• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

20.04.2018

07:46

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića: Sirija - dokaz da Zapad više ne može da preti!

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Kolumna Milana Dobromirovića: Sirija - dokaz da Zapad više ne može da preti!

Podeli vest

Vojna agresija Sjedinjenih Američkih Država na Siriju u svoj svojoj nakazanosti, izmišljenosti i neuspešnosti – više od 70 procenata raketa koje je Vašington lansirao srušeno je pre nego što su pogodile cilj – definitivni je dokaz da politička nomenklatura hegemonista „preko bare“ više nije velika sila, a kamoli sila koja može nekome da preti. To je i ključni pokazatelj ogromne slabosti američkog lidera Donalda Trampa, koji šizofreno pokušava da svetsku politiku i okolnosti kontroliše preko svog Tvitera (što je priča sama po sebi, ali o tome ćemo neki drugi put)

♦ Čak i da je postojao politički dogovor šefa Bele kuće sa ruskim predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom, na šta ukazuju politički analitičari pozivajući se na „mlaku“ reakciju prvog čoveka Kremlja, to samo ukazuje da je Tramp uplašen i izgubljen. Rastrzan između porno glumica i raznih „zečica“ iz prošlosti, američki milijarder pokušao je da skrene pažnju javnosti svojom čvrstom rukom kojom je lupio o sto i na kraju je – polomio.

  ♦ Istovremeno, u jeku granatiranja Sirije, koje je izazvano po sličnoj matrici koja je korišćenja i za agresiju i cepanje Srbije 1999. godine, u našoj državi boravio je prvi i jedan od najvažnijih ruskih obaveštajaca Sergej Jevgenjevič Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije. Time je Beograd, zasluženo, gurnuo prst u vašingtonske i londonske oči koje još od slučaja „Skripalj“ urokljivo i frenetično pritiskaju Srbiju da zarati sa Moskvom. Američka reakcija na ovu „provokaciju“ bila je sasvim slabašna – vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer dan kasnije je za „Glas Amerike“ izjavio da Vašington očekuje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine do kraja godine. Ništa novo. Strah od Putina prevladao je dosad uvek nezajažljivu želju Amerikanaca da diktiraju politički tempo. I to je više nego očigledno.

 ♦ Jer, ma koliko zvučalo besmisleno i opasno, a verovatno jeste opasno zbog sve tanjih živaca prištinskih nazovi lidera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, slažem se sa ljudima koji su pametniji i iskusniji od mene da Srbiji odgovara „zamrznuti konflikt“ na Kosovu. Zapadu se enormno žuri da zatvori „Pandorinu kutiju“ u južnoj srpskoj pokrajini koju je sam otvorio (bombama, ne ključem!) i na to ukazuju svi njegovi zvaničnici, analitičari i stručnjaci za Balkan. Ako treba, lomio bi i preko kolena. Ipak su mu Sirija i Putin veći problem. Verovatno ne shvata da mu je Tramp zapravo najveći. Baš zato Beograd treba da čeka. I dočekaće se.

 ♦ Albanci, na drugoj strani, u velikom su problemu. Ne samo da je taj isti Zapad aminovao parlamentarne izbore na Kosovu već na jesen, već su Haradinaj i Tači u velikoj međusobnoj svađi. Uz to, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u besu zbog očijukanja sa „gulenistima“ nišani prvoga, a zbog „pravdoljubive nesaradnje sa teroristom Fetulahom Gulenom“ na sva usta hvali drugoga. Suština: Haradinaje, ćao! Tači, za sada si tu gde jesi. Baš iz ovog razloga Haradinaj pre neko veče kod Milomira Marića na TV „Hepi“ samo što nije rekao da Amerikanci naređuju i kad će političari u Prištini ići u toalet. Uzaludno dodvoravanje, iako zapanjujuće istinito!

 ♦ Na kraju, krajnji rezultat agresije novog Trojnog pakta Donald Tramp – Tereza Mej – Emanuel Makron, osim neminovnog poraza, biće i na stotine hiljada novih izbeglica koje će opet pohrliti da utočište pronađu u Evropi. I tada će se opet Brisel svađati oko kvota i ruta. I tada će opet Evropljani pritiskati Srbiju i sve one koji misle svojoj glavom. I tada će ponovo izgubiti.

Izađite iz magle. Da li ste spremni?




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija