• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

03.09.2019

19:33

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Lovci na "bubice"

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Lovci na "bubice"

Podeli vest

Razvoj računarskih programa jednim delom podseća na konstruisanje kvalitetnog ručnog časovnika. Potrebno je veliki broj precizno izrađenih delova i mehanizama uklopiti u jedinstvenu celinu, koja mora besprekorno da funkcioniše u najrazličitijim uslovima. S tim što u slučaju naprednih programa ceo sistem može da bude neuporedivo kompleksniji, pri čemu programeri ne mogu uvek jasno da vide delove koje uklapaju

Zbog toga se javljaju greške i sigurnosni propusti. O tome često čitamo i slušamo u medijima, pogotovo ako je problem otkriven u operativnom sistemu, na nekom velikom onlajn servisu ili popularnoj mobilnoj aplikaciji. Tada se govori o ugroženim podacima korisnika, mogućnostima zloupotrebe i ukaljanom ugledu kompanija, ali šira publika najčešće nema puno razumevanje problema koji se desio. Većina propusta i grešaka u softveru ne nastaje namerno, već kao rezultat pomenute kompleksnosti aplikacija i nemogućnosti testiranja svih okruženja i situacija u kojima program može da funkcioniše.

Postoji više vrsta i stepena testiranja softvera - od inicijalnih provera od strane programera, ručno ili automatski, preko namenskih internih ili eksternih timova koji rade isključivo testiranje, do takozvanog "beta" testiranja od strane odabranog broja realnih korisnika. I pored svega toga, u praktičnoj primeni dešavaju se problemi.

Svako ko otkrije problem i na njega ukaže proizvođaču može da dobije nagradu čija visina zavisi od značaja greške

Zbog toga velike softverske kuće po pravilu imaju nagradne fondove za otkrivanje grešaka i sigurnosnih "rupa". Svako ko otkrije problem i na njega ukaže proizvođaču, može da dobije nagradu u visini koja zavisi od značaja greške. Time se potencira tiho prijavljivanje grešaka kreatoru aplikacija, umesto javnog objavljivanja, jer bi to samo pozvalo zlonamernike da iskoriste propuste i prouzrokovalo mnogo veću štetu za korisnike.

Za greške u kompjuterskim programima koristi se engleska reč "bag" (eng. bug), u značenju insekt, odnosno buba. Priča kaže da se 1946. godine desio kvar na jednom od prvih elektro-mehaničkih računara. Inženjeri su otkrili da je problem u tome što se moljac zaglavio u jedan od električnih releja. U dnevnik održavanja zalepili su uljeza, uz napomenu da se radi o "bubi" u sistemu. Termin "bag" se, doduše, koristio i ranije za sve vrste nejasnih i neidentifikovanih problema sa tehničkom opremom, slično kao što mi za osobu koja se čudno ponaša kažemo da ima "bubice u glavi".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija