• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

13.01.2021

13:08

FLAGELANTI! Nova kolumna Ivana Radovanovića koju ne smete propustiti

Kolumne

FLAGELANTI! Nova kolumna Ivana Radovanovića koju ne smete propustiti

Podeli vest

Kada je, nepoznatog dana u oktobru 1347. godine, dvanaest brodova iz Crnog mora pristalo u Mesinu na Siciliji, većina mornara i putnika na njima je bilo mrtvo, a oni živi bili su prekriveni crnim prištevima

Lučke vlasti pokušale su da brodove sklone iz luke, ali kasno. U Evropu se iskrcala smrt lično. Bubonska kuga. Posle je sve bilo jednostavno, za nju.

Do sredine sledeće godine, preko Italije, Španije, Nemačke... stigla je do Pariza i Londona, a 1349. i do Norveške, Poljske... ostavivši Evropu bez gotovo trećine populacije.

Ubila je više od dvadeset miliona ljudi.


Kao i danas o koroni, većina ni tada nije znala ništa o tome kako je kuga nastala, kako se prenosi (njen bacil je otkriven tek u 19 veku), i samim tim bila podložna najrazličitijim teorijama zavere, od božje kazne, do one po kojoj bolesnog nikako nisi smeo da gledaš u oči. Ako to uradiš, vazdušni duh će, iz njegovog oka, preći u tvoje, i kraj, brale moj.

Kao i danas, svi su svima bili krivi, a razni "doktori" preporučivali su, kao lek, puštanje krvi, kupke od aloe i kamfora, sve uz posebne molitve Svetom Roku, Svetom Sebastijanu i bogorodici.

"Mortalega grande", kako su je zvali u Italiji, nije marila za molitve. Samo u Firenci ubila je, bukvalno, polovinu stanovnika.

Očaj možemo tek da zamislimo. A očaj svašta pokrene, stvori, ili oživi.

U četrnaestom, veku, zbog kuge, buknuo je jedan nešto stariji verski pokret, pokret Flagelanata.
U bukvalnom prevodu to znači pokret Bičevaoca, a to "bukvalno" veoma je značajno za nastavak.

Flagelanti su obilazili gradove, tražeći spas od kuge u pokajanju i samokažnjavanju.

Dolazili su pred crkve, okupljali narod i pred njim se bičevali strašnim trokrakim kožnim kamdžijama, koje su još bile ukrašene i metalnim šiljcima.

Jedan svedok je zabeležio da su ne samo ljudi, nego i zidovi bili prekriveni krvlju koja je liptala, i da su neke žene držale razne posude, ne bi li je prikupile, kao kišnicu, i umile se u njoj, ubeđene da je ta krv, mučenička, lekovita.

I tu negde prestaju sličnosti sa vremenom današnjim, i počinje velika razlika.

Danas Flagelanti mudro izbegavaju samokažnjavanje, nisu oni više toliko ludi.

Bičevi služe da se osakate drugi, da se pusti krv onom odavno prebijenom Konu i ostalima iz nesrećnog Kriznog štaba.

I bičuju ih, po portalima, mrežama, na televizijama, uz podvriskivanje flagelantskih vođa oličenih u raznim Panićima i Radovanovićima.

Te mere nisu dobre, te jesu, te treba slabije, treba jače, pa umiremo više, pa manje, ali lekari više, pa treba vakcina, pa ne treba...

Koliko juče izmislili su Konovu izjavu o lekarima koji su umrli zbog pauze za kafu, i odrali mu kožu s leđa.

I sve je to donekle i razumljivo, lakše se živi sa krivcem, nego bez njega, ljudi su, uz to očajni, ubi ih neizvesnost, svi traže neki ventil, spas, sveca i molitvu, ali, opet...

Zašto, braćo, po tuđim leđima? Zašto se ne vratite izvornoj tradiciji? Pa pred crkvu, pred narod, i udri, ali po sebi.

Isto ćete izlečiti koronu, kao kada bijete Kona. Samo će da bude poštenije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija