- Ne, Dejan je imao peh da mu majka priroda nije razvila mozak nego je ostao na nivou petogodišnjeg deteta.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija