• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

04.11.2018

17:06

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ZASPANKA

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ZASPANKA

Podeli vest

Braćo i sestre, morate ga pogledati! Svi! Film "Zaspanka za vojnike" nije samo film. To je obavezna lektira iz koje mi, Srbi, danas na 100. godišnjicu slavne pobede u Velikom ratu možemo i moramo da se poučimo patriotizmu

Taj film jeste najlepši i najsjajniji spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, nesumnjivo najvećim herojima u srpskoj istoriji. Herojima bez čije žrtve Srbije ne bi ni bilo, a koje smo izgubljeni u bespućima jugoslovenstva i komunizma, na našu veliku bruku i sramotu, skoro potpuno zaboravili.

Nisam ja nikakav filmski znalac, ne pada mi na pamet da kritičarima uzimam hleb, samo imam oči da vidim. I da plačem. A u četvrtak uveče plakao je gotovo ceo Centar 'Sava', od predsednika države, preko majora, pukovnika i generala, sve do bake Milke koja je u osmom redu ponosno u rukama stiskala sliku svoga oca Dušana, junaka iz Velikog rata.

Scena u kojoj Trailo Živuljović sa saborcima gleda u hordu austrijskih vojnika i izgovara: 'E, aj' sad da im jebemo mater!' mogla bi da bude najbolja poruka onima koji 2018. imaju sa nama Srbima planove kakve su Austrougari imali 1914.

Režiser Predrag Gaga Antonijević uradio je sjajan posao. Napravio je film koji bi, po mom skromnom sudu, Ministarstvo prosvete moralo po hitnom postupku da propiše kao obavezno štivo za sve osmake i sve srednjoškolce u ovoj zemlji. Da nam razumeju deca da Srbija nije samo ovo što danas vide. Da shvate da smo svi mi danas i ovde i da smo to što jesmo zahvaljujući njima - junačkim seljačkim sinovima koji nisu časili časa, koji nisu žalili života da bi odbranili svoju slobodu i svoju otadžbinu, da bi nama omogućili da budemo svoji na svome. Na njihovom herojstvu dostojnom antičkog epa morala bi da bude utemeljena sveukupna nacionalna moralna vertikala Srbije ukoliko ova zemlja želi da opstane kao ozbiljna država.

Lektira

Foto: informer.rs

Film 'Zaspanka za vojnike' nije samo film. To je obavezna lektira iz koje mi, Srbi, danas na 100. godišnjicu slavne pobede u Velikom ratu možemo i moramo da se poučimo patriotizmu

Scenario za 'Zaspanku' je po motivima 'Srpske trilogije' Stevana Jakovljevića napisala Nataša Drakulić, muziku je komponovala genijalna Aleksandra Kovač; neverovatni Ljubomir Bandović je u ulozi komandanta odigrao ulogu svog života, a kao narednik Stevan i poručnik Aleksandar zablistali su sjajni mladi glumci Vuk Jovanović i Marko Vasiljević (upamtite ova imena); Marko Pavlovski, Nenad Okanović, Marko Gvero i Aleksandar Đurica zanavek će ostati zapamćeni kao Rajko, Tasa, Jankulj i narednik Milutin.

Konačno, scena u kojoj Trailo Živuljović (koga je maestralno odigrao Nikola Ilić) sa saborcima gleda u nadolazeću hordu austrijskih vojnika i, iako zna da će svi do jednog izginuti, izgovara: 'E, aj' sad da im jebemo mater!' mogla bi da bude najbolja poruka svima onima koji ove 2018. imaju sa nama Srbima planove kakve su Austrougari imali 1914.

I zato, molim vas, pogledajte ovaj film. Mnoge će vam stvari biti jasnije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Prvom prilikom. I dobra je ideja da ga deca pogledaju u svojim školama, ako postoji takva mogućnost.

Vns

pre 5 godina

Kako ovo stvorenje zvano DJV nije spomenuo nikog iz opozicije?????

MJ

pre 5 godina

I na šta spade slavni srpski narod - na vučiće i vučićeviće... Jad i beda, bruka i stramota do neba, ni za srpsko stajsko gnojivo tu više materijala nema.

Vitez Kojo

pre 5 godina

E sta hoce ovaj novinar u pokusaju pa nije svako Mitrovic.Predlazem da zajedno pisu ova pisma ..Uhodali su se ima da ide ko po loju.

Saradžogla

pre 5 godina

Драганче,синко,не иди тамо где те не желе?Није пријатно када гледамо како те понижавају они о којима пишеш све најгоре?Ја сам једини купац и читалац Информера који ти ДОБРОНАМЕРНО пише ДА ПОГЛЕДАШ РЕЗУЛТАТЕ БЕОГРАДСКИХ ИЗБОРА?Ми из СНС где сам ја неки фактор једног великог насеља Вождовачке општине нисмо добили ни 25% гласова од укупног броја.Од 1,6 милиона ми добисмо јеееедва 366 хиљада што није ни 25% као што написах.Био сам у седишту Главног одбора где су мислили добитак од најмање 800 хиљада али испао ћорак.Вучићевићу,синко,општину нам преузели босански срби!Не дај боже да по њиховој жељи уђемо у Евро зезанцију угураће нам бројне МИЛИЈАРДЕ КРЕДИТА у еврима од чега ће отићи добар део босанцима преко Дрине а ја и ти да тај кредит враћамо.Вучићевићу,синко,још нешто ... На железници је катастрофа међу машиновођама!За време Милошевића је било НЕЗАМИСЛИВО да се оволико као сада понижавају.Жена машиновођа иде ка пензији а станује као подстанар а за босанске дезертере зидамо на стотине станова?Давај њену слику на насловној страни и питај власт ГДЕ ЈЕ СТАН ЗА МАШИНОВОЂУ ЉИЉАНУ ЗАРИЋ?

haxator

pre 5 godina

Znam da nećete objaviti, ali da vam postavim jedno pitanje... Zašto ovo "nezavisne dnevne novine" u zaglavlju ne promenite i lepo ne napišete: "propagandno glasilo pro-ruskog krila SNS"? Zar ne bi bilo dobra ideja? Malo iskrenosti, a?

Zoki

pre 5 godina

Ja sam čuo da se film svidja Djilasu i Jeremić. A i Boško nije ravnodušan.

Siniša Škarica

pre 5 godina

O tog filma nema ništa, ali će zato deci obavezna serija biti Ćosićevi Koreni. Čoveka koji je najveće zlo u novijoj istoriji Srbije

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija