• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IVAN RADOVANOVIĆ

13.07.2020

15:40

KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA! Babe iz umobolnice

Kolumne

KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA! Babe iz umobolnice

Podeli vest

Uvek me je to zanimalo. Kako se zvala baba koja je 6. jula 1415. godine dodala grančicu na lomaču na kojoj je spaljivan Jan Hus, čuveni češki reformator, i naterala ga da izusti ono: 'O, sveta prostoto

I bio sam ubeđen da nikada neću saznati, kada me je umobolnica zvana Tviter demantovala. Baba se zove tačno onako kako se zove svaki onaj ko je ovih dana po zidovima umobolnice lepio spiskove ljudi koji su na izborima pre koju godinu podržali listu SNS, sve uz poruku da će im to biti zapamćeno, tim ljudima sa spiska, i da će platiti, jerbo su, svojim potpisom uništili 'civilizacijske vrednosti'.

Nisam nikada nijedan spisak potpisao, ni peticiju, ni proglas, ubeđen da sam sam tvorac svoje slobode, da mi nikakva kolektivna iluzija o zajedničkoj slobodi nije potrebna, nisam bio ni član partije, omladine, bilo kog udruženja, ali jesam, evo danas, spreman da potpišem svaki spisak, listu, koja toliko smeta raznim Tviter babama, željnim lomača.

Pošto je jedina civilizacijska vrednost koju oni poznaju - upravo lomača. Za sve koji im nisu po volji; za sve neistomišljenike; za sve koji su na nekoj drugoj strani; sve koji ne koriste Vučića kao izgovor za svoje neuspele karijere i promašene živote; za one koji, čim im nešto ne valja, ne poviknu 'Vučiću pederu'; i za one koji neće da učestvuju u opštoj histeriji u kojoj se kamenica doživljava kao vakcina za koronu i za sve ostalo; sve koji nisu oduševljeni Đilasovim suzama ili Boškovim udaranjem Rističevića; pogotovo za sve koji i dalje misle da izbori jesu način; i za sve koji ne doživljavaju umobolnicu za vrhovnu srpsku religiju, i koji se ne klanjaju uticajnim umobolnicima i njihovim parolama, pošto im se čini da ti mozgovi ni za šta drugo i nisu sposobni nego za uzvikivanje parola.

Spisak onih koje treba spaliti, zbog spiska, samo je poslednja.Pri tom su, svi ti, isto ono što i njihov duhovni otac Jovo Bakić, bedne pizde (karakterna osobina), željne samopromocije. Puna im usta lomača, ali bi voleli da neko drugi to uradi umesto njih, a oni samo da, u prolazu, dodaju neku grančicu.

Frustrirani, bedni, nesrećni, nezadovoljni, rado bi da bude pronađen istorijski krivac, arhineprijatelj i da taj javno bude spaljen. Valjda bi, posle toga, oni bili uspešniji, pametniji, mlađi i lepši, a i nastavili bi da poriču odgovornost za bilo šta što se dešava, baš kao što i sada rade.
Jako je udobno sedeti negde, na sigurnom, i bacati grančice. Pozivati na juriš, terati Vučića u ludnicu i zatvor, praviti spiskove nepodobnih a la Šešelj, pretiti batinama Konu i ostati čist od svakog nasilja, svake razbijene glave, svakog haosa kojem doprinosiš, pošto, ako te neko sutra pita, nisi ti.

Ma jok, ti si samo tvitovao, mrava nisi zgazio. Baš kao što ni ovi opozicioni patuljci, koji, čim im neka baraba zvizne šamar, viču kako neće da preuzmu proteste, nego će samo tu da učestvuju, sutra pojma neće imati zašto je povećan broj zaraženih, neko izboden nožem, nekome razbijena glava. Gotovo da nisu bili tu, a kamoli da su nekoga pozivali, na bilo šta.

Proste i zle babe, eto to ste. Pošto nikoga sa spiska sutra nećete da jurite, niti ga jurite danas. Pošto vas niko neće videti da jurišate na Skupštinu ili Predsedništvo. Pošto se sa policijom nikada nećete tući. Pošto bi svaki od vas popio šamarčinu, samo da se pojavite među slatkim huliganima, koje nazivate narodom. Pošto vam je jedini posao dolivanje ulja na vatru i bacanje grančica na lomaču.

Ta Srbija, slobodna, uređena, Srbija institucija, reda i zakona, parlamenta, slobodnih izbora, nikada nije ništa gore od vas doživela. Od potmulih, pokvarenih licemera, koji od svojih ličnih nezadovoljstava prave društveni problem, koji se naslađuju haosom, uživaju u kamenovanju, a nisu sposobni ništa da reše, ništa da predlože, ni u čemu da pomognu, osim u razgorevanju požara.I zbog vas, eto mene na prvom sledećem spisku. Pa baš da vidim ko će da me juri.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija