• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

02.02.2021

23:38

NUNS PROP'O! Nova kolumna Ivana Radovanovića!

Kolumne

NUNS PROP'O! Nova kolumna Ivana Radovanovića!

Podeli vest

Ja se izvinjavam, ali da li je ovo neka zajebancija:

"Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog najavljenog sporazuma državne kompanije Telekom Srbija i mobilnog operatora Telenora, u vlasništvu investicionog fonda PPF, i istaklo da to "može dodatno da naruši medijski pluralizam i uveća već postojeći monopol države u medijskoj sferi".

NUNS ovo saopštio!? Stvarno? Ko je pisao? Georgijev, ili je Obućina opet ćutala, što je svakako bolje nego da govori? Jel' ovo neka objava sa tvitera? Šalite se, drugovi nezavisni novinari?

Zaista ste se umešali u sukob dve -tri kompanije i to tako što otvoreno radite za jednu?

Onu koja drži pola tržišta i veoma se uzbudila što još neko hoće na to tržište.

Onu koja je vrlo jasno zloupotrebila svoje medije, nesrećnike koji na njima rade, u tržišnoj borbi, i još se, besramno, unapred proglasila za žrtvu.

Slobodu medija ugrožava još jedan operater? Onaj koji je Junajted mediji ponudio da distribuira i njen sadržaj, a ona ga, ugrožena, odbila?

I gde to, na ovom svetu, u kojoj to zemlji, veći broj onih koji distribuiraju kanale znači gušenje sloboda? Gde je to samo jedan operater garant sloboda? Tamo gde postoji samo Junajted medija? Da ukinemo onda ostale? Zabranimo bilo kome drugom da se bavi tim poslom?

Da nam ostanu samo Georgijev i Ćosić, trabant i njegov daleki rođak iz Australije, kao garanti te slobode? Da se nadamo da će Obućina zaćutati? Pa da ostvarimo njihove snove i imamo četiri grane vlasti: Sudsku, Izvršnu, Zakonodavnu i, pazi ovu, Novinarsku. A Novinarska da se zove, skraćeno, Junajted medija. Direktori - trabant i rođak. I onda Obućina stisne usne i upilji se, jer takva vlast je i najbolja. Ćuti i gleda te značajnim pogledom (ukrao sam ovo iz jedne Vitmenove pesme), a ti ima da gledaš samo nju.

To ste saopštili? 

Nema šta, nego da vam se čestita.
Pogotovo što je jasno da ste se veoma udubili u slučaj, saslušali sve strane, pitali sve učesnike, pregledali sva svedočenja i dokumenta, a uz to ste virnuli i u  Kodeks novinara Srbije, smernice i uputstva koji idu uz njega, a koja su, u verziji koju baš gledam potpisali i ljudi iz NUNS-a.

Interesantan je to papir, svašta tu možeš da nađeš.

Na primer, na samom početku:

"Novinari koji krše načela ovog Kodeksa ne mogu da računaju na bezrezervnu podršku novinarskih udruženja i kolega."

Ma šta kažete? Da li to znači da i N1, Nova, i svi ostali koji nisu poštovali Kodeks, a pokazaćemo da nisu, takođe ne mogu da računaju na vašu podršku, ili se to promenilo. A? Odgovor? Da pitate Tamaru Skrozzu, ona je potpisala ove smernice. Šta kaže danas?Pa idemo dalje: "Mediji su dužni da interes javnosti za potpunim, blagovremenim i istinitim informisanjem stave iznad svih drugih interesa".

Da li to znači i iznad interesa kompanije koja je njihov vlasnik? Šta kaže NUNS? Pošto je Kodeks tu dosta striktan:
"Poslovni, politički i privatni interesi izdavača/vlasnika ne smeju da budu izgovor ili opravdanje za kršenje ovog Kodeksa."
To, sjajan je Kodeks, idemoooo:
"Novinar je dužan da konsultuje najmanje dva nezavisna izvora informacija koja će datu informaciju da potvrde ili ospore." 
To radili drugovi sa N1, Nove, ovi iz Danasa? To uradio NUNS, pre nego što je saopštio da nam treba samo Junajted medija.
Hm, ne bih baš rekao. No, da manemo mene, i da se vratimo Kodeksu:
"Ukoliko se izveštava o pojedincima i kompanijama koje imaju vlasnički udeo u mediju, preporučuje se da novinar/urednik navede tu činjenicu."
Odmah potom: 
"Ukoliko izdavač medija ima vlasnički udeo u organizaciji, kompaniji o kojoj se izveštava, novinar/urednik trebalo bi da navede tu činjenicu" 
Pazi sada to. Junajted medija ima neke veze sa N1 i ostalima? Ko bi to rekao? I NUNS nije znao? Za tu malu sitnu činjenicu koja se zove - interes?
Naravno da nisu. Zaboravili ljudi. Baš kao što su zaboravili i da Kodeks insistira na poštovanju pretpostavke nevinosti, i da je striktno protiv PR tekstova, kakvi su bili ali baš svi koje su objavljivali trabant i njegov rođak, da ne pričamo o tome da je iz NUNS-ove memorije izbrisano i to da Kodeks zahteva i da se jasno navede da li izvor (a u svim tekstovima izvor je Junajted medija), ima korist od objavljivanja informacija. I od saopštenja NUNS-a, dodao bih, sasvim skromno.

No, razumem ja NUNS. Zašto bi se i sećao Kodeksa, kada ovaj više, očigledno, ne važi. Ne važi ni NUNS, istekao mu rok trajanja. Važi samo ono što Junajted medija saopšti, a Obućina odćuti.

Ne verujete? Šta da vam radim, eno vam Tamara Skroza pa pitajte nju. Da li je članica NUNS, ili Junajted medije? I da li joj je predsednik Bodrožić, ili trabant i onaj njegov rođak iz Australije.
A ako ne zna, neka pita Obućinu. I sve će joj biti jasno. 

 

 

 


 

 


  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija