• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

04.06.2015

16:20

IT UGAO Kad nas računar prepozna

Kolumne

IT UGAO Kad nas računar prepozna

Podeli vest

Nemojte se iznenaditi kada jednog dana vaš računar konstatuje da ste tužni i ispriča vam svežu šalu kako bi vas razveselio

Neke tehnologije postanu deo svakodnevice gotovo neprimetno, pa ako o njima ne promislimo malo detaljnije, može nam se desiti da ne razumemo napredak koji donose i sve praktične implikacije. Takav je slučaj sa prepoznavanjem lica ljudi (u poslednje vreme i životinja), uključujući čak i razaznavanje pojedinih emocija korišćenjem računarskog softvera i odgovarajuće hardverske podrške.

Ako ne verujete da ovu vrstu "informatičke budućnosti" koristimo svakodnevno, pogledajte svoj pametni telefon ili foto-aparat. Čak i najosnovniji modeli umeju da prepoznaju lik i da ga automatski izoštre pri fotografisanju, dok su napredniji sposobni da primete osmeh i sami "okinu" snimak. Neke veb-kamere mogu da koriste prepoznavanje korisnika umesto lozinki na računarima, dok druge mogu da vas prate po prostoriji dok komunicirate.

U nabrojanim primerima reč je, naravno, o bazičnoj primeni, ali su oni dovoljno ilustrativni da možemo da razumemo ideju i na sopstvenom primeru osetimo prednosti. Naprednije kamere i softverski sistemi mogu da pronađu lik u bazi fotografija (to često gledamo u kriminalističkim serijama i filmovima), a slična rešenja u poslednje vreme sve se više koriste i za upravljanje korisničkim okruženjima, što u kombinaciji sa glasovnim komandama zaista izgleda poput scena iz filmova naučne fantastike.

To omogućuje takozvano trodimenzionalno mapiranje prostora koje pored kamera koristi i druge vrste senzora. Premda još postoje određene tehničke prepreke, sve više velikih kompanija ulazi u ovu oblast, što garantuje ubrzani razvoj i inovativne primene na raznim uređajima, uključujući i robote.

Zato nemojte da se iznenadite kada jednoga dana vaš računar konstatuje da ste tužni i ispriča vam svežu šalu ne bi li vas razveselio.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

A što je moj računar tužan ? Šta da mu ispričam ..?

mr burns from simpsons

pre 8 godina

kazi mu koji ti je koefcijent inteligencije, samo pazi da ne umre od smeha

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija