• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dobromirović

22.09.2018

10:02

PISMA IZ MAGLE: Kolumna Milana Dobromirovića - Parada ponosa ili provokacije, ŽELJA ZA PRAVIMA ILI KEŠOM

Kolumne

PISMA IZ MAGLE: Kolumna Milana Dobromirovića - Parada ponosa ili provokacije, ŽELJA ZA PRAVIMA ILI KEŠOM

Podeli vest

Ovogodišnja gej parada gotovo je mogla da prođe "ispod radara" njenih najžešćih protivnika. Ali, nije. A situacija jeste obećavala

Prvi put je bilo više šetača nego policije koja ih je obezbeđivala, izostanak incidenata se već tradicionalno podrazumevao, politička podrška vrha države i stranaca po pravilu bila je prisutna u punoj meri, pa su čak i brojne mame i tate izašli sa decom ne bi li iskoristili zaista prelep dan i tako podržali događaj koji pledira da postane (a možda već jeste) redovna godišnja manifestacija. Šta je, dakle, onda pošlo po zlu? Šta je to opet podelilo Srbe?

Foto: Tanjug

ŠOKIRAO MNOGE Tranvestit obučen u narodnu nošnju

Možda grešim, ali mi je nekako izostala ključna poruka parade. Dve reči - "Reci DA" - trebalo je valjda da sugerišu da je cilj LGBT populacije legalizacija istopolnih brakova. Što je, da se razumemo, sasvim u redu. Ta poruka, međutim, nekako se izgubila, odnosno zapala je potpuno u drugi plan tokom "informativne" nedelje ponosa, ali i tokom šetnje. Zašto?

Možda su neki ljudi bili suviše zaokupljeni mislima i planovima kako izazvati reakciju među i dalje antigej raspoloženim Srbima. Jer, upravo su "tradicionalisti" skočili, kojima je jako zasmetalo korišćenje narodne nošnje, verskih simbola i fotografija svetaca na paradi. To su momentalno shvatili kao propagandu, svetogrđe i ponižavanje Srbije. Naravno, odmah su sa druge strane "iskopali rovove" liberali  tvrdnjom da svako ima pravo da se oblači kako god hoće. Obe strane su u suštini u pravu.

Foto: printscreen

ŠETNjA Ključna poruka u drugom planu

Ipak, ključna stvar, ključna poruka LGBT populacije, ona sa početka - "Reci Da" - izostala je. Niko ne priča o tome da li podržava ili ne istopolne brakove, već da li gej osoba treba da nosi jelek. Pitanje se jednostavno nameće: da li je sve ovo slučajno ili namerno urađeno? Da li je to bio plan ili samo puka slučajnost? Da li su gejevima bitniji brakovi ili reakcija javnosti? Ponos ili "viđenost"? Prava ili keš? Jer, Srbin/Srpskinja odlično poznaje Srbina/Srpskinju. Bez obzira na to koje je seksualne orijentacije.

Izađite iz magle. Da se ne lažemo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NAJVISE KESA CE UBRATI PREMIJE

pre 5 godina

O cemu mi dalje da diskutujemo...

zoran

pre 5 godina

Zagovornicima brakova koji se sastoje od "dva puta isto" eto opštine i neka ih one venčavaju, a vernici imaju crkve u kojima će se i dalje venčavati osobe različitog pola. Samo neka posle ne kukaju brojni matičari da nemaju posla i da brzo postaju tehnološki višak. U Boga i religiju se iskreno veruje, ali je strašno sramotno ismejavati iskrene vernike.

Vlado

pre 5 godina

Tebi izgleda nije poznato da je brak zasnovan samo pred matičarom a na tebi je da li još ideš u crkvu, ili ne a ne obratno.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija