• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

09.07.2020

09:56

NEBOJŠA BAKAREC: Pokušaj državnog udara - Anarhoterorizam u doba korone!

Kolumne

NEBOJŠA BAKAREC: Pokušaj državnog udara - Anarhoterorizam u doba korone!

Podeli vest

Od beogradskih izbora do danas, ekstremizam dela opozicije koju predvode Đilas, Obradović i Nogo, postaje sve izraženiji i pokazuje tendenciju transformacije u anarho terorizam

 

O tome sam pisao više puta tokom ove dve godine. Većini su se ove moje argumentovane tvrdnje činile preteranim. Kada se posmatra narastanje njihovog Đilasovog, Obradovićevog i Nogovog verbalnog i fizičkog nasilja, moje tvrdnje se pokazuju tačnim. Konačni dokaz za to je teror pristalica dela opozicije koji se odigrao 07.07.2020. u noćnim časovima. Taj teror i to nasilje su bili klasični pokušaj državnog udara. Taj teror i državni udar su organizovali Nogo, Đilas i Obradović, ali i "Ne davimo Beograd" i organizacija Građanski otpor (bivši lider pokreta "1 od 5 miliona" večiti student, Srđan Marković (35 godina)). Đilasova "veza" sa Nogom je Đilasov intimus i poslovni partner Mlađan Đorđević. Sam fizički teror su izveli Damnjan Knežević, vođa ekstremnih antimigrantskih "Narodnih patrola" i stotinak njegovih pristalica. Direktor policije Vladimir Rebić kaže da su privedena 24 huligana, a među njima i Damnjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Rebić kaže da je i bivši član Dveri Srđan Nogo takođe označen kao organizator upada. Policija će, kaže Rebić izvršiti analizu i utvrditi ko je odgovoran za organizaciju protesta, dok odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu jeste na Kneževiću i Nogu.  

Damnjan Knežević i njegovi huligani su zajedno sa Nogom, po nalogu Đilasa, Mlađana Đorđevića i samog Srđana Noga upali u Skupštinu Srbije, povredili mnoge policajce, naneli ogromnu materijalnu štetu, palili policijska vozila unapred pripremljenim molotovljevim koktelima itd. Koliko je meni poznato sve ovo je finasirao Dragan Đilas. Medijsku podršku pokušaju državnog udara i terorističkim demonstracijama su pružale TV N1, TV NOVA S i njen portal, Đilasov portal "Direktno" i list "Danas". Svi ovi mediji su dosta uzdržanu policiju predstavljali kao krivca, kao kriminalce i kao produženu ruku "diktatora". Da li je potrebno da podsetim urednike ovih ekstremističkih medija da je policija branila napadnutu Skupštinu, i svoje živote. Policija nije napala mirne demonstrante, već su teroristi napali skupštinu i policiju. TV N1 je (verovatno greškom?) pokazala sve pozicije na kojima su se nalazile kamere N1 tokom napada na Skupštinu. Tih pozicija je bilo desetak. Iz ovoga se vidi da je TV N1 unapred bila obaveštena o teroru koji se priprema. Da nisu unapred bili obavešteni ne bi mogli da na vreme postave čak 10 kamera na strateške pozicije oko Skupštine, i da organizuju živi prenos. Pitanje je ko je obavestio TV N1? Čudno je da TV N1 više puta u toku poslednjih mesec dana afirmativno izveštava o protestima koje organizuje fašista Nogo! 

Svoju podršku državnom udaru su na Tviteru jasno iskazali i finasijer Đilas i ljotićevac Boško Obradović i direktni organizator Nogo. Đilas je na Tviteru poručio: „Lažeš, pretiš, maltretiraš, praviš nas budalama ali ne zadugo. Nijedna diktatura ne traje večno. Obećavam građanima Srbije da će ovi zločinci u unformi biti identifikovani i da će biti privedeni pravdi. Aleksandre Vučiću dešava ti se narod“. Kao što vidite Đilas policiju koja je branila Skupštinu i koja je štitila red i mir naziva „zločincima u uniformi“. Tokom terora koji je finasirao Đilas, povređena su najmanje 43 policajca, a jedan od njih ima frakturu lobanje i potres mozga, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja! Posle demonstracija 2010. godine, kradonačelnik Đilas je zahtevao najstrože kazne za demonstrante i najavio je da će svi oni koji su učestvovali u nasilju, koji su povređivali policajce i uništavali imovinu biti osuđeni da na višegodišnju robiju. Danas, 10 godina kasnije, licemerni Đilas, priča potpuno suprotno - policajce naziva kriminalcima, a pruža podršku huliganima i teroristima. Zbog čega? Pa zbog toga što je on lično jedan od organizatora rušilačkih demonstracija!

Fašista Boško Obradović je na Tviteru direktno pozvao na državni udar: „Čitava Srbija treba da odmah krene za Beograd. Sad ili nikad! On mora da padne. Kraj!“.

Organizator terora, fašista Srđan Nogo je na Tviteru jasno pozvao na državni udar: „Večeras, ne sutra. Da rešimo. Policija i vojska da odmah pređu na stranu naroda“.

Đilasov portal „Direktno“ koji uređuje Đorđe Stefanović, koji je uređivao i nekadašnje Đilasove i Miškovićeve novine „Pres“, je 08.07.2020., u 00:09 časova objavio tekst pod naslovom „VUČIĆU, NAROD JE USTAO Prve velike demonstracije od 2012.“, potpisan sa „Direktno“, koji jasno podržava državni udar, terizam i nasilje demonstranata. Tekst je napisao Đorđe Stefanović lično. U ovom ekstremističkom tekstu, pored podrške nasilju, stoje i mnogobrojne laži: „Narod više neće da trpi. Neće! Niti je izašao na izbore, niti je glasao za Srpsku naprednu stranku. Ucenjen, uplašen, ponižen...Od 2012. godine prvi put se dogodio narod. Pendreci, šok bombe, suzavac, tako se vlast brani od građana….čovek-država je pustio na ljude Žandarmeriju. Ovo su prve velike demonstracije od 2012. od kada je na vlasti SNS, narod je spontano ustao, izašao pred Skupštinu, pomešan iz svih pokreta, stranaka, različitih političkih stavova, ali spreman da smeni diktatora i diktaturu. I možda će večeras da uguši ovu pobunu, ali sutra, prekosutra neće. Narod je prepoznao bahatost, laž, obmanu, lopovluk...“. Ovim tekstom portal „Direktno“ je prekršio Krivični zakonik Srbije. Prekršili su ga i Nogo, Obradović i nasilni učesnici terora.

Prekršili su glavu KZ,„Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti republike Srbije“.  I to poglavlja „Napad na ustavno uređenje“ (član 308.); „Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“ (član 309.); „Udruživanje radi protivustavne delatnosti“ (član 319.) i „Pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije“ (član 320.). Član 309., stav 1. Glasi:“Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“. Jasno je da pozivanje na nasilno rušenje vlasti na ulici, predstavlja poziv na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Uz sve to povređuje se i još jedna glava KZ,„Krivična dela protiv državnih organa“,poglavlje “Samovlašće“, član 330., stav 1. „Ko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine“. Jasno je da pozivanje na nasilno rušenje vlasti na ulici, predstavlja čisto samovlašće.

Osim napada na Skupštinu Srbije,  povređivanja policajaca, paljenja i uništavanja imovine, teroristi Noga, Đilasa i Obradovića su kamenovali i RTS. Napali su dvojicu novinara Tanjuga. Načinjena je velika šteta MUP-u, a huligani su zapalili pet službenih vozila, i uništili sledeđu opremu policajaca: 71 štit, 65 vizira, 19 palica, šest ručnih radio stanica i 18 šlemova! Teroristi su oštetili i dvoja vrata na ulazu u skupštinu. Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić izjavio je da se još uvek procenjuje šteta posle sinoćnih protesta u centru Beograda i dodao da je prva procena da ona iznosi nekoliko stotina hiljada evra. Banda huligana nije samo uništavala imovinu policije, nego su palili kontejnere, uništavali žardinjere, u Bulevaru kralja Aleksandra su uništavali izloge, krali iz prodavnica, palili i automobile građana. Huligani i teroristi su potpuno demolirali plato kod Crkve svetog Marka, gde stoji spomenik Patrijarhu Pavlu. Sa tog platoa su vadili kamene kocke koje su opasno oružje, kojim su gađali policiju.  Uništili su i restoran koji se nalazi pored platoa. Po proceni policije bilo je oko 5000 demonstranata i mnogi od njih, što se vidi na snimcima, nisu nosili maske, niti su poštovali epidemiološke mere. To će neminovno dovesti do porasta broja zaraženih. Dakle, svi učesnici i oni mirni i oni nasilni su delovali kao peta kolona virusa korona. Kovidioti. A epidemiološka situacija je alarmantna.  

Najekstremniji deo opozicije danas je Nogova grupa (ekstremni desničari i fašisti) sastavljena od anatimigrantskih, antivakcinaških i anti5g ekstremista, a njen militantni deo vodi Damnjan Knežević, vođa ekstremnih antimigrantskih „Narodnih patrola“. Podršku Nogu i Kneževiću daje Milovan Brkić vlasnik ekstremističkog lista „Tabloid“. Rame uz rame im stoje Obradovićeve „Dveri“ (desničari i ljotićevci), i Đilasova, navodno levičarska stranka - SSP. Obradović i Dveri su do sada počinili niz nasilnih akata (napali su i povredili dve novinarke TV „Pink“, Obradović je napao ili povredio Maju Gojković, Aleksandra Martinovića i Maju Pejčić. Bivši potpredsednik Dveri, Srđan Nogo je na protestima nosio ogromna vešala i pozvao je na ubistvo Ane Brnabić i Aleksandra Vučića. Unazad dve godine oni pozivaju na nasilnu promenu vlasti, prete funkcionerima SNS i novinarima, zatvorom i smrću. Odmah uz njih po ekstremizmu je bila Bastaćeva grupa, koja je deo SSP, dok je vođa te ekstremističke grupe bio potpredsednik Đilasove stranke, predsednik gradskog odbora SSP i predsednik opštine Stari grad. Upravo je Bastaćeva grupa tokom 2018. i 2019. prešla prag pukog ekstremizma i zašla u vode anarho terorizma. Do sada je levičarski ili desničarski anarhizam i ekstremizam zagovaralo više stranaka, pokreta i pojedinaca – levičarski: SSP, SZS kao celina, NDB, PSG, „1 od 5 miliona“, i naravno Đilas, S. Trifunović, B. Stefanović, Marinika Tepić, čelnici „Ne davimo Beograd“(NDB), grupa „Marks 21“ i drugi, desničarski pokreti - Nogova grupa, Dveri, Pokret „Otadžbina“.

Mnogobrojne pretnje smrću (npr. vešanjem) su sa tih levih i desnih anarho strana stizale Ani Brnabić, Aleksandru Vučiću, Vladimiru Đukanoviću, Srbi Filipoviću i drugima, dok su mnogobrojnim ženama koje su deo vlasti, stizale pretnje silovanjem – Ani Brnabić, Ireni Vujović i drugima. Funkcioner - šef Dveri iz Trgovišta, i  Obradovićev prijatelj je preko društvenih mreža pozvao na silovanje svih „ćerki i supruga uticajnih SNS lica“. Vređanje žena iz SNS ili bliskih SNS-u, od strane SZS, SSP i PSG, je postalo masovna pojava na društvenim mrežama i u opozicionim medijima. U vređanju žena je prednjačio lider PSG.

Pretnje nasilnom promenom ustavnog poretka, na ulici, i sudovima revolucije, takođe su postale svakodnevica (B. Obradović, Jovo Bakić, Goran Marković, Dragan Velikić, Snežana Čongradin, S.Trifunović). U aprilu 2019. godine Đilas, Obradović i Bastać su predvodili nasilni upad u RTS, sa ciljem da zauzmu RTS i započnu nasilni prevrat. Isto to su izveli i ispred predsedništva. Slaba podrška i reakcija nadležnih su ih sprečili u namerama. Potom su Obradović, Bastać i Nikola Jovanović pokušali da upadnu u Skupštinu grada sa istim ciljem, ali su ih sprečile okupljene žene iz SNS. Isti scenario su pripremili i za Skupštinu Srbije, ali nisu mogli da ga ostvare.

SZS je organizovao dvanaestomesečne proteste koji su bili veoma slabo posećeni, i na tim protestima se dogodio niz nasilnih incidenata koje su izazvali protestanti i njihovi lideri iz SZS. Istovremeno Đilasov SSP, predvođen Bastaćem, organizovao je tokom proleća više desetina incidenata čiji su cilj i posledica bili sprečavanje rekonstrukcije delova grada, napadi na gradilišta, radnike i slučajne prolaznike, vandalizacija urbanog mobilijara i saobraćajne signalizacije. Oni su istovremeno organizovali praćenje i proganjanje gradskih čelnika i članova njihovih porodica (pre svega Gorana Vesića). U oktobru su Đilas i Bastać organizovali skandal ispred galerije „Progres“, tokom promocije knjige Gorana Vesića. Pored niza incidenata, vandali i anarhisti su ulicama proganjali Vesića i druge građane, i javno su spalili njegovu knjigu ispred galerije „Progres“. Na kraju, u javnost su putem svedočenja dvojice uzbunjivača, prodrle informacije o osmočasovnoj telesnoj torturi koju je u prostorijama Đilasove stranke organizovao Marko Bastać sa još dvojicom Đilasovih funkcionera. Dvojica uzbunjivača su svedočila i o razmerama korupcije potpredsednika Đilasove stranke, Marka Bastaća. Protiv Bastaća i članova njegove grupe do sada je podneto desetak krivičnih prijava i veliki broj prekršajnih.

Jedan od primera podsticanja na teror i targetiranja ljudi su skandali sa naslovnim stranama „NIN“-a i „Danasa“. Snajper novinari i gloduri Ćulibrk i Petrović, su objavili fotografiju i dve karikature kojima pozivaju na odstreljivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Te tri atentat naslovnice odslikavaju ubilačku mržnju prema Vučiću. Isto tako i uz gotovo ista opravdanja, pojedini mediji su targetirali Zorana Đinđića, koji je kasnije ubijen u atentatu. Tako glodur „Danasa“ Dragoljub Draža Petrović kaže, pravdajući snajper naslovnice :“Kako uopšte komentarisati ljude koji ne mogu da shvate poruku jedne sjajne karikature…“. Tako su urednici pojedinih tabloida govorili početkom 2003., targetirajući Đinđića.

Sve što sam do sada naveo zaista ide u prilog tvrdnji da je deo opozicije duboko zašao u anarho terorizam. Mnogobrojne definicije terorizma idu u prilog mojim tvrdnjama:

-„Krivična dela počinjena sa namerom da se izazove stanje terora u celoj javnosti, grupi ljudi ili određenim osobama zarad političkih ciljeva“ (UN);

-„Nezakonita upotreba ili pretnja silom ili nasiljem protiv lica i objekata u pokušaju prinude ili zastrašivanja vlade ili društva, zarad ostvarivanja političkih, verskih ili ideoloških ciljeva“ (NATO);

-„Organizovana primena nasilja (ili pretnja nasiljem) od strane politički motivisanih -izvršilaca, koji su odlučni da kroz strah, zebnju, defetizam i paniku nameću svoju volju organima vlasti i građanima“ (dr. Radoslav Gaćinović);

-„Akt fizičkog nasilja čiji je predmet izabran tako da izaziva jake psihičke reakcije, u prvom redu strah, kod šireg kruga ljudi, u nadi da će one pomoći da se održi ili promeni ponašanje koje je važno za postizanje političkog cilja, ako takav akt nije opravdan opštim interesima koji su određeni nezavisno od njega i ako nije izvršen po pravilima koja se uobičajeno primenjuju na društvene vidove vršenja vlasti“ (prof. dr. Vojin Dimitrijević).

Kao što vidimo terorizam ne podrazumeva samo ubistva, atentate i bombe, već i ono što rade Nogo, Obradović i Đilas i njihovi sledbenici. Niz nasilnih događaja koje su organizovali i izvršili Nogo, Obradović i Đilas, juče je kulminirao otvorenim terorizmom. Ova trojica su stekli naviku da vrše nasilje, a unutar svojih organizacija se ponašaju kao tirani. Kako zaštititi državu od pokušaja nasilnog rušenja vlasti i destabilizacije?  

„Tiranija je navika koja prelazi u potrebu“ rekao je Dostojevski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija