• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2019

23:59

USPEŠNA AKCIJA POLICIJE NA 3 KONTINENTA: Uhapšeno 16 globalnih krijumčara, ZAPLENJENA TONA KOKAINA I 2 MILIONA EVRA U KEŠU!

Vesti

USPEŠNA AKCIJA POLICIJE NA 3 KONTINENTA: Uhapšeno 16 globalnih krijumčara, ZAPLENJENA TONA KOKAINA I 2 MILIONA EVRA U KEŠU!

Podeli vest

Tokom opsežne međunarodne operacije kodnog naziva ``Familia``, koja je protiv globalnih krijumčara kokainom vođena na tri kontinenta, uhapšeno je 16 osoba, a zaplenjena je tona kokaina i dva miliona eura u gotovini, prenosi Hina.

Pored Hrvatske, u paralelelnim kriminalističkim istraživanjima učestvovale su i policije Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije.

Kriminalističko istraživanje, dodao je hrvatski MUP, od samog početka imalo je snažnu podršku i koordinaciju međunarodnih agencija za sprovođenje zakona kao što su Europol, DEA i Fronteks.

Uz njih, u operaciji su učestvovale i policije Belgije, Švajcarske.

Kriminalistička istraga ``Familija`` počela je na inicijativu hrvatskog policijskog odseka za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala a cilj operacije bila je međunarodna mreža osumničena za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju avionima i komercijalnim brodovima, kao i za pranje novca.

Operacija traje još od 2017.

U jednoj fazi istrage, zbog složenosti i na zahtev hrvatskih, srpskih i čeških policijskih i pravosudnih tela uspostavljena je saradnja na tri kontinenta i u akciju se uključila još i švajcarska i belgijska federalna policija, francuska žandarmerija, italijanska finansijska policija, hongkonška carina, pravosudna policija Makaua i Malezije i urugvajska i paragvajska policija.

U sklopu akcije, u oktobru 2018. u Hrvatskoj su uhapšena dva državljana BiH, a zaplenjeno je više od milion evra, dok je u aprilu u Hong Kongu uhapšeno pet osoba, a zaplenjen 421 kilogram kokaina.

Tokom operacije uhapšena su dvojica visokorangiranih pripadnika tzv. Balkanskog kartela, kao i 14 pripadnika ciljanih organizovanih kriminalnih grupa, 11 u Evropi i pet u Hong Kongu. 

Pored zaplene više od tone kokaina, oduzeto je i oko dva miliona evra u gotovini i luksuzna roba, ručni satovi i vozila u vrednosti većoj od milion evra.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija