• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

04.09.2018

20:02

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Veštine za budućnost

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Veštine za budućnost

Podeli vest

Kada sam prošli put pisao o digitalnoj ekonomiji, naglasio sam da će intelektualna svojina, znanja, veštine i kreativnost kojima ljudi raspolažu biti jedina realna vrednost u budućnosti

Razlog leži u tome što će manuelne poslove obavljati mašine - bilo da se radi o fizičkom radu, analizi i obradi podataka ili različitim proračunima.

Tome mora da bude prilagođen i školski sistem koji, nažalost, u većini zemalja sveta kod mladih upravo guši kreativnost, maštu i širi spektar veština i povezanih znanja. Tome mora da se prilagodi i svaki pojedinac tako što će poraditi na sopstvenom usavršavanju.

Šta je, dakle, to što svako od nas može da uradi i na čemu bi trebalo da insistiramo u vaspitanju naše dece ako želimo da ih pripremimo za budućnost?

Izveštaji i analize kompanija kao što je "Gartner" govore nam da će rast veštačke inteligencije stvoriti mnogo više zanimanja nego što će ih ukinuti. Problem je što ta zanimanja još uvek ne postoje, a za njih moramo da se pripremimo. Sigurno je da će računarska pismenost, odnosno sposobnost razumevanja i korišćenja široke palete softverskih alata, biti osnovni preduslov.

Potrebno je da svako ima sposobnost komunikacije i razvija sebe kao svojevrstan "brend"

Određeno poznavanje programiranja, makar i u osnovama, svakako je plus, a neki čak tvrde da će biti neophodno za radna mesta budućnosti. Fleksibilnost, sposobnost brzog prilagođavanja na promene i široku paletu najrazličitijih veština mnogi stavljaju na prvo mesto.

Uz to ide i preduzetnički duh, spremnost za osmišljavanje i sprovođenje ideja. Interno preduzetništvo već sada se pokazalo kao dobra politika u kompanijama koje ga gaje, jer zaposleni više nisu slepi izvršioci, već aktivni učesnici u kreiranju strategije firme. Za to je potrebno da svako ima sposobnost komunikacije, da razume marketing i razvija sebe kao svojevrstan "brend".

Kritičko razmišljanje, logika, sposobnost razumevanja kompleksnih problema, spremnost na suočavanje sa preprekama, uporan rad na njihovom prevazilaženju i izostanak straha od donošenja odluka i do sada su bile osobine koje su činile vrhunske stručnjake. U budućnosti će se te osobine podrazumevati. Zbog toga moramo da ih razvijamo 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija