• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

15.05.2018

18:34

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Šta je proizvod?

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT ugao: Šta je proizvod?

Podeli vest

S vremena na vreme pokrene se tema o ispravnosti modela poslovanja velikih internet kompanija, pre svega pretraživača i društvenih mreža. Kao što sam u nekoliko navrata pisao, njihov biznis se u suštini zasniva na prodaji oglasnog prostora, budući da je najveći procenat usluga koje nude besplatan

Za oglašivače je ovaj vid marketinga idealan jer društvene mreže poseduju detaljne informacije o navikama, potrebama i ponašanju korisnika. Zbog toga je moguće poruku uputiti precizno ciljanoj publici, u obliku koji će izazvati željeni efekat.

Poslednji put se globalna polemika o ovom pitanju povela pre nešto više od mesec dana, kada su procurele vesti o tome da su lični podaci koje Fejsbuk poseduje o svojim članovima korišćeni u nedozvoljene svrhe od strane političkih analitičara i lobista. Mediji su tih dana neprekidno ponavljali rečenicu kojoj sam i sam posvetio jedan od ranijih tekstova - "vi ste roba koju prodaju društvene mreže".

Da su korisnici masovnih medija samo "roba" ideja je stara je pola veka

Premda nije potpuno netačna, tvrdnju da društvene mreže, pretraživači i drugi besplatni onlajn servisi "prodaju" svoje korisnike oglašivačima treba uzeti sa dozom rezerve. Naročito ako u obzir uzmemo da ceo koncept nije nov, naprotiv. Ideja da su korisnici masovnih medija ništa drugo do "roba" stara je pola veka.

U jednom kratkom dokumentarnom filmu iz 1973. čak je eksplicitno rečeno da je publika "proizvod". Naravno, tada je to bila TV publika, ljudi koji su prihvatali novu tehnologiju koja im je pružala beg od stvarnosti i neprekidan izvor zabave. Ništa se u suštini nije promenilo.

Insajderi koji poznaju osnivače najpoznatijih internet kompanija tvrde da njihova ideja nije bila da zarađuju od oglašavanja, a neki su se čak i otvoreno borili protiv toga. Barem u početku. Realnost je da obezbeđivanje besplatnog servisa zahteva izvor finansiranja, a da je oglašavanje logično rešenje.

Moglo bi se čak reći da između korisnika i društvenih mreža postoji prećutan dogovor. Uostalom, teško da bi iko pristao da plaća za pristup mrežama. Bitno je samo da ne bude izgubljen moralni kompas i da postoji neka vrsta regulative u ovoj oblasti.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija