• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

06.02.2018

15:17

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Virtuelno rudarenje!

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Virtuelno rudarenje!

Podeli vest

Prošle sam nedelje započeo priču o elektronskom novcu, odnosno kriptovalutama. O bitkoinu i drugim vrstama digitalnih novčanica intenzivno se piše i govori u poslednje vreme, pa sam želeo da manje upućenom čitaocu ponudim odgovore na neka od najčešćih pitanja

Rekao sam da elektronski novac ne postoji u opipljivom obliku i da za kontrolu protoka i posedovanja nije potrebno posredovanje zvaničnih institucija. Slobodno i decentralizovano deljenje ovih informacija omogućuje mehanizam nazvan blokčejn, dok se kriptovalute sve češće koriste kao posredno sredstvo u međunarodnoj razmeni jer omogućuju prenos vrednosti brže nego u međubankarskom poslovanju.

Jedno od prvih pitanja koje bi neko mogao da postavi odnosi se na kontrolu "štampanja" virtuelnog novca i određivanje vrednosti osnovne jedinice. Većina kriptovaluta ima jasno definisanu maksimalnu količinu. 

U slučaju bitkoina to je 21 milion, dok je trenutno u cirkulaciji oko polovina te sume. Novi bitkoini nastaju u takozvanom procesu rudarenja (eng. mining), koji traži dodatno pojašnjenje. Naime, da bi svaka transakcija kriptovalutama bila zabeležena i zaštićena od potencijalnih prevara, neophodno je da bude izvršeno kriptovanje. Ljudi koji na svoje računare instaliraju softver za ovu kompleksnu matematičku operaciju, kao nagradu dobijaju malu svotu novih digitalnih novčića. 

Premda "rudarenje" zvuči primamljivo i jednostavno, ne radi se o lakoj zaradi. Potrebno je da imate poprilično jak računar koji zahteva mnogo energije za rad, pa je neretko trošak računa za struju veći od zarađenih bitkoina. Što nas dovodi do vrednosti kriptonovčanica i njihove budućnosti. Nažalost, ne postoji jasan odgovor na ovo pitanje jer zavisi od mnogo faktora. 

Pre svega od ulaska blokčejn mehanizma u masovnu primenu, prihvatanja kriptovaluta od strane trgovaca i banaka širom sveta, kao i reakcije najvećih država koje ih mogu ozvaničiti ili potpuno zabraniti.


Jedan prijatelj na društvenim mrežama napisao je duhovitu opasku koja glasi otprilike ovako - da sam svaki put kada je neko pokušao da mi objasni kako funkcionišu kriptovalute dobio jedan bitkoin, sada bih bio veoma bogat, ali ne bih znao mnogo više o ovom fenomenu. 

Nažalost, obično je tako sa novim dinamičnim pojavama koje se neprekidno menjaju i prilagođavaju praktičnim potrebama. Ipak, smatram da je neophodno razumeti osnovne principe ako želimo da uspešno funkcionišemo u digitalnom dobu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija