• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.06.2017

17:46

KOLIKO RAČUNARA VIDITE? IT ugao, nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Kolumne

KOLIKO RAČUNARA VIDITE? IT ugao, nova kolumna Vese Jevrosimovića!

Podeli vest

Da li je televizor elektronski uređaj, kućni aparat ili komad nameštaja?

Da li je televizor elektronski uređaj, kućni aparat ili komad nameštaja? Većina ljudi kojima sam postavio ovo pitanje, nakon što malo razmisli, shvati da je TV odavno postao sastavni i obavezni deo nameštaja, poput kreveta ili stola.

A da li je računar deo nameštaja? Odgovor nije toliko jednostavan, pa ću vas ostaviti da sami izvedete zaključak. Idemo dalje. Koliko motora ima u vašem automobilu? Prvi impuls je da odgovorite "jedan", ali to samo znači da nikad niste obratili pažnju na brojne pomoćne elektromotore koji služe za podizanje stakala, podešavanje retrovizora, aktiviranje brisača i slično. Svi oni imaju važnu funkciju u vozilu, ali su za nas po pravilu "nevidljivi".

Nastupiće doba ambijentalne inteligencije u kom ćemo međusobno da se obraćamo predmetima svakodnevice

Čemu ovoliki uvod? Ovo je već pitanje za mene, a ne za vas. Želeo sam da vam približim jedan trend o kom sam i ranije pisao, a koji će zasigurno postati budućnost industrije informacionih tehnologija. Računari, tableti i pametni telefoni će, poput televizora, ubrzo postati uobičajena pojava o kojoj ne razmišljamo kao o "tehnološkom čudu".

Kada prestanemo da obraćamo naročitu pažnju na njih, neće nas interesovati koliko ih ima u našoj okolini, niti čemu sve služe (primer malih motora u automobilu). Jednostavno ćemo očekivati da funkcionišu i da besprekorno obavljaju zadatke koji se podrazumevaju.

Tada će, sasvim prirodno, nestati iz našeg vidnog polja, a interakciju s njima, umesto mišem, tastaturom i ekranom, obavljaćemo najpre glasom, a potom i mislima. Nastupiće doba takozvane ambijentalne inteligencije, u kom će biti sasvim normalno da se obraćamo međusobno povezanim predmetima svakodnevice i da od njih dobijamo relevantne odgovore.

I dalje će to biti računari, ali u obliku koji prevazilazi današnje poimanje kompjutera, razdeljeni na manje, ali moćnije, celine i sveprisutni u našoj okolini. Pokretaće ih softver pojačan veštačkom inteligencijom, uz mnogo novih rešenja.

Elementi pametnog doma i mobilni uređaji koje danas imamo samo su vesnici vremena koje sledi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CICKA

pre 6 godina

Најбољи апарат који је измишљен за жене добре домаћице је машина за веш, заменила је корита, дрљаче, казане за откувавање ,вешплаве , следећа најбоља ствар која је измишљена је усисисвач, заменио је метле, портвише, ђубровнике, једини је проблем што се савијаш и даље док усисаваш, затим је елкетрични шпорет феномелана ствар , заменио је угаљ, дрва пепео, машице, равна плоча на шпорету заменила је чишћење са арфом, шмирглицама, чврстим сунђерима и жицама , па бојлер , заменио је велике казане , дрва, угаљ, додуше чека се док се загреје вода и код казана и код бојлера онда фен за косу , па ...................шта ће бити тако феноменална следећа ствар која би одушевила жене добре домаћице

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija