• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. J. Vučićević

06.06.2021

18:42

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - BORBA ZA KOSOVO

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - BORBA ZA KOSOVO

Podeli vest

Kosovo je krunski, verovatno najkonkretniji i najmerljiviji dokaz ispravnosti aktuelne srpske državne politike. Jer samo ekonomski jaka Srbija može da se izbori za svoje interese na Kosovu. Samo zaista nezavisna i stvarno suverena Srbija može da se odupre pritiscima najvećih svetskih moćnika.

 

Razmislite samo šta bi bilo kad bi bilo da je Srbija danas ona Đilasova, Tadićeva, ona dosovska Srbija, država na ivici bankrotstva, zemlja sa najnižim platama i penzijama u regionu, sa uništenom vojskom, država koju uređuju i kojim komanduju strani moćnici i domaći tajkuni. Da li bismo i tada mogli da razgovaramo i pregovaramo o Kosovu? Da li bismo onakvi kakvi smo bili u đilasovsko doba uopšte mogli da nametnemo priču o kompromisu? Ili bismo morali samo da ćutimo i slušamo? Baš kao što su oni, dosovci, u naše ime ćutali i slušali i 2004, i 2008, i 2011?

Ispostaviće se, dobar vam stojim, da je dalekovida, državnička politika predsednika Aleksandra Vučića tamo negde u kasno proleće 2013. godine 'kupila' Srbiji najvažnijih, možda i nacionalno sudbinski presudnih osam godina u modernoj istoriji. Osam godina tokom kojih je ova zemlja postala država. U pravom i punom smislu te reči.

I zato mi, da li me pratite, danas još pregovaramo o Kosovu, zato nas uvažavaju. Zato nas ne samo čuju, nego i pažljivo slušaju. Zato je ova i ovakva politika zapravo i jedina moguća ako zaista želimo da sačuvamo Kosovo.

Dobrog, za sve strane prihvatljivog i dugoročno održivog rešenja za Kosovo u ovom trenutku, da se mi ne lažemo, nema. U zadatim regionalnim, ali i globalnim geopolitičkim uslovima, Srbija je realno u veoma teškoj poziciji. U vreme svog najvećeg ekonomskog uspeha, sada kada beležimo rekordne stope rasta, kada Srbija sama ima više investicija nego sve zemlje iz okruženja zajedno, dok nam je prosečna plata na istorijskom maksimumu, dok gradimo nikad više autoputeva, bolnica, fabrika, dok nam čitav svet odaje priznanje na uspešnoj borbi protiv koronavirusa; u tom i takvom ekonomski, reklo bi se, vrlo dobrom trenutku zapadni moćnici se polako ali sigurno pripremaju da nas stave pred krajnje nezahvalan izbor. Neki tamo u Briselu, Berlinu, Vašingtonu, Londonu sve glasnije govore o tome da Srbiju treba uceniti, naterati da bira između Kosova i Evrope, između Kosova i ekonomije, između Kosova i budućnosti.

Teško je, dakle. I tek će biti teško. Ali nema razloga za paniku. Pre svega zato što je Srbija danas ozbiljna država, sa ozbiljnim predsednikom i Vladom, sa ozbiljnim planom, sa moćnim saveznicima na Istoku i iskrenim prijateljima na Zapadu.

I zato, nemojte sumnjati - biće ono što se mnogima danas čini da biti ne može. Ko ne veruje, neka se samo seti kako su neki sad već davne 2013. godine tvrdili da je pitanje dana kada će Srbija morati da prizna lažnu državu i kako nema nikakve šanse da nam na Kosovu ne bude slomljena državna kičma. A evo nas danas, osam godina posle, mi smo kao država nikad zdraviji i jači.

Ja bih se, dakle, ipak kladio na Srbiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 2 godine

Srbija sve ima,kao što rekoste samo što joj stanovništvo ode...po inostranstvu.

Rade R

pre 2 godine

A nije odlazilo stanovništvo dok su ovi tvoji "genijalci" bili na vlasti! Ne zanima njih ni Kosovo i Metohija, ni Srbija a pogotovo ne Srpski narod, ni u Srbiji a pogotovo van Srbije! Njih zanima da oni budu na vlasti i da mogu da čerupaju tu državu i taj narod! Bravo gospodine Vučićeviću!

zoran

pre 2 godine

Država Srbija nema regulisane granice, stanovništvo odlazi, vlada korupcija i kriminal, Ustav se ne poštuje, Skupština bez opozicije, dvostruka i još veća zaduženost, fašizacija društva u Srbiji u porastu, Srbija se meša u unutrašnje stvari drugih država, mediji su unakaženi polusvetom i nepismenim ljudima, pažljivo se neguje kult kriminala, istorija se prekraja, šovinizam prema drugim narodima se forsira u društvu, prosečna plata u Srbiji nije 550 evra, ratni zločinci defiluju televizijama, 60% naroda je nepismeno u Srbiji, izmišljaju se atentati i državni udari...itd. O čemu priča Vučićević? Fotošop njegovih zuba je nameran ili nije?

Vns

pre 2 godine

Nema Đilasa???? Pa šta je DJV? Gostovao ,pričao a nije spomenuo Đilasa,a nije ni onog malog lopova iz SNS?

Samosvesna građanka

pre 2 godine

U pravu je u svemu što je napisao.

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Đilas - il' je lud il' mu pare smrde!
Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - Đilas - il' je lud il' mu pare smrde!

Gledao sam Đilasov intervju na đilasovskoj televiziji. I shvatio sam. Njega, Đilasa jelte, treba puštati da govori što više. U svim medijima, na svim televizijama, u svim novinama i na portalima. Jer, što on više govori, to bolje po Srbiju. Jer, svaki Đilasov intervju, svaka njegova politička poruka - ako se to politikom uopšte može nazvati - pokazuje da u njemu i oko njega nema ničega, ama baš ničega drugog, osim bolesne patološke mržnje i ničega osim manijakalne želje da se na silu otme vlast

30.05.2021

18:56

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija