• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Goran Vesić/Politika

15.02.2018

08:19

NOVA KOLUMNA GORANA VESIĆA: I "Vinča" je dokaz ĐILASOVE NESPOSOBNOSTI!

Kolumne

NOVA KOLUMNA GORANA VESIĆA: I "Vinča" je dokaz ĐILASOVE NESPOSOBNOSTI!

Podeli vest

Gradski meadžer Goran Vesić u novoj autorskoj kolumni koju piše za Politiku razotrkio je još jednu mutnu radnju nekadašnjeg gradonačenika Dragana Đilasa i njegovih pomoćnika

Kolumnu prensoimo u celosti:

Reče pre neki dan Dragan Đilas da je u vreme dok su on i njegov pomoćnik Šapić vladali Beogradom imao bolje rešenje za komunalnu deponiju Vinča u odnosu na ono koje smo dobili kroz proces javno-privatnog partnerstva sa svetskim gigantima, francuskom kompanijom Suez i japanskom kompanijom Itoču. Navikao sam da Đilas poslednjih meseci obmanjuje ljude, priča neistine, govori kako nije radio stvari za koje svi znamo da ih je činio, ali ovo sa deponijom Vinča je ipak previše. Jer Đilas je učestvovao u tom procesu i naravno nije uspeo da ga završi. Kao što nije ni počeo, a ni završio ni metro, ni „grad na vodi" koji je promovisao u Kanu, ni fontanu na Slaviji, ni školu „Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović za koju priča da je izgradio, a na kojoj sam lično 3. marta 2014. godine položio kamen temeljac i otvorio je 1. septembra iste godine. Đilasa i Šapića nisam tada video, osim ako se nisu maskirali u decu.

želeli su Đilas i Šapić da rešavaju problem deponije sa privatnim partnerom, ali i da uzmu kredit od 80 miliona evra. Za nekog ko je već zadužio grad za 1,2 milijarde evra šta je 80 miliona evra više ili manje? 

No, vratimo se na to kako je Đilas pokušavao da reši problem deponije Vinča. Vlada Republike Srbije kojom je predsedavao Vojislav Koštunica usvojila je 21. decembra 2006. godine Zaključak u kome je „prihvatila predlog za donošenje akata o koncesiji za izgradnju, održavanje i korišćenje objekata za prihvatanje, obradu i odlaganje čvrstog otpada na deponiji Vinča radi obavljanja komunalne delatnosti u tim objektima". Tako je počela priča o rešavanju problema deponije komunalnog otpada Vinča, jedine koju imamo u gradu, koja postoji od 1977. godine i prostire se na 68 hektara. Već sledeće 2007. godine, junak naše priče Dragan Đilas postaje ministar za nacionalni investicioni plan u vladi Vojislava Koštunice i uključuje se u taj proces. Vlada Srbije na predlog Đilasovog partijskog kolege, tadašnjeg ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, imenuje Komisiju za sprovođenje postupka javnog tendera, a nedugo zatim objavljuje se poziv zainteresovanim kompanijama da iskažu zainteresovanost za učestvovanje na tenderu. I sve to radi vlada čiji je Dragan Đilas član i Skupština grada Beograda u kojoj većinu ima Demokratska stranka, čiji je Đilas visoki funkconer i predsednik Gradskog odbora.

Godinu dana kasnije, izabran na listi pod imenom tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, Đilas postaje gradonačelnik Beograda. Naravno, kasni sa svim projektima. Tako je 13. decembra 2008. godine izjavio za list Danas da je Beogradu neophodan metro i da je realno da gradnja bude započeta u narednih godinu dana. Rekao je 18. februara 2007. godine da su pri kraju pregovori sa japanskom vladom o kreditu na 40 godina i da počinje izgradnja mosta preko Ade Huje, a nešto kasnije, 11. aprila 2008. godine da obećava da će za četiri godine u Beogradu svako imati asfaltiranu ulicu i javnu rasvetu, kao i da će prepoloviti broj ljudi koji nemaju kanalizaciju. Naravno, ništa se od toga nije dogodilo baš kao ni sa deponijom Vinča.

Činjenica da Beograd dobija investiciju od 333 miliona evra, a da on nema ništa sa tim ili od toga za njega je neoprostiv greh. Nikada nije mogao da razume da nešto može da bude dobro za građane, a da ne bude dobro za njega

Nije baš da je Đilas želeo da se ništa ne dogodi, ali očigledno nije znao kako. A da je želeo potvrđuje Plan upravljanja otpadom Grada Beograda od 2011 - 2020. godine koji je Skupština grada Beograda usvojila na predlog Đilasa i njegovog pomoćnika Šapića, 7. jula 2011. godine. U tom planu predviđalo se zatvaranje deponije Vinča tokom 2015 - 2016. godine i izgradnja nove deponije, kao i izgradnja postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada i postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije. Đilas i Šapić su tada planirali da investicija vredi 179 miliona evra, da za finansiranje uzmu kredit od 80 miliona evra, a da ostatak obezbede privatni parter, fondovi Evropske unije i budžet grada, odnosno da plate građani. Kapacitet postrojenja za proizvodnju energije prema njihovom planu je bio 150 hiljada tona godišnje. Cena po toni deponovanog otpada koju su ovi stručnjaci predvideli bila je za preko 20 odsto viša od cene koja je sada dobijena kroz proces javno-privatnog partnerstva. Znači, želeli su Đilas i Šapić da rešavaju problem deponije sa privatnim partnerom, ali i da uzmu kredit od 80 miliona evra. Za nekog ko je već zadužio grad za 1,2 milijarde evra šta je 80 miliona evra više ili manje? 

Za razliku od Đilasa i Šapića mi smo kroz transparentni proces javno-privatnog partnerstva obezbedili da investicija u deponiju bude 333 miliona evra. Sav novac obezbeđuje partner grada, francusko-japanski konzorcijum koji je u obavezi da da 100 miliona evra svog novca. U konzoricijumu se nalazi i domaća kompanija Energoprojekt čiji će deo posla biti između 80 i 100 miliona evra. Kapacitet postrojenja za proizvodnju energije iz otpada biće 340-380 hiljada tona godišnje, što znači da ćemo spaljivati 200 hiljada tona više. Biće izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda i fabrika za preradu građevinskog otpada kapaciteta 200 hiljada tona godišnje o čemu Đilas i Šapić nisu ni razmišljali. Da jesu shvatili bi da će pogon za reciklažu građevinskog otpada omogućiti da se rešimo divljih deponija građevinskog otpada kojih ima na svakom koraku u gradu. Dakle, postigli smo mnogo više nego što je Đilas ikada planirao i sanjao. I što je najvažnije mi smo uspeli da realizujemo ono što smo planirali.

Zato razumem Đilasovu frustriranost i veliku želju da raskine ovaj ugovor ako se ikada dokopa vlasti zajedno sa vernim pomoćnikom Šapićem. Uspešna realizacija ovog projekta još je jedan dokaz njegove nesposobnosti jer on to nije uspeo. Pored toga, činjenica da Beograd dobija investiciju od 333 miliona evra, a da on nema ništa sa tim ili od toga za njega je neoprostiv greh. Nikada nije mogao da razume da nešto može da bude dobro za građane, a da ne bude dobro za njega. Ali dođe i to vreme.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Obrad Savčić

pre 6 godina

Trebalo bi nam pola dana da sve Đilasove nesposobnosti nabrojimo.

Gaga

pre 6 godina

Nece Djilas ponovo biti na vlasti,nikada vise!Narod mu to nece dozvoliti!

Dusan

pre 6 godina

Ima mnogo dokaza koji pokazuju Djilasovu nesposobnost.

peraciganin

pre 6 godina

Dilasd poslednjom snagom svoje lazi, zeli da prikupi jos neki bod nebili cenzus presao.

bora

pre 6 godina

Djilas i Sapic su gledali kako da sto vise opljackaju i otmu.

Lila

pre 6 godina

Djilasu je za sve resenje bilo uzimanje kredita sa svih strana, bez obzira na rok otplate (zaduzeni praunuci) i visinu kamatne stope! I posle njega ostasmo zaduzeni do guse, a projekti i radovi nikad sprovedeni....

Biljana j

pre 6 godina

U ovoj kolumni je samo delic Djilasove nesposobnosti, lopovluka i gledanja svog interesa na ustrb gradjana.

Ana

pre 6 godina

Djilas definitivno nikad vise nece biti na vlasti.

Ljiljana

pre 6 godina

Đilas zbog toga i neće biti opet na vlasti , znaju beograđani kako je vladao.

MIRJANA

pre 6 godina

Dragan Djilas se trudi da poslednjim atomom snage da svoje lazi pretoci u istinu, zeli da prikupi jos neki politicki poen nebili cenzus presao. Ali nista mu to ne vredi gradjani mu vise nista ne veruju.

Todor

pre 6 godina

Đilas je dao mnoga prazna obećanja,to je činjenica i započeo je mnoge loše projekte.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija