• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

15.09.2019

11:54

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nova kolumna Aleksandra Crnomarkovića - ZA LEK SE NE KAŽE HVALA

Kolumne

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nova kolumna Aleksandra Crnomarkovića - ZA LEK SE NE KAŽE HVALA

Podeli vest

Došli smo do kraja još jednog Svetskog prvenstva u košarci na kome je Srbija zauzela peto mesto. Činjenica da nećemo osvojiti neku od medalja, na koje nas košarkaši već decenijama navikavaju, odmah je podstakla dežurne kritičare, endemsku vrstu koja u Srbiji uspeva bolje od korova, da krenu svim silama na selektora Đorđevića i ove fenomenalne momke

 

Na hiljade korisnika društvenih mreža, "isukalo" je svoje tastature i osulo paljbu po taktici, selekciji ekipe, ali i učinku brojnih igrača, zahtevajući da im selektor pod hitno da objašnjenje za ovakav rezultat. Ako izuzmem činjenicu da sve ovo neodoljivo podseća na neku nadrealnu scenu u kojoj ovca zahteva od pastira da joj u pisanoj formi obrazloži zbog čega ju je doveo na određeni pašnjak, moram da se zapitam sa kojim pravom to "more" mediokriteta očekuje da im se pravdaju čak i najbolji među nama?

Da li ti "onlajn junaci" shvataju da žive u jednoj maloj zemlji koja ni u jednom parametru nije ni blizu svetskog vrha, osim u toj košarci u kojoj redovno preslišavamo i mnogo veće, jače i bolje od nas? Da li omaleni mozgovi tih " hijena" sa Fejsbuka i "pirana" sa Tvitera mogu da dokuče da njihove komplekse i frustracije proizašle iz ličnih neuspeha neće rešiti pljuvačina po reprezentaciji koja je prva i po broju medalja i na listi FIBA.

Verovatno ne mogu, jer je sirovini uvek najteže objasniti da je sekundarna, ali bi nakon poslednjeg selektorovog gesta trebalo makar malo da ih bude sramota. Uprkos tome što je kao igrač zadužio ovu zemlju za narednih 100 godina i što je kao trener oživeo košarkašku reprezentaciju koja je bila bukvalno na aparatima, Aleksandar Đorđević je nakon osvojenog petog mesta, podignute glave izašao pred novinare, preuzeo odgovornost i rekao da odlazi sa mesta selektora, iako ga sa njega sigurno do smrti niko ne bi pomerio. Usledio je šok, jer ovakav potez mozak prosečnog Srbina nije očekivao.

Živimo u zemlji u kojoj se rodiš da ni za šta nisi kriv-jer si Božiji narod koji svi mrze, u kojoj odrastaš tako "savršen" dok te roditelji sokole da si najpametniji i najsposobniji, ali su profesori nestručni i to ne prepoznaju, a deca zavidna pa te ne vole, u kojoj se tvoja bezgrešnost nastavlja i kroz život pa su na privatnom planu muževi bezosećajna stoka/žene kurve, deca nezahvalna, a na poslu šefovi bahati i zli... To make it simple, živimo u zemlji u kojoj gotovo niko ne zna da prihvati odgovornost i prizna da je za nešto kriv, od političara, preko selektora, do vozača, lekara, nastavnika, pa čak i one žene za roštiljem koja ti uvali svoju dlaku u "gurmansku"... Zbog svega toga nam je i čudno kada dođe neki ćelavi i kaže "kriv sam, nisam uspeo, idem"…

Parafraziraću čika Jovu Zmaju, ako ikada kao ljudi i kao narod "porastemo i razmislimo", samo će nam se kasti da nam je Sale nacionale i na svom poslednjem reprezentativnom tajm autu održao veliku životnu lekciju. Dok ne spoznamo i ne priznamo svoje greške, to peto mesto na svetu koje su osvojili košarkaši će nam biti misaona imenica.

A ti selektore, živ bio i svaka ti čast. Hvala ti što si meni i mojim vršnjacima uprkos svim ratovima I nedaćama priuštio radosno detinjstvo. Hvala ti za trojke Huventudu i Hrvatima u poslednjoj sekundi i za svaku od onih devet protiv Litvanije. Hvala ti za to što i sada mogu od ličnih neuspeha da pobegnem u košarkaške uspehe i da ih prisvajam kao svoje i što će sudeći po temeljima koje si postavio to moći i moja deca. Ustvari, za lek se ne kaže hvala…


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ponosni navijac

pre 4 godine

Dobro napisano za pojedince koji uvek pljuju. Za mene licno ostaje zal zato sto imamo veliki kvalitet a nismo iskoristili. Dobro, idemo dalje i da naucimo OD argentinaca Kako se bori na svakoj utakmici. Kada se da sve OD sebe i gubi onda ti bar nije krivo. Nas je bas to kostalo u te dve izgubljene utakmice, a gledajuci sve timovi ovaj put smo stvarno bili favoriti za zlato. Nemislim da je sve toliko strasno jer i dalje imamo dobru ekipu za neki drugi put. Saletu HVALA . Covek nam je doneo tri medalje i napravio dobar tim.

Boki

pre 4 godine

Svaka čast na tekstu. Sale je legenda. I moje skromno mišljenje je da ništa što uradi pogrešno ili možda loše neće baciti ni trunku senke na ono što je učinio i čime je doprineo ovom narodu i ovoj zamlji. I da, dragi Sale, "onom" trojkom si me kupio za ceo život !

nenad Pajić

pre 4 godine

Pažljivo sam pročitao kolumnu i moram priznati da je nisam razumeo.Svi komentari koji su govorili o ovogodišnjem nastupu naše reprezentacije ne umanjuju ni najmanje veličinu i genijalnost Aleksandrovu.Naprotiv,te stoga nije bilo potrebe da jedan neuspeh reprezentacije povezujete upoređivanjem sa uspesima Đorđevića.A kao argumente da je ovaj gospodin izrekao veliku istinu je da vređa sve one,koji gle čuda,imaju muda da kažu da je ipak bio neuspeh.Posebno je iritantno naglašavati da smo mala i beznačajna zemlja te je peto mesto neki veličanstven uspeh.jesmo limali za odbojku i tenis na primer.ne dragi "učitelju"igrače koje smo imali ovog puta su svetska veličina i morali su bolje proći.zašto je Španija najbolja.Zato što vodeći igrači igraju više od 30.minuta po utakmici,a naši najbolji su se u pojedinim toliko odmarali na klupi.I pitanjue jednog glupavog naivka,zašto ni u jednoj utakmici nije igrao najači sastav(samo mi nemoj reći da su svi najbolji).A sale direktno nije rekao da mu se vizija nije ostvarila već je ponudio ostavku.I sada smo svi mi kreteni,neposmeni i budale,jer valjda smo na sebe trebali preuzeti krivicu.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija