• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.05.2016

18:19

IT UGAO! KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Inteligentne mašine!

Kolumne

IT UGAO! KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Inteligentne mašine!

Podeli vest

Ove godine se navršavaju dve decenije od kada je kompjuter prvi put uspeo da pobedi tada aktuelnog svetskog šampiona u šahu Garija Kasparova
AP PHOTO

Ove godine se navršavaju dve decenije od kada je kompjuter prvi put uspeo da pobedi tada aktuelnog svetskog šampiona u šahu Garija Kasparova.

Te 1996, IBM-ov računar konstruisan specijalno za tu priliku, nazvan "duboki plavi" (eng. Deep Blue), ipak nije uspeo da dobije ceo meč, koji se igrao u šest partija, ali je to pošlo za rukom njegovoj unapređenoj verziji već naredne godine. Bila je to svojevrsna prekretnica u razumevanju sposobnosti računara da, pored pukog izvođenja masovnih računskih operacija, na neki način kreativno "razmišljaju".

Razvoj veštačke inteligencije ubrzan je u prethodnih dvadeset godina, u čemu je značajno pomogla popularizacija interneta i pametnih mobilnih uređaja. Grubo govoreći, rekao bih da postoje dva osnovna pravca tesno povezana i isprepletena. Jedan se odnosi na rešenja koja su već u svakodnevnoj primeni, poput virtuelnih pomoćnika na telefonima koji razumeju pitanja i pružaju odgovore prirodnim jezikom.

Pobeda softvera nad čovekom u logičkim igrama sama po sebi nije cilj, ali je odličan način za popularizaciju ove oblasti

Drugi deo razvoja odigrava se u pozadini, a tiče se smišljanja algoritama i sistema koji simuliraju mehanizme u ljudskom mozgu sve do molekularnog nivoa. Rešenja iz prve grupe direktna su posledica napretka u ovoj drugoj, premda većina ljudi ne razmišlja o svom telefonu ili računaru kao obliku veštačke inteligencije.

Pobeda softvera nad čovekom u logičkim igrama sama po sebi, naravno, nije cilj, ali je odličan način za popularizaciju i skretanje pažnje na ovu oblast. Mnogo interesantnija jeste mogućnost računara da kombinuju sirovu snagu višestruke obrade podataka i matematičkih proračuna sa sposobnošću izvođenja zaključaka i donošenja odluka. U slučaju predviđanja klimatskih promena, socioloških fenomena i drugih pojava koje zahtevaju nezamislivo kompleksnu analizu, blagodeti po čovečanstvo od veštačke inteligencije bile bi višestruke.

Nedavno je "Guglova" aplikacija "AlphaGo" uspela da ostvari pobedu u tradicionalnoj strateškoj igri "Go" nad višestrukim svetskim šampionom, koristeći posebne veštačke neuronske mreže za "učenje". Premda je ovo dobra prilika da se obeleži dvadesetogodišnjica prvog trijumfa računara u misaonim igrama, postavlja se i pitanje negativnih implikacija nekontrolisanog razvoja veštačke inteligencije. To je već posebna tema o kojoj sam ranije pisao, a kojoj ću se sigurno ponovo vraćati u budućnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija