• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

27.03.2020

11:38

KAD SE NISAM IZB'O NOŽEM! Pročitajte novu "karantinsku" kolumnu Ivana Radovanovića!

Kolumne

KAD SE NISAM IZB'O NOŽEM! Pročitajte novu "karantinsku" kolumnu Ivana Radovanovića!

Podeli vest

Poslalo mi juče, na telefon, tvit Dragana Đilasa, pa vam ga verno prenosim: “Mislim da bi starijima ovih sat vremena mnogo značilo, hodanje bi im koristilo zdravlju, a boravak napolju sa maskama kada nema mlađih od 65, ih ne bi ugrozio ni na jedan način. Ne tvrdimo da smo u pravu ali nam deluje logično.”

 

Tačka. Kraj. I kada se nisam izb’o, nožem, pošto sam baš deci spremao musaku. Krompir-meso, krompir-meso, pa još i jaja. Ali, to može, u šerpi, u rerni, ne ide u rečenici, je l’?

Užas. I tempora o mores! Izvin’te, ali ko Đilasu piše ove tvitove? Jasmina Lukač? Slaviša Lekić? Majke mi ako nisam mislio da su bar pismeni. Donekle. Bar polovično.

Mislim, stvarno –“ih ne bi ugrozio”. Šta je bre to? Kako je to neko smislio. I ovo –  “hodanje bi im koristilo zdravlju”. I ovo – “a boravak napolju sa maskama kada nema mlađih od 65”. Još jedan uragan u nečijoj glavi.

Pa tako nije pisao ni Ljuba Stojadinović, početkom devedesetih, kada je trebalo da objasni Vukovar i Dubrovnik. Ili da prećuti, šta god.

Oduševi me, prosto, kada hoće da budu pametni, obrazovani, intelektualno superiorni, a onda pokažu... pa to. Da su nepismeni. Da im je rečenica kao slon u staklarskoj radnji. K’o sudar dva brza voza, na prepunoj železničkoj stanici. K’o “Titanik”, kada tresne u ledeni breg.

Da li ste, majstori, čuli da je sintagma – uređena grupa reči, spojena u jednu pojmovnu celinu. Da bi čovek razumeo, kada pročita! Zato postoje pravila, zarezi, pravopis, da grupa reči ne bi bila samo grupa reči, kao, recimo, – Dragan Djilas, što jeste totalna besmislica, nego da nešto to i znači.

Ali, dobro je to. Baš kao što je rekla moja majka. Prazan papir ispred tebe, pa šta staviš na njega, to si ti.

Nepismeno-isprazni. I isprazno-nepismeni. Mešavina toga. Mućak.

I to mućak koji se poziva na logiku. Pazi sada – “ne tvrdimo da smo u pravu, ali nam deluje logično”.

Ovo iznenadno “mi”, u tvitu koji počinje u prvom licu, valjda se odnosi na sve koji su pisali tvit, plus Marinika Tepić.

Ona je, ubeđen sam, “stručnjak” kojeg su konsultovali, pre nego što su izašli sa predlogom. Pošto žena stalno traga okolo za stručnjacima, da joj oni objasne.

I sigurno je našla jednog, usvojila ga, pa su sada zajedno stručnjaci, koje Djilas uredno konsultuje, kad god hoće nešto logično.

A hoće, svaki dan. Ima čovek predloge, piše tvitove, priča šale, slika se ispred neke table. Majke mi, jedan dan sam mislio da je to ona tv škola, pa rekao mom Aljoši da gleda. Dete se šlogiralo, šta da vam kažem.

Šlogirali su se, izgleda, i silni nezavisni novinari, slobodni mislioci, pa niko njega da pita – druže, a koje ti stručnjake konsultuješ?

Ili se, možda plaše odgovora. “Ovo mi rekao Boško”. “Ovo Borko”. “Ovo je Vukova ideja, čim je megalomanska”. “Ovo smislila Marinika”. Šta? “Pa da ovi, u karantinu, u Moroviću, zavare po jednu. Tu im je. Farma. Trave”.

Ma jok, ljudi, ne brinite se. Sve ideje su sigurno njegove. Inžinjerski mozak kada smisli ideje, “ih ne bi ugrozio” niko, nikada.

Pošto je to vrsta koja misli da je izuzetno pametna, stvorena za vođu, lidera, gradonačelnika-premijera-predsednika odjednom, za prvog medju jednakima, za šefa svih šefova, pater familiasa odabrane nacije pametnih, lepih, zubatih, što su, naravno, samo oni koji bi glasali baš za njega.

Zato i ne primećuje nesrećnu situaciju u kojoj je. I da radi baš ono što nikako ne bi trebalo da radi. A radi. Neprestano. Ne ume da stane.

Pokušava da pokaže kako on, eto, baš zna, i, eto, baš je pametan. Sve mu je logično, inženjerski. Gotovo fenomenalno. Sve bi nam rešio, za dva dana, možda i jedan.

Još samo kada bi ga poslušali.

I evo, ja hoću. Ali prvo da dođe da pogleda sa mojim Aljošom časove srpskog za šesti razred osnovne.

Pošto se to tu uči. “Ih ne bi ugrozilo”. Pogrešno. Sedi, jedan.

Kasnije, kada to savlada, ide ono – kako da izbegneš Slavišu Lekića, Jasminu Lukač i Mariniku Tepić, da bi bar izgledao, pismeno.

I kada sve to savlada, onda možemo da pričamo. O svemu u čemu je pogrešio.

Dakle, o svemu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija