• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Goran Vesić/Politika

01.06.2018

08:47

NOVA KOLUMNA GORANA VESIĆA: SUMNJIVI POSLOVNI DOGOVORI VUKA JEREMIĆA

Kolumne

NOVA KOLUMNA GORANA VESIĆA: SUMNJIVI POSLOVNI DOGOVORI VUKA JEREMIĆA

Podeli vest

Ima neke pravde u tome kada se političar koji je bio najglasniji u izmišljanju afera u Srbiji nađe usred međunarodnog korupcionaškog skandala. To se upravo dogodilo Vuku Jeremiću kada su, u novembru prošle godine u SAD, uhapšeni finansijeri njegove nevladine organizacije, bivši ministar policije Hong Konga i azijski tajkun Patrik Ho zajedno sa Šeikom Gadiom, bivšim šefom diplomatije Senegala, pod optužbama za pranje novca i davanje milionskog mita

Bilo je potrebno pola godine da srpska javnost sazna za ovaj skandal. Ali, tu nije kraj Jeremićevim nevoljama. U Kini je nedavno uhapšen kineski tajkun Ji Jianming vlasnik kompanije "Čajna enerdži" zbog pronevere 38 miliona dolara državnih para. Vuk Jeremić je, prema sopstvenom priznanju, primao novac od ove kompanije za konsultantske usluge. 

Istragom o korupcionaškoj aferi u SAD obuhvaćen je i Emilio Lozoja, Jeremićev kolega sa Harvarda, koji je predsednik naftne kompanije "Pemeks" iz Meksika. 

Ne zna se kakva je Jeremićeva uloga, tada funkcionera UN, bila u takvom privatnom poslovnom dogovoru, ali je jasno da posle ponovljenog sastanka u junu u Meksiku, Jeremićeva organizacija CIRSD i njegove kompanije počinju da dobijaju milionske uplate

Dok čitate ovu kolumnu, Patrik Ho će davati iskaz pred sudom u Čikagu. To će biti prilika da objasni kako je pod sumnjivim okolnostima 2013. godine uplatio na račun Jeremićeve nevladine organizacije 5,3 miliona evra i da li su njegova "predavanja" o borbi protiv korupcije (!?), koja su održavana u Beogradu, bila samo paravan za pravdanje ovih uplata. 

Tim parama su se očigledno finansirale Jeremićeve političke aktivnosti u Srbiji, suprotno zakonima koji regulišu kako se finansiraju političke kampanje. U istragu su uključene i Ujedinjene nacije, s obzirom na to da je Jeremić koristio svoje mesto predsedavajućeg Generalne skupštine za razvoj biznisa svojih prijatelja. Tako je u martu 2013. godine, u vreme kada je Jeremić bio predsedavajući Generalne skupštine UN, u Hong Kongu održan sastanak na kome su bili Emilio Lozoja i Patrik Ho. Prema navodima nezavisne medijske mreže Antidot, na tom sastanku je postignut dogovor o ulaganju privatne kineske kompanije u naftna istraživanja u Meksiku. 

Ne zna se kakva je Jeremićeva uloga, tada funkcionera UN, bila u takvom privatnom poslovnom dogovoru, ali je jasno da posle ponovljenog sastanka u junu u Meksiku, Jeremićeva organizacija CIRSD i njegove kompanije počinju da dobijaju milionske uplate. Kako je Jeremić u vreme kada se to dešavalo bio funkcioner Ujedinjenih nacija dužan je da javnosti, ne samo srpskoj, već i svetskoj, pruži objašnjenje o konsultantskim uslugama koje je obavljao i poreklu novca koji se našao na njegovom računu. Zato i ne čudi izjava predstavnika Ujedinjenih nacija da će svetska organizacija „učestvovati u istrazi".

Bude li se utvrdilo da je Jeremić funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koristio za posredovanje u privatnom poslovima biće to bruka, ne samo za Jeremića, već i za svetsku organizaciju. 

Srbija je u obavezi da istraži šta je radio funkcioner Ujedinjenih nacija čiji je boravak na toj funkciji finansirala

Ali, kakve veze ovaj međunarodni korupcionaški skandal ima sa Srbijom? Srbija je finansirala Jeremićevo predsedavanje Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Vlada Srbije, kojom je predsedavao tada odlazeći premijer Mirko Cvetković, odobrila je u julu 2012. godine budžet od 2,9 miliona dolara za finansiranje Jeremića i njegove kancelarije u Njujorku samo za tu godinu. Jeremić je tražio više od sedam miliona dolara. Tada je aktuelni gradonačelnik Beograda i Jeremićev partijski drug iz Demokratske stranke, Dragan Đilas, ovu odluku Vlade nazvao sramotnom i optužio ga da je samo za troškove iznajmljivanja stana u Njujorku predvideo 15 hiljada dolara mesečno!? Jeremić je tada optužio Đilasa za demagogiju. Danas Jeremić i Đilas blisko sarađuju. Ali taj odnos "uzimala - davala" je njihov problem. Srbija je u obavezi da istraži šta je radio funkcioner Ujedinjenih nacija čiji je boravak na toj funkciji finansirala. Ovakvim ponašanjem Jeremić nije obrukao samo Ujedinjene nacije, već i Srbiju u čije ime je predsedavao Generalnom skupštinom.

Činjenica da je Jeremić dva puta doživeo politički brodolom na izborima samo je njegov problem, ali odgovor na pitanje, da li je novac iz međunarodnog korupcionaškog skandala, koji je uplaćivan na Jeremićeve račune, korišćen kako bi se promenila volja birača u Srbiji, je problem našeg društva

Po odlasku sa funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine i posle neuspelog pokušaja da postane generalni sekretar svetske organizacije, Jeremić se vratio u Srbiju kako bi počeo novu, opozicionu, političku karijeru. Tu nalazimo odgovor na pitanje kako ovaj međunarodni skandal utiče na političku scenu Srbije. Uplate na račun njegove nevladine organizacije se nastavljaju, a Jeremić lukavo koristi nedostatke zakona koji reguliše finansiranje političkih kampanja, jer taj novac ne mora da prijavi. Da ga je ipak koristio u kampanji jasno je ako se zna da je samo za kampanju za izbor predsednika Republike Srbije potrošio, prema procenama analitičara, preko sedam miliona evra. Na tim izborima Jeremić je osvojio 5,66 odsto ili 206 576 glasova, odnosno skoro četiri odsto i 140 hiljada glasova manje od Belog Preletačevića, koji je na izbore izašao bez uloženog novca. Na nedavno završenim beogradskim izborima, novi prijatelji na političkoj sceni Srbije, Jeremić i Đilas doživeli su debakl.

Činjenica da je Jeremić dva puta doživeo politički brodolom na izborima samo je njegov problem, ali odgovor na pitanje, da li je novac iz međunarodnog korupcionaškog skandala, koji je uplaćivan na Jeremićeve račune, korišćen kako bi se promenila volja birača u Srbiji, je problem našeg društva. Na to pitanje će Jeremić morati da odgovori, kao što će morati da objasni kako je funkciju u Ujedinjenim nacijama koristio za pravljenje sumnjivih poslovnih dogovora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miki

pre 5 godina

sreca pa su gradjani srbije na vreme videli zle namere jeremica

Miki

pre 5 godina

Vuk Jeremić je od uvek bio sumnjiv i vreme je da se pridruži svom inostranom tajkunu iza rešetaka i da zajedno odgovaraju za malverzacije.

Petar Pan123

pre 5 godina

Jeremica treba ispitati sto pre, dok jos nije pobegao za Ameriku!

MISA

pre 5 godina

TOG JERIMICA TREBA STO PRE IZBACITI IZ POLITIKE,COVEK NIJE ZA TO.

darko

pre 5 godina

Pred sud, pa da vidimo sta ima da kaze. Svi dokazi mu ne idu u korist rtako da je pod velikim znakom pitanja njegova odbrana ako do toga dodje. Ispitati sve ljude povezane sa njim pa da Srbija vidi ko ju je potkradao i zasto je za vreme prethodne vlasti sve bilo jako lose i islo se u sunovrat

Stojan

pre 5 godina

Nista nama ne znaci ta prica o Jeremicu ako ga tuzilastvo Srbije ne procesuira i sudstvo odradi svoj posao

Jovanović

pre 5 godina

Za konsultantske usluge, kada to čujem prevrne mi se stomak. Ko se bre normalan konsultuje sa Jeremićem?

Marija

pre 5 godina

Doći će red i na njega da svira klavir, kao i saradniku iz Kine što je došlo.

Milka

pre 5 godina

Neopisivo mi je drago da se saznalo za ovu aferu sa Jeremićem. S tim da ima toga još mnogo, ali dobro, od nečeg se mora krenuti... Sada je prilika da ga konačno raskrinkamo!

Sanja

pre 5 godina

Pa dokle više da on živi bahato i da se razmeće? Konačno je došla maca na vratanca- želimo da se ispita poreklo do zadnjeg dinara i dolara!

Jasa

pre 5 godina

sad ce i oni koji do sada nisu uspeli da vide pravo lice Vuka Jeremica

seti

pre 5 godina

I gladni Vuk uze sve za sebe...pa da je nesto ulozio u Srbiju...?!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija