• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

24.05.2019

16:31

(VIDEO) KO JE BIO ŠLJUKA? Vođa "zvezdarskog klana" ubijen je sa 40 metaka! ČINILO SE DA NJEGOV SIN NEĆE KRENUTI STOPAMA OCA, sada je uhapšen zbog krađe 30.000 dinara!

Vesti

(VIDEO) KO JE BIO ŠLJUKA? Vođa "zvezdarskog klana" ubijen je sa 40 metaka! ČINILO SE DA NJEGOV SIN NEĆE KRENUTI STOPAMA OCA, sada je uhapšen zbog krađe 30.000 dinara!

Podeli vest

Ubijen je 2002. iz sivog "audija", a Sretko Kalinić i Milan Luković, pripadnici "zemunskog klana" su ubrzo uhapšeni kao Šljukine ubice

Sin ubijenog vođe "zvezdarskog klana" Sredoja Šljukića Šljuke, Andrija uhapšen je 23. maja zbog sumnje da je uz saučesnika provalio u kuću žene (79), mučio nju i njenu ćerku da bi im oteo nešto više od 30.000 dinara. "Uzoran i fin momak", kako su ga mnogi opisivali, sin je vođe jednog od najmoćnijih klanova u Beogradu koji je ubijen 27. septembra 2002. godine.

- Kako se sumnja, nakon što su nasilno ušli u kuću u beogradskom naselju Kaluđerica, oni su oborili ćerku na pod i vezali je selotejp trakom. Jedan od dvojice uhapšenih je potom vlasnicu kuće, ženu staru 79 godina, koja je u tom trenutku izašla iz sobe, odgurao u sobu i oborio na krevet. Sumnja se da su potom sa kreveta uzeli torbu u kojoj je bilo 20.000 dinara, 105 evra, mobilni telefon i dokumenta. Nakon toga su pobegli - kaže izvor iz istrage.

Pretresom stana u kom boravi Šljukić pronađen je i pištolj, pa će protiv njega biti podneta krivična prijava i za nedozvoljeno držanje oružja.

Inače, Šljukić je javnosti dosad bio poznat kao mlad i perspektivan sportista, koji je osvajao brojne medalje i kao jedan od naših najtalentovanijih veslača učestvovao na Olimpijskim igrama u Riju.

 

 

Ko je bio Šljuka?

Šljuka koji je bio vođa jednog od najmoćnijih klanova u Beogradu, "zvezdarskog klan"a, ubijen je 27. septembra 2002. godine kada se vozio auto-putem Beograd-Niš. Sa njim u kolima su bili njegov brat Zoran Šljukić i telohranitelj Velibor Ćirić. Sredoje i Zoran, poginuli su oko 23:50, kada je na audi a8 registarskih tablica "BG77.72" što je ujedno i Šljukin datum rođenja, pucano iz sivog "audija 100" sa zatamnjenim staklima.

Dok se auto za čijim je volanom sedeo Sredoje Šljukić, srednjom trakom približavao centru "Sava", dva nepoznata automobila ispred njega, jedan u krajnje levoj, drugi u srednjoj kolovoznoj traci naglo su usporila kretanje. Tada levom trakom prilazi "audi 100" i sa razdaljine od najviše dva metra, dvojica napadača ispaljuju više od 50 hitaca u Šljukićevu stranu.

Vozačka vrata "audi A8" pogodilo je više od 40 metaka. Šljuka je i pored teških rana uspeo da zaustavi vozilo. Njegov brat Zoran ranama je podlegao na licu mesta.

Pucnjavu je osim stanovnika iz okolnih blokova čula i policijska patrola, koja je potom sa nadvožnjaka videla zaustavljen audio, pored kojeg je mašući i dozivajući pomoć stajao lakše povređen Ćirović.

U prvom momentu misleći da se radi o kvaru, policajci su požurili da obezbede vozilo i tako spreče saobraćajnu nesreću. Kada su nepuni minut kasnije stigli do zaustavljenog vozila videli su o čemu se radi, pomogli su Ćiroviću da Sredoja Šljukića koji je davao znake života, premesti na zadnje sedište.

Telohranitelj je seo za volan i odvezao braću Šljukić u Urgentni centar, na putu do bolnice ranama je podlegao i Sredoje.

BEZ PRITVORA ZA ŠLJUKIĆA! Ne sme da napušta boravište!

Druga verzija ovog događaja kaže da je Šljuka preminuo na licu mesta, a njegov brat Zoran na putu do bolnice.

Policija je ubrzo otkrila ubice Sredoja Šljukića, Sretka Kalinića i Milana Lukovića. Oni su demonstrirali su sav svoj ubilački "talenat" i poslali poruku da dolazi vreme "zemunskog klana" za koji ubijaju "momci koji ne umeju da promaše".

Nigde bez telohranitelja

Protiv Šljuke je bilo podneto nekoliko krivičnih prijava, ali nikada nije bio hapšen. U policijskim krugovima pričalo se da stoji iza mnogih kriminalnih dela a navodno je svoje "poslove" obavljao samostalno, dok je na ulici imao oko stotinu ljudi.

 

Nigde nije išao bez obezbeđenja. Jedan od njegovih telohranitelja, Veljko Radovanović (tada 21) je ubijen dok je drugi ranjen, 24. septembra 2001. godine oko 15.30 u pucnjavi kod restorana "Tabor" na uglu Bulevara Kralja Aleksandra i Ulice gospodara Vučića. Oni su navodno tada bili sa još petoricom prijatelja u Šljukinom obezbeđenju kada je Zoran Bošković koji je tada imao 41 godinu iz Bijelog Polja na njih ispalio šest hitaca iz automatskog oružja i pobegao niz Bulevar revolucije.

 

Prema saopštenju policije pucnjavi je prethodila svađa i tuča između Šljukića i Boškovića, koji nije nikada uhapšen i za kojim je bila raspisana poternica.

Sredoje je napadnut i u kafiću kod sportskog centra "Olimp" na Zvezdari, kada je na njega pucao Bane Grebenarević, a tada je poginula i Tatjana Nikolić, koja se slučajno zatekla u lokalu. Nikada nije ustanovljeno od čijeg metka je ona stradala, jer su u ovom obračunu učestvovali i Šljukini drugovi. Grebenarević je ubijen 1996. godine u sačekuši na Bežanijskoj kosi.

Sredoje Šljukić bio je vlasnik benzinske pumpe u Malom Mokrom Lugu i suvlasnik diskoteke "Taš".

Dva puta robijao

Iako se govorilo da je Šljuka bio jedan od najvećih reketaša i otimača u Beogradu, iza zatvorskih rešetaka boravio je samo dva puta. I oba puta, vrlo kratko. Upravo zbog toga je i vladalo uverenje da je on jedan od kriminalaca bliskih saradnika DB. U čaršijskim pričama govorilo se da ga štiti jedan visoki Miloševićev funkcioner, zbog sentimentalne veze sa njegovom majkom.

Prvi put je zatvoren 1988. godine zbog toga što je tadašnjeg šefa svog "zvezdarskog klana" Kačara kratežom upucao u noge. Njih dvojica su otišli u Bulevar kralja Aleksandra da pokupe "pazar" u radnjama koje su reketirali. Zbog neke sitne čarke, Šljuka je potegao "kratež", koji je krio ispod jakne (a koji je nosio radi "ubeđivanja" neposlušnh vlasnika radnji), i otpozadi pucao Kačaru u noge. Zbog toga mu je amputirana jedna noga do kolena, posle čega je Kačar ostao težak invalid, i ljuti protivnik Sredoja Šljukića.

Foto: Beta

Andrija Šljukić

U CZ-u je Šljuka, zbog ovog dela, proveo nepunih mesec dana. Većina njegovih tadašnjih sobnih kolega bila je iznenađena njegovom galantnošću u kupovanju svakojakih namirnica u zatvorskoj kantini, s obzirom na to da je u gradu važio za velikog ciciju. Ipak, većini je bilo jasno da je ovde reč samo o Šljukinom lukavstvu, i da tom galantnošću zapravo kupuje vlastitu sigurnost, a donekle i poslušnost ostalih zatvorenika.

OVO JE ŠLJUKIN SIN KOJI JE DANAS UHAPŠEN! Delovalo je da nije krenuo očevim stopama, bio je vrhunski sportista, osvojio pregršt medalja i predstavljao Srbiju na Olimpijskim igrama!

Inače, važio je za veoma plašljivog čoveka, a posle pucanja u svog šefa, postao je potpuno paranoičan.

Doduše, za njegovu ozbiljnu zabrinutost stvarno su postojali razlozi. Kačar je, posle skoro dvogodišnjeg oporavka, sa štakama pod rukama i "zoljom" na ramenu, krenuo da mu se sveti. Nekoliko puta mu je pravio sačekuše. Jednom je "zoljom" pucao na diskoteku "Taš" koju je ovaj tek bio zakupio. Drugi put ga je na Zvezdari, takođe sa "zoljom" na ramenu, presreo, dok se vozio svojim "poršeom", ali je Šljuka iskočio iz auta i pobegao kroz Zvezdarsku šumu.

Trebalo je da prođe nekoliko godina pa da Šljuka uspe da organizuje efikasnu likvidaciju svog progonitelja. Upali su u Kačarevu kuću, pritisli ga jastukom preko glave i ispraznili čitav šaržer iz pištolja sa prigušivačem.

Nakon tog brutalnog ubistva, nastupio je period kratkog olakšanja za Šljuku. Ipak, ubrzo su se na njega ostrvili "neki novi klinci iz komšiluka": Mali Bane i Nemanja Ristić su u teretani kod Adžima pucali na njega iz dva pištolja, a sigurne smrti ga je spasio dvostruki pancir.

Godine 1993. po drugi put našao se iza rešetaka CZ-a godine, ovoga puta zbog reketiranja i otimanja automobila. Ni ovog puta nije ostao u pritvoru duže od mesec dana. Nije pokazivao nimalo zabrinutosti, jer je očigledno znao da će se moćni prijatelj i "služba" potruditi da se brzo nađe na slobodi. Tako je i bilo. U pritvoru nije ni imao priliku da se nečim iskaže, kako su govorili, "došao pa otišao".

Čuveni potpis "Zemunaca"

Oni koji prate krimi priče iz 90-ih, i, po mnogima najjači, "zemunski klan", znaju za čuveni "audi smrti", koji je bio "potpis" za ubistva koja je vršila ova opasna grupa. U televizijskim izveštajima iz tog perioda se navodi da je iz ovog automobila i pokušan i atentat na premijera Zorana Đinđića na autoputu, koji nije uspeo. No, brojna ubistva pre toga su im uspela.

Upravo Šljuka, vođa "zvezdarskog klana", ubijen je iz ovakvog automobila. Samo 10 dana kasnije, na isti način, iz istog automobila, ubijen je i Jovan Guzijan zvani Cuner, koji je bio Šljukićev venčani kum. Presreli su ga u Zemunu, na auto-putu, i zasuli hicima iz audija u pokretu. Koristili su kalašnjikov.

- Rafali iz audija nepoznatih tablica - čuje se u izveštajima o ovom ubistvu. Napominje se da je tako likvidiran i Šljuka. No tu se lista likvidacija, koje su počinjene iz audija smrti ne zaustavlja.

Iz njega je likvidiran i visoki funkcioner saveznog MUP-a Nenad Batočanin, i Željko Škrba koji se zatekao sa njim u vozilu. Iz audija u pokretu ubijen je i kum Arkana Ražnatovića, Milan Đorđević, zvani Bombona.

Taktika je uvek bila ista: audijem bi presreli žrtve na putu, pucali iz vozila uglavnom iz kalašnjikova, a zatim velikom brzinom bežali i uspevali da se sakriju skupa s automobilom. Mafijaški klanovi zapravo vrlo često imaju "potpise", kojima žele da poruče da baš oni stoje iza nekog ubistva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija