• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

31.01.2019

18:20

POČELO NOVO SUĐENJE POZNATOM NOVOSAĐANINU! Ginis: Krao sam, ali ne baš toliko...

Vesti

POČELO NOVO SUĐENJE POZNATOM NOVOSAĐANINU! Ginis: Krao sam, ali ne baš toliko...

Podeli vest

Boris Radovanović Ginis, koji je u odsustvu osuđen na 20 godina zbog 30 pljački, pred sudom rekao da je spreman da preuzme krivicu. U Ginisovu knjigu ušao jer je motorom, pa "jugom" prešao preko luka Žeželjovog mosta

Novosađanin Boris Radovanović (48), zvani Ginis, koji je u odsustvu osuđen na dve decenije zatvora zbog trideset pljački, izjavio je prekjuče, na početku ponovljenog suđenja, da je spreman da prihvati krivicu za ono što je uradio, ali ne i za ono što nije.

Radovanović je i ranije osuđivan zbog krađa, nekoliko puta je bežao iz zatvora, a u Ginisovu knjigu rekorda je ušao devedesetih godina, kad je motorom, pa "jugom" prešao preko Žeželjovog mosta u Novom Sadu!

Bivši narkoman

Ginis je skoro osam godina bio nedostupan pravosudnim organima Srbije, nakon poslednjeg spektakularnog bekstva iz zatvora. Uhapšen je u Solunu krajem 2016. godine i izručen Srbiji godinu dana kasnije.

Posle više bezuspešnih pokušaja, sudski postupak je konačno počeo prekjuče, pripremnim ročištem na kojem se Radovanović kratko izjasnio o optužnici:

- Dokazaću da me terete za mnogo toga što nisam uradio, ali priznaću šta jesam. Moram da napomenem da sam u vreme izvršenja svih tih dela bio zavisnik od droge. Sam sam se predao tužilaštvu u Solunu 2016. i javljao se sa slobode njihovoj policiji svakih 15 dana, dok nisam pritvoren zbog ekstradicije.

Inače, suđenje kontroverznom Novosađaninu za 30 pljački počelo je u proleće još 2009. godine, ali je on pobegao zatvorskim čuvarima početkom avgusta te godine, kada je došao na zakazani pregled kod zubara u privatnoj ordinaciji. Dok je izlazio iz "marice", sa lisicama na rukama, odgurnuo je jednog čuvara i zbrisao sa saučesnikom, koji ga je čekao u blizini na motoru.

"Gospodski" pobegao iz zatvora

Ginis je i 2007. godine uspeo da pobegne iz novosadskog zatvora Klisa da bi video majku, koja je imala operaciju. Tada se iza rešetaka nalazio već dve i po godine i bilo mu je ostalo još četiri i po meseca do izlaska na slobodu, ali se ipak odlučio da pobegne.

- Jednostavno i gospodski sam išetao s druge strane zida. Niko mi nije pomogao ni spolja ni iznutra. Bilo je zaista spektakularno, ali ne mogu da otkrijem recept - rekao je tada Ginis, navodeći da se odlučio na takav potez jer jedan od nadzornika iz zatvora nije želeo da mu odobri posetu majci.

Za Ginisom je tada raspisana potraga, ali joj je godinama vešto izmicao. Bio je toliko smeo da je policajcima koji su ga tražili slao razglednice iz mesta u kojima je bio! Kada je uhapšen u Grčkoj, javio se pismom i novosadskom "Dnevniku" u kojem je napisao da nije poput glumca Žan Klod van Dama, osporavajući tvrdnje da je sam onesposobio dvojicu čuvara teških po 110 kilograma:

"Nisam cveće, ali nisam ni smeće! Da me pogrešno ne shvatite, ne kažem da nisam kriv. Ali ne toliko! Za sve postoji razlog. Ja moju dušu majci predajem, nikom drugom. Umrla je u mukama, pateći za mnom. Ja sam kriv! Dužan sam joj!..."

Radovanović je pravosnažno osuđen zbog 30 krađa u avgustu 2014. Osim zatvorske kazne od 20 godina, tada mu je izrečena i mera obaveznog lečenja od narkomanije. Posle višegodišnjeg bekstva, isporučen je našoj zemlji polovinom 2017. godine. Iskoristio je zakonsko pravo na ponavljanje postupka.

Nesuđeni kaskader

Nadimak Ginis je zaradio 1996. godine kada je ušao u Ginisovu knjigu rekorda i postao jedan od najpoznatijih Novosađana, jer je preko luka starog Žeželjevog mosta prvo prevezao motor "suzuki", a kasnije i "jugića"! Imao je želju da isto učini i sa kamionom, ali ga je u tome sprečila policija.
Iako avanturista u duši i nesuđeni kaskader u filmovima, iza sebe ima ozbiljan kriminalni dosije. I pre poslednje presude, bio je više puta osuđivan zbog teških krađa na ukupno devet godina robije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija