• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

11.12.2018

19:06

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA: IT UGAO - Budućnost TV aparata

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA: IT UGAO - Budućnost TV aparata

Podeli vest

Godinama je TV aparat bio centar kućne zabave i mesto okupljanja članova porodice. Imao je, i još uvek ima, središnje mesto u dnevnoj sobi, a već decenijama se može smatrati delom nameštaja koliko i elektronskim uređajem

Od trenutka kada je brzi internet postao uobičajena pojava, i kada su mobilni uređaji poput pametnih telefona i tableta ušli u masovnu upotrebu, čini se da je u mnogim domovima televizor pomalo skrajnut.

Naime, danas smo, upotrebom interneta, u prilici da multimedijalne sadržaje konzumiramo putem različitih kanala i na praktično bilo kom uređaju. Zbog toga se nećete iznenaditi ako u nedeljno popodne zateknete ukućane kako svako u svom uglu gleda u ekran mobilnog uređaja, dok je televizor isključen. Čini se, ipak, da je budućnost TV aparata svetla.

Pametni dodaci

Čak je i starije modele moguće "opametiti" pristupačnim dodacima

U procesu prilagođavanja promenama i oni su postali "pametni", odnosno povezani na internet, sa mogućnošću pokretanja najpopularnijih aplikacija i servisa, komunikacije sa drugim uređajima u pametnom domu i dodatnim opcijama koje obezbeđuje napredak tehnologije. Čak je i starije modele moguće "opametiti" relativno pristupačnim dodacima poput minijaturnih računara ili priključaka za bežični prikaz sadržaja sa telefona i tableta.

Zbog toga će televizor u doglednoj budućnosti opet postati centralni uređaj koji će povezivati ostale aparate i jednim delom zameniti kućne računare. Realno je očekivati da će uskoro rezolucija prosečnog televizora dodatno rasti, imaćemo bolji kvalitet slike i reprodukcije boja, dok će virtuelni asistenti omogućiti kontrolu i upravljanje govorom.

Već sada se pojavljuju prototipi sa savitljivim displejima, što znači da će i ograničenja u pogledu veličine ekrana biti potpuno izbrisana. Vrlo je verovatno da će čitavi zidovi služiti kao TV aparat ili ćemo moći da ih "spakujemo" u mali prostor kada se ne koriste.

U procesu prilago|avanja promenama i oni su postali "pametni", odnosno povezani na internet

 

Drugi tok razvoja mogao bi se kretati u pravcu trodimenzionalnog prikaza slike i kombinovanja sa virtuelnom i proširenom realnošću, za šta takođe već sada postoji nekoliko zanimljivih rešenja.

Sigurno je da ćemo na delu imati neku vrstu fuzije različitih vrsta uređaja uz sveprisutnost sadržaja, podataka i aplikacija. Sve drugo je samo stvar ekrana na kome će ti sadržaji biti prikazivani, a televizor je uvek bio najveći i najbolji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
donboris

pre 5 godina

gospodin tender ... popio bombu od vodjinog brata da se makne iz posla sa racunarima i sada pise kolumne u nizerazrednim novinama :)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija