• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

21.11.2020

16:43

PISMA IZ MAGLE! Pročitajte novu kolumnu Milana Dobromirovića - Ko čuva demokratiju u Americi?

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Pročitajte novu kolumnu Milana Dobromirovića - Ko čuva demokratiju u Americi?

Podeli vest

Кada je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko objavio pobedu na izborima održanim 9. avgusta 2020. godine, a opozicija te izbore brže-bolje proglasila nelegitimnim i nameštenim, gotovo svaki evropski aparatčik stao je u ‘odbranu demokratije’. Nema veze što je opoziciona kandidatkinja za šefa beloruske države Svetlana Tihanovska bila toliko daleko od izborne pobede da bi pre meteor udario u zemlju i izazvao apokaliptični cunami koji bi nas sve potopio nego što bi dotična sela u predsedničku fotelju. Nema veze ni što su pristalice opozicije izgubile volju da protestuju, što – moram da primetim – teško može da se shvati, pogotovo ako ste u pravu. Što, opet, upućuje na zaključak da možda nisu u pravu?

Elem, ništa od ovog što sam nabrojao nije važno, jer ‘odbrana demokratije’ u Belorusiji i dalje traje. Njan stožer, srce, duša i telo je Evropska unija. Brisel i dalje, gotovo četiri meseca posle izbora, uporno uvodi sankcije zvaničnom Minsku, Aleksandru Lukašenku, njegovoj porodici, bliskim saradnicima, beloruskim zvaničnicima… Čak indirektno preti i drugima, pa i našoj državi, da ih moraju bespogovorno, vojnički i u stavu mirno, sa sve salutiranjem, pratiti u `svetom ratu` za demokratiju.

E sad, da li je taj isti Brisel, vitez u sjajnom oklopu koji je spreman da umre za demokratiju, ponudio svoj mač i u borbi za predsedničku fotelju u Sjedinjenim Američkim Državama? Neće biti. Pre će biti da je odmah seo za okrugli sto sa ‘izazivačem’ Džoom Bajdenom. A zašto? Zar još aktuelni američki lider Donald Tramp nije ustvrdio da je pokraden? Zar nije, za razliku od beloruske opozicije predvođene Svetlanom Tihanovskom, pružio i neke dokaze? Zar se nisu oglasili i neki uzbunjivači u Americi i potvrdili Trampove optužbe? Zar nisu progovorile sudije? I advokati? Zar Tramp nije spreman na to da se ponovo broje glasovi? Nije li raspoložen čak i da plati silne milione dolara za to? Zašto onda Evropska unija, ta samozvana i samoprozvana moralna vertikala demokratije i demokratskih vrednosti i principa, u ovom slučaju okreće glavu samo na jednu stranu? Bajdenovu.

Možda se razlog krije baš u tome što su Donald Tramp i Džozef Bajden kandidati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. I što Briselu verovatno Bajden više politički prija. Кonačno, razlog može biti i to što svaki umišljeni evropski `čuvar demokratije` u toj borbi vuče uši samo onima koje smatra manjima od sebe.

Mislite o tome. Izađite iz magle.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija