• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.12.2016

18:04

IT UGAO! TEHNOLOGIJA U VAZDUHU - Nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Kolumne

IT UGAO! TEHNOLOGIJA U VAZDUHU - Nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Podeli vest

Prošle nedelje sam, tragajući za novostima, na jednom od poznatijih portala posvećenih tehnologiji slučajno nabasao na članak posvećen beogradskom Muzeju vazduhoplovstva

Prošle nedelje sam, tragajući za novostima, na jednom od poznatijih portala posvećenih tehnologiji slučajno nabasao na članak posvećen beogradskom Muzeju vazduhoplovstva. 

Napisao ga je novinar iz SAD, čini mi se u jednom dahu, jednako oduševljen zdanjem muzeja koliko i neverovatno bogatom postavkom letelica od kojih su neke poslednji originalni primerci na svetu. Pored toga što me je tekst učinio veoma ponosnim na našu zemlju i grad, nagnao me je i na razmišljanje o vezi između tehnologije i vazduhoplovstva.

Nesporna je činjenica da su avio i kosmo tehnika uvek bile pokretač razvoja informatike, a naročito telekomunikacija. Mnoga rešenja razvijena su originalno za potrebe avijacije i istraživanja svemira, da bi potom primenu našla u svakodnevnom životu.

Čini mi se da je danas obrnuto i da vazduhoplovstvo, pogotovo komercijalno, prati trendove koji nastaju u korisničkoj elektronici, modernom softveru i internet komunikacijama. Saznao sam, na primer, da se sve više delova aviona proizvodi 3D štampanjem.

Za početak su to manje osetljivi zamenski dodaci poput kvaka, šarki i prekidača, ali se očekuje da trodimenzionalna štampa na licu mesta značajno unapredi sigurnost letenja i obezbedi češću zamenu oštećenih delova.

Dalje - povezani uređaji, alternativni metodi upravljanja korisničkim okruženjima, pa čak i društvene mreže, iz korena menjaju sistem zabave tokom leta, a softverska rešenja za odnose sa korisnicima (CRM) omogućuju personalizaciju pristupa putnicima. Mogućnost prikupljanja i analize velikih količina podataka ("big data" i veštačka inteligencija) obezbeđuje preciznije i pravovremeno planiranje letova i brojne optimizacije.

Obuka pilota korišćenjem pristupačnih sistema virtuelne realnosti i simulacija različitih scenarija dodatno će pomoći bezbednost letenja. Za priču o novim materijalima, robotici, naprednim autopilotima i drugim rešenjima nema dovoljno mesta u ovim redovima, pa je moram ostaviti za neku drugu priliku.

Tekst koji sam pomenuo na početku ponovo je u meni probudio ideju koju sam dobio još pre nekoliko godina - uspostavljanje muzeja informacionih tehnologija u većem obimu nego što je postojeća postavka u okviru Muzeja nauke i tehnike. Smatram da smo, kao u slučaju avijacije, i u razvoj IT industrije bili uključeni od samih početaka, pa je važno da to blago sačuvamo od zaborava.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija