• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Goran Vesić/Politika

02.02.2018

09:02

AUTORSKA KOLUMNA GORANA VESIĆA:  POLITIČAR BEZ POLITIKE, nerealna obećanja, netačni podaci i jeftina demagogija

Kolumne

AUTORSKA KOLUMNA GORANA VESIĆA: POLITIČAR BEZ POLITIKE, nerealna obećanja, netačni podaci i jeftina demagogija

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić napisao je novu autorsku kolumnu za Politiku u kojoj precizno i argumentovano "secira" predizborni program Dragana Đilasa

Kolumnu Gorana Vesića prenosimo u celini:

Jedva sam dočekao da pročitam izborni program Dragana Đilasa. Kao što sam i očekivao ”političar bez politike” ponudio je skup nerealnih obećanja, netačnih podataka i jeftine demagogije. Sudeći po tome šta je ponudio, Đilas očigledno veruje da je recept za uspeh u politici da uvek treba “dodatno da potceni inteligenciju birača”.

Kaže Đilas da će da izgradi pristupnu saobraćajnicu od Mosta na Adi do Rakovice. Da se malo više bavi gradom znao bi da je u toku tender za uređenje baš te saobraćajnice, odnosno Bulevara patrijarha Pavla sa izmeštanjem korita Topčiderske reke. Ako se taj bulevar radi da li Đilas zna šta obećava? Kada smo već kod Mosta na Adi, najskupljeg mosta na svetu, da bi on bio potpuno u funkciji potrebno je još najmanje 110 miliona evra! Prošle godine smo izgradili bulevar koji povezuje Tošin bunar sa mostom i to je koštalo 1.7 milijardi dinara. Upravo smo završili tender za postavljanje šina preko mosta čija je vrednost 1,65 milijardi dinara, a u toku je tender za izgradnju saobraćajnice koju Đilas obećava građanima i ona će u dve faze koštati 1,8 milijardi dinara. Na kraju moramo da izgradimo i tunel Topčiderskog brda čija je procenjena vrednost između 8-9 milijardi dinara. Tek tada će biti završen Most na Adi što još podiže ukupnu cenu.

Đilasovo obećanje o besplatnom boravku dece u vrtićima je za rubriku iz Politikinog zabavnika „Verovali ili ne”. Besplatne vrtiće obećava čovek koji je dok je bio gradonačelnik suprotno zakonu naplaćivao roditeljima 9.700 dinara mesečno po detetu. Danas roditelji plaćaju 5.590 dinara mesečno po detetu. Dok je Đilas vodio Beograd u vrtiće je išlo nešto više od 47 hiljada dece, a danas u vrtićima boravi oko 70 hiljada mališana čiji boravak subvencioniše Grad Beograd. Zbog bahatosti Dragana Đilasa koji je vrtiće naplaćivao više nego što je dozvoljeno, oko 15 hiljada roditelja je tužilo Grad Beograd. Mislili ste da je to sve? Varate se. Tim roditeljima koji su boravak u vrtiću plaćali više, Đilasova admnistracija uzela je oko pet milijardi dinara. Sada se  bivši gradonačelnik hvali kako je u svom mandatu u vrtiće uložio tri milijarde dinara. Čijih para? Pa onih koje je uzeo od roditelja i koje će Grad Beograd sada morati da vraća. Inače, oko 5,5 hiljada dece već ide besplatno u vrtiće. I sada taj čovek ima obraza da obećava besplatne vrtiće!?

Kaže Đilas da će da izgradi škole tamo gde postoji potreba i obećava besplatne udžbenike. Neko ko pokušava da postane gradonačelnik trebalo bi da zna da Beograd ima sasvim dovoljno mesta u školama. Tamo gde postoji potreba škole se grade, kao što je ona u Leštanima ili u Zvečkoj. Određene škole u kojima su učionice bile prazne, iskoristili smo za predškolsku decu i dobili skoro 1200 novih mesta. Samo prošle godine Ministarstvo prosvete je za 86.000 porodica obezbedilo besplatne udžbenike. Prvi put pravo na besplatne udžbenike ima svako treće dete u porodici, a osim njih dobijaju ih i socijalno ugrožena i deca sa invaliditetom. 

Bivši gradonačelnik obećava da će da raskine ugovor za javno-privatno partnerstvo za deponiju. Možda bi mu neko i poverovao kada se ne bi znalo da je ovo tender za izbor partnera za deponiju Vinča, raspisan na osnovu Plana za upravljanje otpadom od 2011 - 2021. godine koji je 2011. godine usvojila Skupština grada Beograda na predlog upravo Dragana Đilasa. Tim Đilasovim planom bilo je predviđeno da se problem deponije Vinča reši upravo onako kako je to grad uradio prošle godine. Da ne zaboravimo da je bivši gradonačelnik svojim planom 2011. godine predvideo da investicija stranih partnera u deponiju Vinča bude 179 miliona evra, a mi smo obezbedili investiciju od 333 miliona evra. Planirao je da kapacitet postrojenja za preradu otpada bude 150 hiljada tona, a biće 380 hiljada tona godišnje. Na kraju, istim planom Đilas je predvideo da Grad Beograd uzme kredit od 80 miliona evra za rešavanje deponije Vinča, a mi smo obezbedili da svih 333 miliona evra obezbedi privatni partner, bez dinara učešća iz budžeta. Dakle, nije ovde problem u tome što je sproveden ovaj proces za deponiju već u tome što ga nije sproveo Đilas. Kao u onoj pesmi Bijelog dugmeta „Šta bi dao da si na mom mjestu”.

Obećava bivši gradonačelnik da će da obezbedi za svako dete sa smetnjama u razvoju „asistenta pratioca“. Trebalo bi da nauči da se ta usluga prema zakonu zove lični pratilac deteta.  Dok je bio na vlasti nije mu palo napamet da obezbedi tu uslugu iako je imao obavezu prema zakonu. Trebalo bi da zna da Grad Beograd plaća tu uslugu od 2014. godine za 350 dece i besplatna je za sve korisnike. Nudi Đilas personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom, a dok je bio gradonačelnik to nije omogućio nijednoj osobi s invaliditetom. Mi smo pokrenuli tu uslugu 2016. godine i sada je koristi 53 osobe sa invaliditetom. Da je kao odbornik Skupštine grada dolazio na sednice, a nije, imao bi priliku da glasa za te odluke i da tako pomogne deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, a ne da im obećava nešto što imaju i bez njega.

Tako konačno dobismo komunistički program od kandidata za gradonačelnika koji spada u bogatije Srbe. Čovek koji je od siromašnog studenta mašinstva 1992. godine postao milioner nudi komunizam narodu koji je u istom periodu postao siromašniji. Razumeo bih ga da sve besplatne programe ili izgradnju škola gde ”postoji potreba” nudi od svojih para. Kao Bil Gejts recimo. Kod Đilasa nije tako. On nudi komunizam ali novcem iz budžeta, odnosno novcem građana. Vodeći takvu politiku jednom je grad doveo na ivicu bankrota sa ukupnim dugom od 1,2 milijarde evra. Sada kada je puna gradska kasa opet bi da radi isto.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marija

pre 6 godina

Odlična kolumna koja na direktan način daje pravu sliku opozicije, preporučujem svima da je pročitaju.

Milena

pre 6 godina

Ko bre jos veruje Djilasu??? Bio je vec jednom na vlasti pa sta je uradio??

laki

pre 6 godina

Nemaju nikakvu politiku samo cilj da uzmu drzavne pare.

Kira

pre 6 godina

Nikad nije ni imao normalan plan, uvek je samo planirao kako da se obogati.

Cveta

pre 6 godina

Djilas netacnim podacima i jeftinom demagogijom pokusava da obrlati gradjane,samo zaboravlja mali detalj- vec su ga otpisali.

Nana

pre 6 godina

Apsolutno se slažemo sa činjenicama navednim u ovom tekstu, one najbolje govore o ličnosti kakav je Đilas i ne samo na osnovu tih činjenica, prosto se ježim kakvu bi štetu po Beograd i celu Srbiju, prouzrokovao njegov eventualni dolazak na vlsat. Velika je sreća i siguran sam u to , da se neće ni približiti vlasti.

vesna

pre 6 godina

U prevodu,,mlati praznu slamu,,,e gospodo iz opozicije ne radi se to tako!

Veronika

pre 6 godina

Đilas laže čim zine... samo što sve tako mudro upakuje... ali nije narod lud, pa svi vidimo koliko se on lično obogatio od kada je bio na mestu gradonačelnika Beograda i koje privatne firme je pootvarao... a Beograd zapušten i pretvoren u ruglo. Sve se to vidi jako dobro... prema tome, može da priča šta hoće, rezultati su ono što se vidi i što se vrednuje...

Posmatrac

pre 6 godina

Goran Vesic je sav svoj trud i ucinak diskreditovao ovakvom izbornom kampanjom. Svi znaju da je Dilas jedan od 10 najvecih mega lopova u Srbiji . Cemu sluzi Vesicu ovakva agresivna kampanja ? Cini sebi medvedju uslugu. Narod to ne voli. Sapic izbija gore zato sto nikoga ne napada.

Marija

pre 6 godina

Vesic je u pravu po pitanju Djilasa jer Djilas sem praznih obecanja drugo ne moze da ponudi gradjanima Beograda.

Paja

pre 6 godina

Djilas je odlutao u bajke i basne u kojima gradjani nece da ucestvuju.

Aleksandar Janković

pre 6 godina

Sve ovo što je Vesić napisao o Đilasu, moglo bi se sažeti u sledeće - potpuno odsustvo ideja, programa i sadržajne ponude koji bi građanima omogućili da u ponudi imaju još jednu kvalitetnu ponudu za beogradske izbore. Neko će reći da je to Đilasov problem, ali nije samo njegov problem. To je problem i građana Beograda, koji zaslužuju da imaju raznolikost u kvalitetu ponude ali očigledno da to prevazilazi Đilasove kapacitete.

mala

pre 6 godina

Djilas nema nikakav plan i nista vredno sto bi moglo da zaintrigira beogradjane.

mala

pre 6 godina

Djilas nema sanse na izborima, nema program, ima jedno veliko nista.

Branislav

pre 6 godina

Sve sto Djilas kaze, samo laze i vredja inteligenciju gradjana.

Misko

pre 6 godina

Na svakom koraku, na svakoj izgovorenoj recenici se vidi koliko Djilas nije upucen u stanje grada a kamo li kako se i sta radi.

Blagoje

pre 6 godina

Bravo G dine Vesicu Ne dozvolite Lopovima da ponovo pljackaju Nadam se da je Srpski narod ubideo da je Dobijo Tim koji je u stanju da jadnu Srbiju Izvuce iz Brloga (iz vremena Djilasa).

Ivana

pre 6 godina

To i liči na Đilasa nikada on nije ni imao program.

Ljiljana

pre 6 godina

Đilas laže kako otvori usta priča o nekim stvarima dok je bio gradonačelnik , a laže , strašno.

Danica

pre 6 godina

Djilas je oduvek navikao samo da obmanjuje narod i da se bavi lazima, doveo je drzavu do propasti zbog svog bahacenja i trosenja para iz gradske kase!

Nina

pre 6 godina

Djilasova obecanja su uvek bila prazna i nikad se nije nimalo potrudio da nasa drzava ostvaruje rezultate vec je samo gledao kako da je opljacka u svoju licnu korist i za svoj dzep!

dr

pre 6 godina

sve je u pravu,,a bio bi jos vise da dodje u ritopek 15 min, od centra bg,,i kaze ljudima kad ce dobiti vodu za pice,,,

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija