• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

25.11.2020

21:59

JEDNA CRKVA JE UPRAVO IZGUBILA SVOG BOGA, A ČITAV SVET BOŽANSTVO! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića: JEDAN JE DIJEGO!

Kolumne

JEDNA CRKVA JE UPRAVO IZGUBILA SVOG BOGA, A ČITAV SVET BOŽANSTVO! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića: JEDAN JE DIJEGO!

Podeli vest

Jedna crkva je upravo izgubila svog Boga, fudbal svog papu i patrijarha, a čitav svet božanstvo, i to samo da bi ga ponovo vaspostavilo. Dijego Armando Maradona zaustavio je, posle puno neuspešnih pokušaja, svoje srce, i umro na isti dan kao i Fidel Kastro, još jedan od onih koji su smatrani besmrtnim. I siguran sam da nisam jedini koji smatra da će, onog dana kada im se pridruži Kit Ričards, svet zaista doći do svog kraja

Maradona je bio i Kastro i Ričards fudbala. Levičar i roker, revolucionar i buntovnik, što je jedinstvo koje postoji od trenutka kada su ljudi počeli da kotrljaju loptu, nekako baš u vreme kada su nastali i prvi veliki radnički pokreti. Reč "komunist" skovana je 1840. godine, a prva fudbalska pravila smišljena osam godina kasnije, u za ogroman deo Evrope revolucionarnoj 1848. godini.

KUSTURICA EKSKLUZIVNO ZA INFORMER O SVOM BRATU MARADONI: Dijego je živeo TRI ŽIVOTA ODJEDNOM, imao je zarazan osmeh i najbolji dribling!

Rokenrol je na sve to stigao stotinak godina kasnije, dabi bio samo šlag na tortu, dodatak koji je nastao iz zvuka onih potlačenih i prezrenih, da bude sastavni deo najčuvenije sirotinjske zabave na svetu.

Foto: ap photo/tanjug

Savršen spoj u savršenom čoveku. Ideja, plus muzički ritam njegove igre, pokreta, plus želja da se izađe iz bede i anonimnosti (dugo je pričao kako je sve što je hteo bilo to da mami kupi kuću), plus trik, štos, ulični bezobrazluk, plus ubeđenje da najbolji ipak mogu i moraju da budu oni kojima ni poreklo, ni stalež to ne dozvoljavaju, plus mano de dios (božja ruka), i, kada se sve to nađe na jednom mestu, dobije se - najveći. Dijego. Božanstvo.

PREMINUO DIJEGO ARMANDO MARADONA!

Kotrljajući kamen svetskog fudbala, stigao je da ispravi svaku nepravdu, od Buenos Airesa do Napulja, da podeli i vrati pravdu, i da pruži nadu svakom marginalcu, paezanu, gubitniku, od juga Italije do Foklanda, pobeđujući sve one koji za poraze inače nisu znali, bar dok on nije došao. Fudbalski mesija, tvorac nove vere, umeo je ono što niko, ni pre ni posle njega, nije uspeo. Da, kada pobedi, kao Englesku na svetskom prvenstvu 1986. godine, to uradi, za sva vremena.

Foto: ap photo/tanjug

Božija ruka, kao božija kazna, učinila je Englesku večitim gubitnikom u duelima sa Argentinom. I nikada je više neće pobediti, kakav god rezultat da je bio, ili bude. Zato što će uvek, iznad svega ostalog, biti to: Dijego koji vara i pravila i sudiju i i kraljicu i daje gol rukom; i Dijego koji kreće sa centra, prolazi pet engleskih igrača, čitavu flotu koja pred njim tone, i, "ta-ta-ta-ta";, GOL! Gordi Albion je izgubio, zauvek, prvi deo svog imena.

Ti golovi su za Argentinu, posle Foklanda, posle poraza, bili oličenje nebeske pravde, baš kao što su za Napulj to bile dve titule, jedine u istoriji, jedine na siromašnom jugu, koje je njihovom klubu doneo Dijego. Rođen kao peto od osmoro dece, u radničkoj porodici, u radničkoj četvrti, i to u nedelju, u danu za Boga i za fudbal, Dijego je prosto morao da postane baš to što je i postao: osvetničko Božanstvu svakog gubitnika, i pobeda svakog poraženog.

U NAPULJU SU GA SLAVILI KAO BOGA, A ONDA GA SE PREKO NOĆI ODREKLI! Dan kada je Maradona srušio Italijanima snove o SVETSKOJ TITULI!

Zato je i dobio crkvu, Iglesia Marodonina se zove, zato je, na vest o njegovoj smrti Napulj eksplodirao vatrometom kakvim se slave samo buntovnici i božanstva. Neka vrsta fudbalskog socijalnog bandita, onog koji otima od bogatih i daje siromašnima, ovaj fudbalski hajduk i Robin Hud, morao je da bude voljen i slavljen u svakom kutku ovog sveta u kojem je postojala kakva god nepravda, u svakom getu, u svakoj poraženoj zemlji, u svakoj faveli i svakom radničkom i ratničkom predgrađu.

Foto: Reuters

I zato, od danas, u čitavom tom nepravednom svetu, odgovor na pitanje - zašto je Papa Argentinac, postaje veoma prost: Pa zato što je i Bog Argentinac. Bog siromašnih, bog palih, koji je igrao za napuštene i poražene, pobeđujući, svaki put, kada je njima to bilo najpotrebnije. Levičarski i rokenrol Bog. Deo svetog trojstva: Maradona, Ričards, Kastro. Religija gubitnika koja je pobeđivala. Kojoj su se prezreni radovali. I to je strašno. Što za napuštene, odbačene, društvene marginalce, niko više, nikada, neće igrati. Igraće isključivo za pare. Zato i nemaju crkvu. Ni vernike.

Jedan je Dijego.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija