• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

18.12.2019

13:46

OVO SE NE PROPUŠTA! Nova kolumna Ivana Radovanovića - DALEKO JE TORONTO!

Kolumne

OVO SE NE PROPUŠTA! Nova kolumna Ivana Radovanovića - DALEKO JE TORONTO!

Podeli vest

Dakle, ako neko misli da je zajebancija, nije. Citat preuzet sa "Peščanika", autorski tekst izvesnog Vukašina Protića, iz Toronta, pod naslovom: "Svi predsednikovi putevi". A glasi:

 

"Osim troškova izgradnje koji se mere stotinama miliona, pa čak i milijardama, ova asfaltofilija vlasti je i značajan izvor zagađenja životne sredine. Izgradnjom i korišćenjem puteva remete se ekološka ravnoteža i veza lokalnog stanivništva sa svojim prirodnim okruženjem".

Posle toga sledi i da putevi proletarizuju seosko stanovništvo, uništavaju poljoprivredno zemljište, uznemiravaju stanište, truju zemljište olovom kamdijumom i bakrom, ugrožavaju zaštićene vrste, posebno one koje zalutaju na autoput, a o zagađenju koje donosi povećani saobraćaj, da i ne pričamo.

Majke ti!

Čitam, i ne verujem!

I ne znam šta da kažem, to jest da li postoji bilo šta ozbiljno što može, bilo ko ozbiljan, da izusti na ovo?!

Ili je jedini odgovor ono što mi je rekao jedan drug, opoziciono nastrojen: "Ništa. Sada da idemo peške".

Baš tako. Po blatu. Bosi. Gumene čizme zabranjene jer su nastale upotrebom prljavih tehnoligija. Sva kola, kamione, kombije - zabraniti. I traktore, samo ralo i volovi da budu u upotrebi. Avione - srušiti. Em tako štitimo životnu sredinu, em smanjujemo broj prenapučenog stanovništva. (Kad smo već kod toga, da li je Vukašin u Toronto išao avionom? Ne znate? Ja se nadam da je plivao).

Vozove da ukinemo, grejanje takođe, porušimo toplane, elektrane, dimnjake, auspuhe, smederevce, i prepustimo se čarima prirode.

A kome se, zbog toga, pali odavde, iz ove odvratne, zagađene razrušene, zaostale, zaboravljene zemlje može, ali samo na Vukašinov način - malo peške, malo plivajući.

Mi, koji ostanemo, da se naviknemo na to da nam je prvi zadatak - zaštita staništa i nenarušavanje ravnoteže, neugrožavanje zalutalih zaštićenih vrsta, ptica posebno.

Nikakva tehnologija da ne bude dozvoljena, pa Vukašin sledeći tekst na papirusu da objavi. Ništa internet, Twitter (hihihihi, koliko će samoproglašenih, što novinara, što lidera, da nestane), fejsbuk, blogovi, i Peščanik. Ako hoćete nešto da poručite, derite se, sa brda na brdo.

Šalu na stranu, ovaj tekst jeste povod za ozbiljno pitanje:

Da li smo, stvarno, toliko poludeli?

Da li smo, konačno, prešli u fazu ne rodovske, nego rovovske zajednice?

Da li je jedini mogući odnos, prema bilo čemu, ne biranje, zalaganje, nego navijanje?

Da li je sve što moji rade, dobro, a sve što rade drugi - loše?

Da li je jedini odgovor - mržnja?

Da li, umesto razgovora, da uvedemo hvatanje za gušu?

Da li da bojkotujemo, pored svega ostalog, i pamet?

Da li da svi odemo, kod Vukašina? Ne znam.

Znam samo da je krajem pretprošlog veka, u Narodnoj Skupštini, bilo rečeno da nam pruge nisu potrebne, jer će plašiti stoku i seljake, a i naružiće idilčnu sliku naših prelepih pejsaža.

Što bi rekli, šta Vukašin zna šta je stotinak godina. Sitnica. Do Toronta treba manje. Peške.

Da odeš i, molim te, Vukašine, da se ne vratiš. Ni slučajno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija