• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

13.08.2019

18:00

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO:  Revolucija koja traje

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Revolucija koja traje

Podeli vest

Nedavno sam na društvenim mrežama podelio dve interesantne fotografije koje na odličan način ilustruju istoriju računarske revolucije

Na jednoj, snimljenoj 1957. godine u britanskom gradu Norič, vidi se kako ekipa od desetak ljudi sa kamionske prikolice istovaruje računar dimenzija povećeg ormana i pokušava da ga unese u lokalnu gradsku upravu. Na drugoj, fotografisanoj nedavno ispred iste te zgrade, čovek u ruci drži moderni mini kompjuter veličine kreditne kartice.

U prethodnih šest decenija prešli smo ogroman put, ne samo po pitanju dimenzija računara, već i njihove snage, namene i masovnosti primene. Možda bi bilo dobro da iskoristim priliku i pomenem neke ljude koji su obeležili drugu polovinu prošlog veka.

Nalazimo se tek na početku računarske revolucije, a tehnologija će sve više uticati na život ljudi

Dve godine nakon što je snimljena prva fotografija koju sam pomenuo, naučnik Džek Kilbi patentirao je integrisano kolo i računari su mogli da postanu manji. Malo ko danas zna da je računarski miš nastao 1963. godine na idejama Daglasa Englberta i Bila Ingliša.

Denis Riči, jedan od tvoraca Juniks operativnog sistema, 1972. godine kreira programski jezik C koji se i danas koristi. Denis Riči je umro samo sedam dana nakon Stiva Džobsa, ali njegov odlazak nije odjeknuo u medijima, bez obzira na ogromne zasluge. Takođe, samo entuzijasti znaju ime Stiva Voznijaka, koji je sa Džobsom osnovao "Epl" sredinom sedamdesetih, kao i Pola Alena, koji je bio partner Bila Gejtsa u osnivanju "Majkrosofta".

Nezasluženo je zapostavljen i Ričard Stolman, promoter ideje besplatnog softvera i tvorac osnove za Linuks operativni sistem koji je dobio ime po mnogo poznatijem Linusu Torvaldsu. Stariji čitaoci možda se sećaju računara Spektrum i Komodor iz osamdesetih godina, koji su delo britanskog inovatora Klajva Sinklera. Na polju interneta imamo Teda Nelsona i Tima Berners-Lija, tvorca internet-veba koji danas svi koristimo.

Ovo su samo neka od bezbroj imena značajnih za istoriju računarstva. Na žalost, malo je mesta u jednom tekstu da se pomenu svi pioniri. Takođe, nalazimo se tek na početku računarske revolucije i pred nama je uzbudljivo vreme u kojem će tehnologija sve više uticati na svakodnevni život ljudi. Eto motivacije za naše mlade ljude da vredno rade, pokažu inovativnost i možda u budućnosti postanu deo jednog ovakvog teksta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cicka

pre 2 godine

U radnji kod ovog coveka, nekada je bila u Merkatoru na prvom spratu sam kupila lap top to je bilo pre 15 godina i evo i dan danas me sluzi, nego htela sam drugu stvar da kazem, nazalost kasno sam se ukljucila prenose iz Arenue gde su organizovana atletska takmicenja, nekada su bila zanimljivija od svih programa koje moj televizor uhvati preko Top set boksa , pa svaka cast svima koji su ucestvovali u tome, i radnicima i ucesnicima, i Vuleti i svim ostalima takmicarima , a za Vuletu za koju sam rekla da je nas brilijantic onomad kada je plakala , eto nije imala razloga dase sekira . Sve cestitke svima .

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija