• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

24.11.2020

11:59

NOVI PERA TODOROVIĆ I 13 APOSTOLA! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića!

Kolumne

NOVI PERA TODOROVIĆ I 13 APOSTOLA! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića!

Podeli vest

Najbolje obožavam kada su pametni. Pa se još slikaju ispred police sa knjigama. Pa stave i leptir mašnu. Posle toga, kada mahnu mašnom, u Šapcu, na Floridi nastane uragan i aligatori brže bolje odluče da postanu čizme i torbe, nenaviknuti na te tajfune znanja i vaskolike pameti


Dakle, novi Pera Todorović opozicionog novinarstva, koji se predstavlja kao Kulačin Nenad, odlučio je da javnost srpsku upozna sa novim Luciferom, aždajom lično, koja se zove Vučić Aleksandar.

I onda je, da bi to dokazao, naveo da je, na sahrani Patrijarha, aždaja Vučić govorila 13 minuta, namerno, jer kristijani “vezuju broj 13 za 13 palih anđela i sa 13 gostiju na Tajnoj večeri, od kojih je upravo 13-ti, po redu, izdao Isusa”.

Ma, leba ti, Todorović Pero.

Nisi mogao, umesto što se slikaš ispred knjiga, da se okreneš prema njima, i neku pročitaš? 

Pa onda nam kažeš gde to kristijani pominju 13 palih anđela? U Bibliji sigurno ne, odmah da ti kažem, a po nekim drugim knjigama (Knjiga Ehonova), tih, palih, ima tačno dvesta, a navode se imena njih dvadeset, od kojih svaki predvodi grupu od po deset. No, kako je, za opis sudnjeg dana, strašne borbe dobra i zla, taj broj mali, kasnije su neki hrišćanski velikodostojnici, sve pažljivo sabirajući, izračunali da je palih anđela bilo više od 133 miliona. Po istom tom računu, na nebu je, posle pada, ostalo duplo više anđela, onih ispravnih.

No, sve da ti i oprostimo tu izmaštanu računicu, ostaje pitanje - na kojoj Tajnoj večeri si izbrojao 13 apostola? Đilasovoj, pošto samo on istovremeno tripuje i da je Hrist i da će on sam nekoga da ga izda, pa posle pati, ubi ga ta kontradikcija.

Gde i kada je bila ta večera, pošto je na onoj pravoj bilo 12 apostola, tačno onoliko koliko je Isus i odabrao učenika.

Pogledaj, ako ti je lakše, mrzi tebe da čitaš, bar Leonardovu sliku, na kojoj su, u grupama od po tri, ovako poređani, s leva na desno:

Vartolomej, Jakov, Andrija; Juda Iskariotski, Petar, Jovan; Toma, Jakov Stariji, Filip; Matej, Juda Tadej, Simon Zilot.

Četiri puta tri nikako nije 13, osim ako računici ne dodaš i onoga koji je bio domaćin, a taj nije izdao nikoga, bar ne u Bibliji (Jevanđelima), koju(e) mi, nepismeni, poznajemo.

I nikada taj broj od 12 apostola, 12 gostiju na Tajnoj večeri nije promenjen, bar do Perine deluzije, pošto se Juda, posle izdaje, obesio, a ostali apostoli su, kockom, umesto njega, izabrali Matiju.

Dakle, hrišćanstvo, Biblija, i Stari i Novi zavet, nikakve veze sa brojem 13 nemaju (u raznim naknadnim tumačenjima govori se samo o trocifrenim brojevima: 888 se vezuje za Hrista, a 666 za Zver, đavola). Priča o tome da je broj 13 baksuzan, a ne đavolski, nastala je čitav milenijum posle Hrista, kada je, u petak, 13. oktobra 1307. godine, francuski kralj Filip Lepi izvršio pokolj nad Templarima i, suštinski, ugasio taj red.

No, što bi se dragi nam Pera sa leptir mašnom zbog toga uzbuđivao, kada njegov posao nisu ni činjenice, ni znanje, nego da dokaže da je Vučić sam Đavo, pali Serafim, aždaja koja je svojim govorom i Patrijarha i sve nas odvela pravo u pakao, da se tamo pržimo, u večnom plamenu, jer smo - šta? - pogrešno glasali, mi, grešnici.

I razumem ja to, ali istovremeno i molim, dajte, leba vam, nekoga ko bar neće glupostima da vređa ovo malo inteligencije što je mi nepismeni i bezubi imamo.

Nekoga ko neće da misli da je pametan jer mu je Đilas to rekao, pošto je Đilas to rekao i sebi, pa mu niko ne veruje.

I nekoga ko će bar da se potrudi da lupetanja začini tačnim podacima, a ne sumanutim izmišljotinama.

I kada ga nađete, ko zna, možda se stvarno desi. On mahne krilima, u Šapcu, a u Beogradu nastane uragan i sve nas neobrazovane i glupe oduva.

I to 13 puta.

Razumete šta vam pričam? Potrudite se. Više. Ili, što bi onaj reko: Knjige, knjige, a ne zvona, praporci i leptir mašne. I to knjige koje služe da ih čitaš, a ne da se slikaš ispred njih.

A i to sa đavolom, dragi moji, em je precenjeno, em prevaziđeno. I u njega veruju samo gubitnici. Oni koji su pali. Zauvek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zozonbg

pre 3 godine

Sa velikim uzivanjem procitam kolumnu. Svaka cast.

ZAŠTO ĆUTITE? Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!
Kolumne

ZAŠTO ĆUTITE? Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Imam jedno pitanje: Šta radi SNS? Stranka koja je, na ime čoveka koji je vodi, dobila dva miliona glasova, i koja, po istraživanjima, uživa gotovo nepodeljenu podršku birača. Šta radi kada su mediji postali opozicija, a opozicija medij? Kada nabeđeni tviter novinari izađu i kažu da ljudi koji vode državu i krizni štab treba da se sklone?

23.11.2020

14:22

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija