• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jevrosimović

21.02.2017

16:47

IT UGAO, NOVA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Pomoć prirodi!

Kolumne

IT UGAO, NOVA KOLUMNA VESE JEVROSIMOVIĆA: Pomoć prirodi!

Podeli vest

Dron je postala "stara srpska reč", pa pretpostavljam da malo čitalaca nije upoznato sa fenomenom bespilotnih letelica različitih veličina o kojima se u prethodnih nekoliko godina veoma mnogo govori i piše

Dron je postala "stara srpska reč", pa pretpostavljam da malo čitalaca nije upoznato sa fenomenom bespilotnih letelica različitih veličina o kojima se u prethodnih nekoliko godina veoma mnogo govori i piše.

Od primene u vojsci, preko mogućnosti snimanja iz neobičnih uglova i ideje o distribuciji internet signala pomoću mreže dronova, pa sve do brze isporuke paketa na kućnu adresu iz vazduha, naučnici i preduzetnici aktivno rade na otkrivanju mogućnosti korišćenja ovih letelica.

S tim je direktno povezana i zakonska regulativa, odnosno problem ugrožavanja bezbednosti, narušavanja privatnosti i drugih normi ponašanja, o čemu sam ranije pisao.

Japanci su projektovali mikrodronove koji oponašaju insekte za oprašivanje biljaka

Danas je tema nešto drugačija, ali se opet tiče dronova. Ovoga puta minijaturnih. Naime, nedavno sam pročitao vest da su japanski stručnjaci projektovali mikrodronove sposobne da oponašaju insekte koji oprašuju cvetove biljaka. Oprašivanje se vrši tako što dron(čić) svojim donjim delom koji je prekriven dlačicama natopljenim posebnim lepljivim gelom sleti na cvet, pokupi polen i zatim ga prenese na druge cvetove.

Ako znamo da više od trećine useva kojima se čovečanstvo hrani zavisi od oprašivanja koje vrše insekti, a da su pčele kao najzastupljeniji oprašivač postale ugrožena vrsta, onda je praktična primena ovog rešenja više nego očigledna. Ovo, naravno, nije prvi slučaj u kome se naučnici i inovatori bave konstruisanjem minijaturnih robota-letelica.

Najpoznatiji je projekat Harvardskog univerziteta čiji mikroroboti predstavljeni pre nekoliko godina teže svega 80 miligrama, opremljeni su tankim krilima koja se pokreću kao kod pravih insekata i mogu biti podešeni za razne namene.

Stručnjaci sada intenzivno rade na stvaranju mehanizama pomoću kojih bi mikro i nano roboti mogli da funkcionišu po principu roja i prateći osnovne principe ponašanja u velikoj grupi zajednički preduzimaju kompleksne aktivnosti.

Premda opisani scenario može da podseti na radnju romana Majkla Krajtona "Plen" i neka druga ostvarenja pisane i filmske umetnosti koja nanorobote opisuju kao opasnost po ljudski rod, za zada je važnija briga, kao i kod velikih dronova, ugrožavanje bezbednosti i privatnosti.

Poseban problem i tema za neki budući tekst je to što uopšte moramo da pribegavamo ovakvim rešenjima umesto da čuvamo prirodu i insekte koji posao oprašivanja rade bolje od bilo kog robota.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija