• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

14.11.2020

17:16

HIRURG! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića KOJU MORATE PROČITATI!

Kolumne

HIRURG! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića KOJU MORATE PROČITATI!

Podeli vest

Ako je tačno da je korisnik tvitera Georgijev izjavio da Ljilja Smajlović i ja nismo novinari, evo, ja se odmah slažem, uz jedan dodataka: Ako je on novinar, ja sigurno nisam, niti sam ikada bio, a nije, ubeđen sam ni Ljilja

I čvrsto sam ubeđen da novinarstvo nije ni postojalo, sve dok se on nije pojavio, da bude, kako čujem hirurg. Od onih što ti daju pogrešnu dijagnozu, pa ti izvade žučnu kesu, u njoj ne nađu ništa, a onda pokupe par kamenčića ispred bolnice i ponosno ti ih pokažu, da vidiš šta su iz tebe izvadili, i spasli te. Posle umreš od sepse, jer su te sekli kuhinjskim nožem, ubeđeni da je to skalpel.

Pacijent, dakle novinarstvo, sa takvim doktorima je crklo odavno, pa mi je drago što sam se izvukao. Ljilja se, na žalost, još bakće sa takvima, jer je zaboravila da je, držeći govor na Slavkovom grobu, održala i posmrtno slovo novinarstvu, koje se, koje godinu kasnije proglasilo slobodnim, kako bi moglo da postoji samo u svom zombi izdanju, sa raznim hodajućim mrtvacima na društvenim mrežama, koji su ubeđeni da je već i to što postoje vest za sebe i da dalje i ne treba da se trude. Oni su onaj čovek koji je ujeo psa, a i mnogo gore stvari jedu, samo da se za njih čuje.

I u pravu su, odmah da vam kažem. Takvi kao Georgijev i jesu vest, najtužnija od svih koje je novinarstvo moglo da nađe. To je kao da neko javi da je ferari postao trabant, a mustang magare. Kada u burek staviš soju, svi čuju za njega, ali ko će da jede? Čista prevara, prerušeni u
evnuhe, čuvari čudoređa siluju novinarstvo, bez ikakvog blama, ili griže savesti, ubeđeni da nisu samo novinari, nego i vlast, pa da im se sve može.

Mi smo pisali tekstove, članke, izveštaje, reportaže, a oni pišu tvitove, pa im ni to baš ne ide. Pokipi mleko, izgori sarma, prokuva trabant i sve se pretvori u dim. Udaviš se ako probaš da pročitaš. Za taj dim oni posle, na tviteru, napišu da je top, vrh, najbolji dim ikada, i prodaju ga, kao novinarstvo. Oni koji od dima ne vide dim, to još jadni i kupe. Prema tome, samo ako sam lud, pa da pristanem da budem novinar, kao Georgijev.

Ne pada mi na pamet. I evo, daću mu pedeset evra samo da ponavlja da nisam novinar. I još pedeset, za Ljilju. Pa vi vidite. Ako nastavi, uzeo je lovu. Trabant. Prokuvao, toliko da i ne zna da je trabant.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni Bot

pre 3 godine

Džej pazi kad ides u Hit tvit da ne lupas kao kolega Lukas.

dr

pre 3 godine

Ko god se druzi sa DJV i visi na Pinku da brani poltronski vlast nije novinar neko poslusni drzavni pajac

Gruban

pre 3 godine

Pa, Ivan je čuveni novnar iz Aleksandrovog Novinarskog Udruženja Stradije (ANUS) .

SS

pre 3 godine

Ma ti si novinarčina.. Na tvojim kolumnama studenti uče prve korake. Da nema ovog jadnog toaletnog lista Kurformer ne bi ljudi znali da si pismen. Uostalom, pišeš "kolumne" za Kurformer, to ti je znak da nisi čovek a kamoli novinar. Više si Bakarec. A DJV je...to niko ne zna tačno.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija