• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

22.01.2019

18:44

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Zdravlje, komunikacije i veštačka inteligencija!

Kolumne

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Zdravlje, komunikacije i veštačka inteligencija!

Podeli vest

Kao i prethodnih godina, početkom januara je održan najveći svetski sajam korisničke elektronike. CES, kako je nazvan ovaj skup velikih svetskih proizvođača, ali i malih kompanija sa svežim idejama, najavljuje tehnološka dostignuća koja nas čekaju u narednom periodu. Moj je utisak da su ove godine CES obeležili razvoj veštačke inteligencije, tehnologije vezane za sport i zdravlje, automobilska industrija i telekomunikacije

Nosiva tehnologija u obliku narukvica, ručnih časovnika i drugih sličnih uređaja već nekoliko godina postaje takozvani "mejnstrim", odnosno ulazi u svakodnevnu upotrebu. Ove godine predstavljeno je mnogo novih modela, od kojih se najviše ističe aparat za merenje krvnog pritiska smešten u ručni sat.

Pri tome se radi o preciznom i potpuno funkcionalnom aparatu zvanično odobrenom od strane zdravstvenih ustanova.

U oblasti telekomunikacija mogli smo da vidimo proboj u sferi mobilnih mreža pete generacije. Pisao sam ranije o tome koliko su 5G mreže važne za budućnost interneta stvari i povezanih uređaja, a čini se da će u godini koja je pred nama one konačno postati realnost.

Pisao sam ranije o tome koliko su 5G mreže važne za budućnost interneta stvari i povezanih uređaja, a čini se da će u godini koja je pred nama one konačno postati realnost

 

Kad smo kod realnosti, videli smo i zanimljiva rešenja vezana za virtuelnu realnost, uključujući i dodatke koji se mogu koristiti u vozilima. Generalno gledano, utisak je da se automobilska industrija sve više spaja sa informacionim tehnologijama i da će automobili budućnosti biti neverovatan spoj mehaničkog i digitalnog, uključujući i veštačku inteligenciju.

Naravno, prikazane su i brojne nove ideje za pametnu kuću, pametni dodaci za kuhinju, uređaj za šminkanje koji sam analizira kožu i ten korisnika, TV aparat sa savitljivim ekranom, pa čak i nova vrsta četkice za zube.

Toliko je novih i zanimljivih proizvoda i rešenja predstavljeno ove godine na sajmu CES da je praktično nemoguće sve ih opisati.

Neki od predstavljenih uređaja možda nikada neće ući u masovnu upotrebu, ali će svakako poslužiti kao osnova za dalji razvoj i usavršavanje. Drugi noviteti će uskoro postati sastavni deo naših života, možda i brže nego što se nadamo.

Pokušaću u narednih nekoliko nastavaka da se detaljnije posvetim inovacijama koje su na mene ostavile najjači utisak.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija